Зимни мезета и салати
Re: Зимни мезета и салати
Може ли рецептата ? Нямам домати вече , а чушки и патладжани накорем .Di_Va написа:Titi написа:От три години правим не точно лютеница, а айвар, по македонска рецепта (донесена от ММ), еми бая си е работата, ама на село е по-лесно, пък става мнооого вкусна. И децата я харесват и с удоволствие се включват, ако са налични към момента, разбира се . Мисля, че става по-бързо от лютеницата, защото има чушки, моркови и патладжан, а няма домати, които пък изискват повече време за да се изпари водата от тях.calico написа:Тия дни работя консервен комбинат
Преди години помня купувах нещо наречено Икра и май беше подобно по състав .
Re: Зимни мезета и салати
Калико,в маринатата никаква вода ли не се слага?calico написа:Тия дни работя консервен комбинат
да ви напиша тази превъзходна зимна салата от печени чушки и бланширан патладжан.
...
за маринатата: 400 гр оцет + 400 гр олио + 200 гр захар.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Зимни мезета и салати
Никаква вода .
Аз вчера я правих тази салата и стана превъзходна .
Между другото съм правила подобна преди години с нарязани чушки рогачки , които също се бланшират в тази марина .
Но с печените чушки е по-хубава.
Аз вчера я правих тази салата и стана превъзходна .
Между другото съм правила подобна преди години с нарязани чушки рогачки , които също се бланшират в тази марина .
Но с печените чушки е по-хубава.
Re: Зимни мезета и салати
Благодаря Лизи,и аз мисля да я правя,ама смятам да заменя пиперките с червени камби.По-месести са и сладки,сигурно ще стане.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Зимни мезета и салати
Роуз, точно такива печени камби ще правя
Саше, Лизи ти е казала, без вода.
Саше, Лизи ти е казала, без вода.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Зимни мезета и салати
Калико, колко сол слагашcalico написа:Тия дни работя консервен комбинат
да ви напиша тази превъзходна зимна салата от печени чушки и бланширан патладжан.
За една доза, излизат около 6 стандартни буркана:
3 кг чушки
2 кг патладжани
1 връзка магданоз
2-3 глави чесън
за маринатата: 400 гр оцет + 400 гр олио + 200 гр захар.
Re: Зимни мезета и салати
Зори, не я меря- като на манджа. Соля, бъркам, опитвам, докато ми хареса.
Да ви напиша превъзходна рецепта за мариновано сирене. Не е туршия, ама си върви с тях
Трябва ви:
Овче сирене
Пресни стръкове розмарин, салвия и мащерка
Червени люти чушки, черен пипер и зехтин
Сиренето трябва да е стегнато, ксто се нареже на кубчета да не се ронят, а да остават плътни и цели,. Аз мариновам овчето сирене на "Филипополис" или кравето на "Гърдев" за който не яде овче.
Сиренето се нарязва на кубчета около 2 см. Реди се ред кубчета на дъното на буркан, колкото е възможно плътно. Отгоре се слагат стръкове розмарин, мащерка и салвия, зърна чер пипер (аз ръсвам и малко смлян), много ситно нарязана люта чушка, на която е махнато семето(работете с ръкавици че люти на очите и на другия ден). После пак сирене и пак отгоре подправките и така до кривината на буркана.
Накрая буркана се напълва със зехтин да покрие всичко.
След 10 дни е готово за консумация.
Като изядете сиренето, прецеждате зехтина и може да го ползвате за салати, или за нов буркан сирене.
Да ви напиша превъзходна рецепта за мариновано сирене. Не е туршия, ама си върви с тях
Трябва ви:
Овче сирене
Пресни стръкове розмарин, салвия и мащерка
Червени люти чушки, черен пипер и зехтин
Сиренето трябва да е стегнато, ксто се нареже на кубчета да не се ронят, а да остават плътни и цели,. Аз мариновам овчето сирене на "Филипополис" или кравето на "Гърдев" за който не яде овче.
Сиренето се нарязва на кубчета около 2 см. Реди се ред кубчета на дъното на буркан, колкото е възможно плътно. Отгоре се слагат стръкове розмарин, мащерка и салвия, зърна чер пипер (аз ръсвам и малко смлян), много ситно нарязана люта чушка, на която е махнато семето(работете с ръкавици че люти на очите и на другия ден). После пак сирене и пак отгоре подправките и така до кривината на буркана.
Накрая буркана се напълва със зехтин да покрие всичко.
След 10 дни е готово за консумация.
Като изядете сиренето, прецеждате зехтина и може да го ползвате за салати, или за нов буркан сирене.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Зимни мезета и салати
Страхотна рецепта непременно ще я пробвам,защото досега не съм правила нещо подобно. Благодаря calico
Re: Зимни мезета и салати
Зимната салата на Калико ми се получи страхотна,благодаря Калико!Сега чакам мъж ми да се върне другата седмица и от сега знам коментара-"само толкова ли си направила"?
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518