Коледни сладкиши

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Titi »

Блу, очите ми изкочиха при вида на този разкош :shock: Задавих се от слюнки! Веднага принтирам рецептата, това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще го направя за Коледа. Даже ми малее, та ще сложа двойно продуктите. Благодаря, за рецептата :tzeluvka:
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от orkud »

Ухание на Коледа - така наричам онзи страхотен аромат, който се носи от кухнята около празника. Това е онази експлозия на сетивата от миризма на канела, джинджифил, индийско орехче, портокал, ром и печен сладкиш.

Това ме подсеща за едни страхотни

Портокалови корички с шоколад

източник http://nojivilichka.wordpress.com/2008/ ... -shokolad/" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение

Ето и рецептата от там. Пробвала съм я и наистина е много успешна, ефектна и от нищо нещо :potekoha:

Продукти:

Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад

Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.

След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.

Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.

Когато са достатъчно сухи, можете просто да ги оваляте в бяла захар или пък да ги покриете с разтопения на водна баня тъмен шоколад. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Аватар
mimeta
Кана кафе
Мнения: 550
Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
Местоположение: Чехия
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 4 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от mimeta »

orkud написа:... Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Не съм много по шоколада, а когато ям, само млечен, Милка или българското аеро. Обичам само един тъмен шоколад - портокалов Линдт.
Задължително ще я пробвам тази рецепта. :dovolen:
Изображение
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от ZAPLESKA »

ей такива корички продават в едно магазинче на 4тък пазара, направо се избиват да ги купуват като заредят
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от ZAPLESKA »

РЕЦЕПТА1: ореховки/бадемки

1 коф. кис. мляко
6 яйца
2 пакетчета сода
1 ч.ч. кристална захар
2 чаши смлени ядки
брашно, шепа цели ядки

смесват се жълтъците със захарта и се бият докато побелеят, единия белтък се отделя за мазане, а другите се добавят към жълтъците. В купа се слага брашно и смлените ядки, прави се кладенче и вътре се сипва млякото със содата, добавят се и жълтъците и се бърка докато стане средно твърдо тесто от което се правят топченца, мажат се с белтък и се редят в тавичка и отгоре по една ядка се бучва, като порозовеят се вадят, редят се в чиниика и се поръсват с пудра захар
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Blue sky »

сдобих се с всички продукти за коледния сладиш на Оркуд :ieeee: сега започвам с въпросите

не виждам набухвател, значи няма да се надуе сладкиша :hmmm: питам, защото ме озадачи това прилепване на пекарската хартия отгоре :hmmm: пък и с какво я завързвам, за да не се отвори
и още нещо, мога ли да го пека в йенско, нямам такава форам, която да го докара квадратно кубче, ще стане по-разлато и ниско, ама едав ли ще има отношение към вкуса де :mrgreen:
за сиропиране намерих бренди, коняк и ром нямам, но вероятно пак ще е хубаво :hmmm:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от orkud »

orkud написа: Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Чак се стресирах и се върнах да проверя :lol: - Блу, ИМА бакпулвер, просто не си го видяла :nod:
Аз го пека в тенджера от комплект - най големия размер - около 22 или 24 см по памет / с емайлирани дръжки/ Като сложиш отдолу хартията изкарваш доста хартия над формата и аз не го връзвам, а подпъхвам едно над друго /да ми е лесно като проверявам дали е изпечено и отгоре слагам капака на тенджерата. Излиза едно доста голямо и тежко паве :lol: , което приблизително е с размерите на скарите от микровълновата. Ползвам такава за изстиване на сладкиша. Предупреждавам, че тежи и те съветвам да си отсипеш малко в друг малък съд за да го пробваш, защото като се размирише и ще ти се ще да отчупиш от големия сладкиш. Да не правиш още един до Коледа :lol: :lol:
Брендито ще свърши чудесна работа, споко :tzeluvka:
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Blue sky »

хихихихих, верно не съм го видяла :oops:
другият ми въпрос беше, маслената смес се разбива на крем с мискер, това ясно
ама после яйцата и после брашното - пак с миксер, или на ръка се обърква вече :hmmm:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от orkud »

До плодовата смес давай с миксера, после пак може, но с онези бъркалки за месене, а не с приставките за разбиване :nod:
Да добавя, че тази събота и неделя и аз се глася да направя поне два, че имам нещо на ум, но .... дано не ми мине зайче път :hmmm:
И да издам - има вече един престрашил се - mama_li . Не се сърди, яла съм кокоши крака и не пазя тайна :hihihi:
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Blue sky »

хехехехех, ми това е супер, ще си ги мерим после :lol: :mrgreen: :angelche:
He who plants a garden, plants happiness
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”