Копривка, Колеус (Coleus)
- макс
- Кафе машина
- Дал благодарност: 27 пъти
- Получил благодарност: 56 пъти
- Обратна връзка:
Re: Копривка, Колеус (Coleus)
Лили прекрасна колекция си събрала ,колкото повече ги разглеждам толкова повече се влюбвам в тях,на пролет ще дебна по магазините и аз ще си взема ,много ми харесват ,а сега е чудничко да си гледкаш тия шаренийки
-
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 435 пъти
- Получил благодарност: 2004 пъти
никой друг ли освен Ботан не гледа колеуси ?
с кого да си разменям сортове ?
Но ще имам за раздаване - може пък да се зариби още някой..
с кого да си разменям сортове ?
Но ще имам за раздаване - може пък да се зариби още някой..
-
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 523 пъти
- Получил благодарност: 404 пъти
Ха, ха, Лили, цяло пакетче колеуси съм засяла, ама като знам колко съм способна със семената, не мисля, че много може да се разчита на мен. Но пък ако станат, ще има много .
-
- Чист кофеин
Качвам нови снимки с надеждата още някой да се зариби по това изумително растение - колеуса
Кой друг вид може да се похвали с такова невероятно богатство от форми и цветове ! И тази красота ни радва 365 дни в годината - без прецъфтяване, без периоди на по-невзрачен покой .
Кой друг вид може да се похвали с такова невероятно богатство от форми и цветове ! И тази красота ни радва 365 дни в годината - без прецъфтяване, без периоди на по-невзрачен покой .
- Гео, граф
- Наркоман
- Дал благодарност: 1233 пъти
- Получил благодарност: 2429 пъти
Ще се възхищавам на твоите, Лилко, аз нямам достатъчно светлина за тях. От осемте, които ми додохте двамата с Ботан, оцеляха две с жив зор
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
-
- Чист кофеин
най-вероятно причината не е в светлината. И аз загубих много и много красиви сортове през зимата - това си е характеристика на вида. При всички любители загиват сортове.Миналата зима ми беше за сефте да се опитам да отгледам толкова сортове колеуси и бях супер нещастна , защото за една зима само от този вид изгубих толкова растения , колкото за 3 г. в двете градини. Направо ми сринаха самочувствието до абсолютната нула. Доста четох...
-предполагам , че си има по-нестабилни сортове, които по-лесно загиват.
-малките растения оцеляват по-лесно от възрастните - трябва всяка година за най-сигурно да се залагат нови резници .
-трябва да се внимава с поливането - почвата трябва да е с добър дренаж . При преполиване през зимата , когато пият по-малко вода , корените лесно загниват.
-резниците трябва да се залагат /предполагам/ в края на лятото - началото на есента. Аз заложих моите през късната есен, когато допускам , че растенията вече не са във фаза, подходяща за вкореняване.
-държах ги до много късно навън и страшно много им се радвах ,защото от ниските Т / или от амплитудите - не зная/ цветовете станаха невероятно ярки , контрастни и красиви. Дебнех да не започне да мръзне / под 0-ла градуса/. Но после четох , че Т при отглеждане не трябва да са по-ниски от 10 градуса - допускам , че и това беше грешка.
-дребните и деликатни сортове е по-добре да се размножават в парниче, отколкото във вода / идеята е на Ботан и работи - доказах си го /
Лошото в нашето хоби е , че всички предположения подлежат на доказване чак след 1 г - за толкова време - я камилата , я камиларя..
Живот и здраве, през следващата зима ще пробвам нови тактики .
Последно промяна от Lilly на Май 4, '23, 14:11, променено общо 1 път.
- Гео, граф
- Наркоман
- Дал благодарност: 1233 пъти
- Получил благодарност: 2429 пъти
Lilly написа: ↑Май 4, '23, 14:00
-предполагам , че си има по-нестабилни сортове, които по-лесно загиват - нестабилен е цветаря в моя случай
-малките растения оцеляват по-лесно от възрастните - трябва всяка година за най-сигурно да се залагат нови резници - стига да имах къде, с огромно удоволствие бих!
-трябва да се внимава с поливането - почвата трябва да е с добър дренаж . При преполиване през зимата , когато пият по-малко вода , корените лесно загниват - ей това ми е големия проблем - на вътрешния перваз на кухненската тераса, която по начало е хладна и влажна зимата, дори и мъничко преполиване им действа смъртоносно
-резниците трябва да се залагат /предполагам/ в края на лятото - началото на есента. Аз заложих моите през късната есен, когато допускам , че растенията вече не са във фаза, подходяща за вкореняване - мда, това е повод за размисъл...
-държах ги до много късно навън и страшно много им се радвах ,защото от ниските Т / или от амплитудите - не зная/ цветовете станаха невероятно ярки , контрастни и красиви. Дебнех да не започне да мръзне / под 0-ла градуса/. Но после четох , че Т при отглеждане не трябва да са по-ниски от 10 градуса - допускам , че и това беше грешка.
Лошото в нашето хоби е , че всички предположения подлежат на доказване чак след 1 г - за толкова време - я камилата , я камиларя..
Живот и здраве, през следващата зима ще пробвам нови тактики .
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
-
- Чист кофеин
няма интерес към този изключително красив вид , но понеже правих снимки последните два дни - да покажа една малка част от огромното разнообразие от сортове