Зимни мезета и салати
Re: Зимни мезета и салати
Да споделя каква салата си направих току-що, от наличното у нас. Корнишончета, див чесън, черна ряпа /няма да я хвърлям, я/, чесън, пресен джоджен, авокадо, синьо сирене и 1-2 супени лъжици сусамов тахан. Превъзходно и много хармонично на вкус
Re: Зимни мезета и салати
Добре де, всичко звучи хармонично определено, ама само така тахана не ти ли е блудкав примерно мед ако се добави
He who plants a garden, plants happiness
Re: Зимни мезета и салати
Блу - таханът е само една от съставките в салатата, как ще е блудкаво. Олиото също е блудкаво, но на салати е перфектно. Кой казва за ядене само на тахан? Между другото децата го ядат натюр, с мед не им харесва - така са свикнали.Blue sky написа:Добре де, всичко звучи хармонично определено, ама само така тахана не ти ли е блудкав примерно мед ако се добави
Re: Зимни мезета и салати
правилно, ама защото няма, сол, оцет, други такива за баланс на олиото/тахана, затова питах Иначе, ще я пробвам тази мешавица, някой път, харесва ми. А див чесън обожавам, ама няма откъде да си взема
He who plants a garden, plants happiness
Re: Зимни мезета и салати
А, има сол и оцет. Просто не написах, защото мислех, че се подразбира. Дори и да няма обаче, чесънът и ряпата са достатъчно пикантни и придават вкус.Blue sky написа: правилно, ама защото няма, сол, оцет, други такива за баланс на олиото/тахана, затова питах Иначе, ще я пробвам тази мешавица, някой път, харесва ми. А див чесън обожавам, ама няма откъде да си взема
Див чесън си купувам от пазара - последната година-две вече има доста.
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 952
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Започнахте ли със зимнината?
Предстои ми отпуск и сега умувам какво да приготвя за зимата...
Задължително ще направя тези зелени и червени доматки:
Зелени домати
На дъното на компотен буркан се слагат по 1 с.л.сол, 2 с.л.захар, 3 с.л.оцет и 2 аспирина. Зелените домати се режат на резенчета. Добавят се чесън, копър и целина. Заливат се със студена вода и се запечатват. Не се стерилизира.
Червени домати
Зрели здрави домати /може и по-добре тип 'консерва'/ редя в 3л.буркан, колкото успея да вкарам, слагам на 1л преварена вода/1с.л. сол. Не се стерилизират, изяждаме първо тях.
Тази година за пръв път ще правя сама лютеница. И моля за съвети!
Иска ми се да е с богат вкус, сладникава...
Мисля да пека чушки, патладжан, да варя моркови и после да смеля всичко с доматите... Но в какви пропорции, не мога да реша...
Как приготвяте лютеница?
И още едно ми се иска: печени камби с подправки. От нова година си мисля за тях, адски ми се ядат!
Те са само камби в компотени буркани, няма зеле или друг пълнеж...
То в нета рецепти много, ама очаквам изпитани многогодишни рецепти!
Благодаря!!!
Предстои ми отпуск и сега умувам какво да приготвя за зимата...
Задължително ще направя тези зелени и червени доматки:
Зелени домати
На дъното на компотен буркан се слагат по 1 с.л.сол, 2 с.л.захар, 3 с.л.оцет и 2 аспирина. Зелените домати се режат на резенчета. Добавят се чесън, копър и целина. Заливат се със студена вода и се запечатват. Не се стерилизира.
Червени домати
Зрели здрави домати /може и по-добре тип 'консерва'/ редя в 3л.буркан, колкото успея да вкарам, слагам на 1л преварена вода/1с.л. сол. Не се стерилизират, изяждаме първо тях.
Тази година за пръв път ще правя сама лютеница. И моля за съвети!
Иска ми се да е с богат вкус, сладникава...
Мисля да пека чушки, патладжан, да варя моркови и после да смеля всичко с доматите... Но в какви пропорции, не мога да реша...
Как приготвяте лютеница?
И още едно ми се иска: печени камби с подправки. От нова година си мисля за тях, адски ми се ядат!
Те са само камби в компотени буркани, няма зеле или друг пълнеж...
То в нета рецепти много, ама очаквам изпитани многогодишни рецепти!
Благодаря!!!
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Re: Зимни мезета и салати
gonel написа:
Тази година за пръв път ще правя сама лютеница. И моля за съвети!
Иска ми се да е с богат вкус, сладникава...
Мисля да пека чушки, патладжан, да варя моркови и после да смеля всичко с доматите... Но в какви пропорции, не мога да реша...
Как приготвяте лютеница?
***
И още едно ми се иска: печени камби с подправки. От нова година си мисля за тях, адски ми се ядат!
Те са само камби в компотени буркани, няма зеле или друг пълнеж...
То в нета рецепти много, ама очаквам изпитани многогодишни рецепти!
Благодаря!!!
Гьонюл, за сладка лютеница задължително се слагат моркови, мисля че се сваряваха преди това. Ще попитам съседката - като бях малка правихме по нейната рецепта няколко години поред, страхотна беше.
Камбите с подправки и настърган морков ми е най-любимата туршия. Ако искаш, ще взема точната рецепта от свекърва ми и ще ти я кажа. Много й е добра тази туршия. Ароматна и сладка, точно по мой вкус
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 952
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Satori написа: Гьонюл, за сладка лютеница задължително се слагат моркови, мисля че се сваряваха преди това. Ще попитам съседката - като бях малка правихме по нейната рецепта няколко години поред, страхотна беше.
Камбите с подправки и настърган морков ми е най-любимата туршия. Ако искаш, ще взема точната рецепта от свекърва ми и ще ти я кажа. Много й е добра тази туршия. Ароматна и сладка, точно по мой вкус
Да, да, да!!! Обожавам сладникавия вкус при туршиите...
Чакам и двете рецепти и други моля...
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Re: Зимни мезета и салати
Лютеница
10 кг чушки се изпичат и обелват, след което се смилат на мелачката за месо.
5 кг домати се прекарват през месомелачката и се слагат да се варят. Може това да стане и в тава на фурна, като се разбърква периодично. Като започне да се сгъстява, се прибавя 1 ч.ч. олио, 1/2 чаша захар и сол на вкус. Вари се, докато се сгъсти съвсем - например докато лъжицата започне да оставя пътечка.
1 кг моркови се сваряват и се смилат.
Чушките, доматената смес и морковите се смесват и се слагат на котлона с бъркане, за да не загори. Добавят се накълцани 2 глави чесън. Добавя се олио, около или по-малко от 1 бутилка. Не се изсипва наведнъж, а се добавя с постепенно бъркане. Олиото е достатъчно, когато сместа спре да поема.
След като изстине сместа, се налива в буркани /без препълване/ и се стерилизира 20 минути.
Камби с подправки
Във всяка камба се слага 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет, ½ ч.л.сол, 1 ч.л. захар, 2-3 зърна черен пипер, 1-2 скилидки чесън. Слагат се в тава и се пекат на 200 градуса 10-15 минути, докато си сменят цвета. Още топли се слагат в затоплени буркани. Като се напълни бурканът до половината, леко с дървено чукало се натискат, за да влязат още камби и да е плътно. Затварят се и се обръщат веднага.
Има вариант, освен подправките, да се сложат и настъргани моркови и целина. Действа се както в първия случай, като първо се слагат подправките, а после морков, целина и пак морков.
10 кг чушки се изпичат и обелват, след което се смилат на мелачката за месо.
5 кг домати се прекарват през месомелачката и се слагат да се варят. Може това да стане и в тава на фурна, като се разбърква периодично. Като започне да се сгъстява, се прибавя 1 ч.ч. олио, 1/2 чаша захар и сол на вкус. Вари се, докато се сгъсти съвсем - например докато лъжицата започне да оставя пътечка.
1 кг моркови се сваряват и се смилат.
Чушките, доматената смес и морковите се смесват и се слагат на котлона с бъркане, за да не загори. Добавят се накълцани 2 глави чесън. Добавя се олио, около или по-малко от 1 бутилка. Не се изсипва наведнъж, а се добавя с постепенно бъркане. Олиото е достатъчно, когато сместа спре да поема.
След като изстине сместа, се налива в буркани /без препълване/ и се стерилизира 20 минути.
Камби с подправки
Във всяка камба се слага 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет, ½ ч.л.сол, 1 ч.л. захар, 2-3 зърна черен пипер, 1-2 скилидки чесън. Слагат се в тава и се пекат на 200 градуса 10-15 минути, докато си сменят цвета. Още топли се слагат в затоплени буркани. Като се напълни бурканът до половината, леко с дървено чукало се натискат, за да влязат още камби и да е плътно. Затварят се и се обръщат веднага.
Има вариант, освен подправките, да се сложат и настъргани моркови и целина. Действа се както в първия случай, като първо се слагат подправките, а после морков, целина и пак морков.