Коледно настроение
- мечтица
- Кафе машина
- Мнения: 4958
- Регистриран на: Юли 4, '13, 08:31
- Дал благодарност: 798 пъти
- Получил благодарност: 1317 пъти
Re: Коледно настроение
Направих ги
Като за пръв път малко ,ама съвсем малко, ги поизгорих,
но утре ще поканя комшийки на кафе и ще им видим сметката
Намерих мармалад от портокал,но следващия път ще добавя и малко настъргана кора от портокал.
Ние си мислим, че Бог ни гледа отгоре, но той всъщност ни гледа отвътре - ЖИЛБЕР СЕСБРОН
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5633
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1734 пъти
- Получил благодарност: 1964 пъти
Re: Коледно настроение
Мечтица, чудесни са, не си ги прегорила. Спокойно , те са вид сухарчета. Браво, сръчко.
Аз като се увлякох, та току-що направих мини щолени. Цял не направих, защото всеки ще иска, така по-лесно ще раздавам. Но все пак си мисля, че оригиналното си е да е цял щолен, догодина цял ще направя, живи/здрави и ще го скрия да не го напада никой.
Тук нали тече ремонт някакъв, който трябва да е лятото, но както винаги ММ от отлагане на отлагане го действа зимата. И разни майстори и приятели дошли да видят как става ремонта, все щипкат по някоя сладка. Никой не пости, ей. На снимката мини щоленчетата са опечени, два пъти оваляни в пудра захар и подредени да изстиват.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31690
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1034 пъти
- Получил благодарност: 2446 пъти
Re: Коледно настроение
Да ви откряхна за няколко дреболии, ако имате да изпращате десетина коледни картички.
Как да не ближем марките и да не ги лепим с краката нагоре?
Първо за празниците си подарявате едно комплектче гринвничка, пръстенче и обеци. Комплектчето е в малка кутийка, върху парче дунапренче.
Вземате една чинийка от бабешките малки чашки за кафе. Слагате в чинийката дунапренчето и от чаша вода наливате малко вода, колкото дунапренчето да се напои и край него да има още водичка - около чаена лъжичка, да речем.
Българска Поща тази година е увеличила цената на пощенските марки от 65 на 75 ст., но няма отпечатана марка от 75 ст. Затова се налага да лепите комплект от няколко марки до 75 ст.
(Впрочем, и за Н.З. трябва да лепя марки до 75 ст.)
Хващам марката с краката нагоре и леко я притискам върху мокрото дунапренче. После я хващам с главата нагоре и пак я притискам върху дунапренчето. Цялата вече е намокрена. Лепя я горе в дясно на плика и попивам с домакинска хартия сгъната на 4. Повтарям и с другите марки от комплекта.
Спорно лепене на марки, без да ги ближете като сладолед!
Как да не ближем марките и да не ги лепим с краката нагоре?
Първо за празниците си подарявате едно комплектче гринвничка, пръстенче и обеци. Комплектчето е в малка кутийка, върху парче дунапренче.
Вземате една чинийка от бабешките малки чашки за кафе. Слагате в чинийката дунапренчето и от чаша вода наливате малко вода, колкото дунапренчето да се напои и край него да има още водичка - около чаена лъжичка, да речем.
Българска Поща тази година е увеличила цената на пощенските марки от 65 на 75 ст., но няма отпечатана марка от 75 ст. Затова се налага да лепите комплект от няколко марки до 75 ст.
(Впрочем, и за Н.З. трябва да лепя марки до 75 ст.)
Хващам марката с краката нагоре и леко я притискам върху мокрото дунапренче. После я хващам с главата нагоре и пак я притискам върху дунапренчето. Цялата вече е намокрена. Лепя я горе в дясно на плика и попивам с домакинска хартия сгъната на 4. Повтарям и с другите марки от комплекта.
Спорно лепене на марки, без да ги ближете като сладолед!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Неделя
- Кафевар/ка/
- Мнения: 880
- Регистриран на: Сеп 9, '16, 13:41
- Местоположение: Стара Загора
- Дал благодарност: 62 пъти
- Получил благодарност: 69 пъти
Re: Коледно настроение
Тутти, ще споделиш ли рецептата за мини щолените, моля? Изглеждат много апетитно!
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5633
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1734 пъти
- Получил благодарност: 1964 пъти
Re: Коледно настроение
Правих ги по рецептата за традиционен коледен щолен от gotvach.bg . Разликата е, че вместо голям, направих малки щоленчета и във всяко сложих по 1/3 локумче вместо марципан, защото нямах. Също така тези захаросани череши, портокалови и лимонови кори не се намират в малките магазини, мисля, че може да се заменят със сладко от смокини, сладко от череши, настъргана кора от лимони и портокали, или вкъщи да си захаросаме корите в сироп от вода и захар. Аз тези захаросани неща ги взех от “Хит”. Виждала съм ги и в други вериги. Направо копирам рецептата, много сполучлива се оказа, топи се в устата. Няма нищо общо с онези глетави степани щолени с палмова мазнина по магазините. Става много бързо измесването, то даже е само разбъркване в купата. В скобки слагам мои отметки. Обичам не толкова сладки сладкиши, затова понеже мисля да го направя пак, ще намаля сладостите.
Брашно 500 гр. + малко за добавяне при месенето ( брашното се пресява )
захар - 100 г ( следващия път бих сложила само 50 гр., защото някои добавки са доста сладки )
мая - 1 пакетче суха за хляб ( нямах и използвах половин пакетче жива )
прясно мляко - 250 мл
ванилия - 2 пакетчета суха
индийско орехче - 1 щипка настъргано
карамфил - 1 щипка смлян
кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
сол - 1 щипка
масло - 200 г краве разтопено и охладено
бадеми - 60 г счукани
стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк ( може и в уиски или ракия )
череши - 100 г захаросани
портокали - 60 г захаросани портокалови кори ( бяха доста, бих намалила на 40-50 г)
лимони - 60 г захаросани лимонови кори ( следващ път ще сложа 40-50 гр )
марципан - 120 г ( нямах и успешно го замених с локум )
масло - разтопено за поръсване
Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.
В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.
Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина. ( да удвои обема, може и по-малко време )
След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. ( не го премесих пак, за да си остане мек и пухкав ) Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. ( Нямах марципан и сложих локум. И понеже много обичам локумки, двойна радост )
Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час. ( беше напълно втасал след 30 Мин, може би защото бяха малки щоленчетата)
Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна. ( не ги покрих, пекох до златисто, да не се препича )
След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.
( Тези щоленчета от тавата почти свършиха, и да не престоява може да се яде, но съм чела, че развива вкус при престояване )
Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.
Брашно 500 гр. + малко за добавяне при месенето ( брашното се пресява )
захар - 100 г ( следващия път бих сложила само 50 гр., защото някои добавки са доста сладки )
мая - 1 пакетче суха за хляб ( нямах и използвах половин пакетче жива )
прясно мляко - 250 мл
ванилия - 2 пакетчета суха
индийско орехче - 1 щипка настъргано
карамфил - 1 щипка смлян
кардамон - 1/4 ч.л. счукани зърна
сол - 1 щипка
масло - 200 г краве разтопено и охладено
бадеми - 60 г счукани
стафиди - 200 г накиснати в ром, бренди или коняк ( може и в уиски или ракия )
череши - 100 г захаросани
портокали - 60 г захаросани портокалови кори ( бяха доста, бих намалила на 40-50 г)
лимони - 60 г захаросани лимонови кори ( следващ път ще сложа 40-50 гр )
марципан - 120 г ( нямах и успешно го замених с локум )
масло - разтопено за поръсване
Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.
В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.
Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина. ( да удвои обема, може и по-малко време )
След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. ( не го премесих пак, за да си остане мек и пухкав ) Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. ( Нямах марципан и сложих локум. И понеже много обичам локумки, двойна радост )
Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час. ( беше напълно втасал след 30 Мин, може би защото бяха малки щоленчетата)
Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна. ( не ги покрих, пекох до златисто, да не се препича )
След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.
( Тези щоленчета от тавата почти свършиха, и да не престоява може да се яде, но съм чела, че развива вкус при престояване )
Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31690
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1034 пъти
- Получил благодарност: 2446 пъти
Re: Коледно настроение
Алекс е 5-годишното внуче на съседите ми Ани и Сашо.
Тук е седнал на коленеете на дядо си.
В детската градина при децата и семействата им идва дядо Коледа да раздаде подаръци.
Като го вижда, Алекс се провиква:
- Дядо Коледа, ти дойде! Знаех, че си истински!
Ето това е истинското коледно настроение!
Тук е седнал на коленеете на дядо си.
В детската градина при децата и семействата им идва дядо Коледа да раздаде подаръци.
Като го вижда, Алекс се провиква:
- Дядо Коледа, ти дойде! Знаех, че си истински!
Ето това е истинското коледно настроение!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 81 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Коледно настроение
Най-чистата и искрена радост по празниците е на децата!
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.