Зимни мезета и салати
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13748
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 227 пъти
- Получил благодарност: 463 пъти
Re: Зимни мезета и салати
не намерих тема само за салати , та качвам тук
визирам основно украсата , много ми хареса
пробвах върху обикновена зелена салата - получи се перфектно
може жълтъка да не се разчупва , пак е красиво , повече заприличва на лайка
ето така , с листенцата надолу
визирам основно украсата , много ми хареса
пробвах върху обикновена зелена салата - получи се перфектно
може жълтъка да не се разчупва , пак е красиво , повече заприличва на лайка
ето така , с листенцата надолу
-
- Кафе с мляко
- Мнения: 292
- Регистриран на: Мар 18, '13, 21:32
- Местоположение: с.Равадиново
- Получил благодарност: 16 пъти
Re: Зимни мезета и салати
...чак сега видях тази тема...това е зима 2018-2019...всичко е домашно
..свинско сушено филе
closest citibank branch near me
маринована риба
the nearest comerica bank
луканки -няколко вида
nearest chase atm near me
сланинка
..и др.
..свинско сушено филе
closest citibank branch near me
маринована риба
the nearest comerica bank
луканки -няколко вида
nearest chase atm near me
сланинка
..и др.
-
- Кафе с мляко
- Мнения: 292
- Регистриран на: Мар 18, '13, 21:32
- Местоположение: с.Равадиново
- Получил благодарност: 16 пъти
Re: Зимни мезета и салати
...това е от току що
миди сварени със соев сос,и после се заливат с дресинг от зехтин,оцет,чесън и копър
миди сварени със соев сос,и после се заливат с дресинг от зехтин,оцет,чесън и копър
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15927
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 918 пъти
- Получил благодарност: 1800 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Никой не пише тук, започнахте ли със зимнината? През почивните дни направих лютеница, кьопоолу и компоти. Обаче така се изтощих, че нямах сили за снимки, а всичко вече е в мазето
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
-
- Виенско кафе
- Мнения: 333
- Регистриран на: Фев 20, '14, 22:20
- Местоположение: градина в Трекляно
Re: Зимни мезета и салати
Май няма да е зле да пусна някоя и друга рецепта за туршии без варене, супер мързеливи.
Моя вариант за пукани люти чушлета. Аз ги правя с рибки, слагам и нарязан чесън и копър. Само с оцет и сол.
Горещите чушки тъпча плътно в буркан, между редовете слагам чесън, копър и малко сол. Заливам до горния ръб на буркана винен оцет (трябва да не е менте) и затварям с капачка с винт. Изобщо не обръщам бурканите. Траят до следващата реколта. Не слагам нито захар, нито олио.
Мариновани камби
5 кг червени камби
120 гр сол
200 гр захар
1,2 л винен оцет (истински)
Камбите се измиват, изчистват и нарязват на парчета. Бланшират се на порции в маринатата за 1-2 минути.
След като изстинат, се редят в буркани, сипват се 1-2 лъжици олио и се заливат с изстудената марината. Могат да се ядат веднага. Трайност - до пролетта (след това олиото започва да се скапва).
Сурова смесена туршия, кисели краставички
Нареждам зеленчук по избор в бурканите (аз слагам карфиол, моркови, зелени тънколюспести чушки, зелени доматчета, малки тиквички, бамя, корнишони, обелени склидки чесън, обелени лукчета балучка, може и чорбаджийски чушки). Чушките ги избушвам и пълня с дребосъци за спестяване на място. Доматите и корнишоните надупчвам на няколко места с вилица. Нареждам в буркани, отгоре намотавам стрък листа целина с дръжката.
Приготвям следната марината:
17 части вода, 1 част сол, 1 част винен оцет (за целта ползвам само този на винпром Велико Търново, за да съм сигурна).
Маринатата се кипва и веднага се заливат бурканите до горния ръб и се затварят (без значение дали с капачки с винт или пластмасови). След това се чака да ферментират зеленчуците. Помътняване или малко изтичане на течност от капачкиге е нормално поради ферментацията. Не обръщам, буркани, просто се изчаква да станат. Трайност - до пролетта.
По същата рецепта правя кисели краставички, като за подправка ползвам цвят копър с дръжките.
Моя вариант за пукани люти чушлета. Аз ги правя с рибки, слагам и нарязан чесън и копър. Само с оцет и сол.
Горещите чушки тъпча плътно в буркан, между редовете слагам чесън, копър и малко сол. Заливам до горния ръб на буркана винен оцет (трябва да не е менте) и затварям с капачка с винт. Изобщо не обръщам бурканите. Траят до следващата реколта. Не слагам нито захар, нито олио.
Мариновани камби
5 кг червени камби
120 гр сол
200 гр захар
1,2 л винен оцет (истински)
Камбите се измиват, изчистват и нарязват на парчета. Бланшират се на порции в маринатата за 1-2 минути.
След като изстинат, се редят в буркани, сипват се 1-2 лъжици олио и се заливат с изстудената марината. Могат да се ядат веднага. Трайност - до пролетта (след това олиото започва да се скапва).
Сурова смесена туршия, кисели краставички
Нареждам зеленчук по избор в бурканите (аз слагам карфиол, моркови, зелени тънколюспести чушки, зелени доматчета, малки тиквички, бамя, корнишони, обелени склидки чесън, обелени лукчета балучка, може и чорбаджийски чушки). Чушките ги избушвам и пълня с дребосъци за спестяване на място. Доматите и корнишоните надупчвам на няколко места с вилица. Нареждам в буркани, отгоре намотавам стрък листа целина с дръжката.
Приготвям следната марината:
17 части вода, 1 част сол, 1 част винен оцет (за целта ползвам само този на винпром Велико Търново, за да съм сигурна).
Маринатата се кипва и веднага се заливат бурканите до горния ръб и се затварят (без значение дали с капачки с винт или пластмасови). След това се чака да ферментират зеленчуците. Помътняване или малко изтичане на течност от капачкиге е нормално поради ферментацията. Не обръщам, буркани, просто се изчаква да станат. Трайност - до пролетта.
По същата рецепта правя кисели краставички, като за подправка ползвам цвят копър с дръжките.
Re: Зимни мезета и салати
Аз миналата година попаднах на много хубава рецепта за люти чушки, но другите рецепти ще ги пробвам.Благодаря ти.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1444
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 34 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Лизи, може ли да я дадеш тази рецепта за люти чушки, предстои ми да правя такава зимнина.
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Re: Зимни мезета и салати
Много вкусни лютиви чушки:
3 кг чушлета
1кг моркови
чесън
копър
2бр оцет от 700гр
3 ч ч захар
1ч ч сол
1/2 ч ч олио
Сварява се марината.Чушчиците се опукват и се слагат в топлата марина .
След като се опукат всички чушки се вадят от марината и се нареждат в бурканчета.Марината отново се слага да заври, налива се в бурканчета ,затварят се и се обръщат.
3 кг чушлета
1кг моркови
чесън
копър
2бр оцет от 700гр
3 ч ч захар
1ч ч сол
1/2 ч ч олио
Сварява се марината.Чушчиците се опукват и се слагат в топлата марина .
След като се опукат всички чушки се вадят от марината и се нареждат в бурканчета.Марината отново се слага да заври, налива се в бурканчета ,затварят се и се обръщат.
Re: Зимни мезета и салати
Май е малко късно за краставички ,но все пак ... Една много вкусна рецепта за "слънчеви краставички" . Аз я правя с корнишони ,но става и друг сорт краставици. Саламурата е само сол и вода .На литър вода 30 гр.сол. Редя в три литров буркан на дъното копър ,чесън, даф.лист ,черен пипер. Нареждам краставичките и ги затискам с листо от хрян. Дръжката му е твърда и дебела и не позволява на краставиците да изплуват.Ако нямате хрян ,става и с лозова пръчка. После оставям бурканите на слънце.Слагам капачки без да ги запечатвам. Периодично обръщам бурканите ,за да се размеси саламурата. Поставям под тях тава ,защото при ферментацията кипят. Когато саламурата побелее и краставичките променят цвета си , са готови. Обикновено за около 3 дена при слънчево и топло време. Може да се яде веднага .
Понеже много ни харесва тази туршия ,я стерилизирам за зимата. Редя вече киселите краставички в компотени буркани, доливам саламура и варя около 5 мин. След като постоят няколко дена на дъното на бурканите се образува бяла утайка, а саламурата се избистря.
Понеже много ни харесва тази туршия ,я стерилизирам за зимата. Редя вече киселите краставички в компотени буркани, доливам саламура и варя около 5 мин. След като постоят няколко дена на дъното на бурканите се образува бяла утайка, а саламурата се избистря.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1444
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 34 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Благодаря, Лизи!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.