Мурая (Murraya)

Публикувай отговор
Аватар
Снежи
Кана кафе
Мнения: 659
Регистриран на: Дек 3, '09, 10:20
Местоположение: Wuppertal, Germany

Мурая (Murraya)

Мнение от Снежи »

Мурая ???Имаме ли такава тема,че не намирам? :hmmm: Ако има ще помоля Равик да ме изтрие от тук ... :tzvetentze:
А имам питанка към тези дето си отглеждат ? Подкастрая ли се ? Или да си я оставям да си вирее на воля ?
Малка е още ,а много се е разширила нещо . :hmmm:
Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва да се чувства по-добре и да е по-щастлив. Ако твърде много съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.http://picasaweb.google.com/home" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
DarinaN
Кафе машина
Мнения: 3318
Регистриран на: Мар 16, '10, 09:40
Местоположение: Пловдив

Re: Мурая ?

Мнение от DarinaN »

politod има мурая - тя ще дава инфо
"Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z. x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена." А. Айнщайн

http://darinaivanova.snimka.bg/hobby/2011.593300.25139445" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
KLEN
Виенско кафе
Мнения: 434
Регистриран на: Дек 14, '09, 13:47
Обратна връзка:

Re: Мурая ?

Мнение от KLEN »

Остави си мурайката да си расте на воля. Явно тя е от тоя вид,който не расте на високо.Те са малки,компактни дръвченца.
Аватар
Снежи
Кана кафе
Мнения: 659
Регистриран на: Дек 3, '09, 10:20
Местоположение: Wuppertal, Germany

Re: Мурая ?

Мнение от Снежи »

KLEN написа:Остави си мурайката да си расте на воля. Явно тя е от тоя вид,който не расте на високо.Те са малки,компактни дръвченца.
Верно е малка ,Клен,за 3 години една педя само ! :hmmm: Пък се спуква да цъфти! :daaa:
Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва да се чувства по-добре и да е по-щастлив. Ако твърде много съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.http://picasaweb.google.com/home" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11806
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 184 пъти
Обратна връзка:

Re: Мурая ?

Мнение от johnstalker »

Дайте една снимка да видим за какво иде реч де..
Аватар
Bi_
Кафевар/ка/
Мнения: 991
Регистриран на: Дек 12, '09, 14:57
Местоположение: РУСЕ

Re: Мурая ?

Мнение от Bi_ »

Снежи написа: Верно е малка ,Клен,за 3 години една педя само ! :hmmm: Пък се спуква да цъфти! :daaa:
А плодчета прави ли
Аватар
DarinaN
Кафе машина
Мнения: 3318
Регистриран на: Мар 16, '10, 09:40
Местоположение: Пловдив

Re: Мурая ?

Мнение от DarinaN »

на Снежи трябва да прави :hmmm: аз пък да питам - колко са големи плодчетата ?
щото като гледам колко са големи семките плода трябва да е колко диня :hihihi:
"Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z. x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена." А. Айнщайн

http://darinaivanova.snimka.bg/hobby/2011.593300.25139445" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
politod
Виенско кафе
Мнения: 309
Регистриран на: Фев 2, '10, 15:02
Местоположение: София, кв. Сухата река

Re: Мурая ?

Мнение от politod »

Имам мурая екзотика от 7-8 години. Знам, че има два или три вида -
1. екзотика (до 50 - 60 см силно разклонено дръвче, расте на ширина , не на височина), цъфти по всяко време. Случвало се е на някои клони да цъфти, а на други да връзва плодчета. Те са малки зрънца, приблизително с размера на едра леща, напомнят мини-лимончета. Вкусни са , с много витамини и минерали. Всъщност, мураята е роднина на лимона.
Това тук е моята мурая (нямам друга снимка и се извинявам за коментарите от долу)http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACT ... ER_ID=8454
Не я подрязвам и няма да го направя. Не обича големи саксии, пресажда се на 2-3 години, когато видимо отеснее саксията, да не се излага на пряка слънчева светлина (горят листенцата), полива се редовно, но без да подгизва. До сега само една година съм подхранвала с течен тор :hmmm:
2. втория вид е мурая - паникулата - по-слабо разклонено дръвче, расте на високо и по-малко се разширява. Ина всичко останало е същото както за екзотиката :dovolen:
Мурайа— Murraya
Семейство: Рутови (Rutaceae).
Родина: Индия, Юго-Источна Азия.
Цъфтеж: При подходящи условия ежегодно.
Растеж: средна
Светлина: Ярка, разсеяна. Растението се прикрива от преките слънчеви лъчи
Температура: От пролетта до есента 20-25°C. През зимата е препоръчително да се държи при 16-17°C.
Поливане: През периода пролет-есен се полива обилно. През периода на покой – поливането силно намалява.
Влажност на въздуха: Висока. Растението се нуждае от ежедневно пулверизиране
Подхранване: През периода на растеж – на всеки 2 седмици се тори – с органически и минерални торове, редувайки последователно
Подрязване: Растението се поддава на подрязване и оформяне на короната
Период на покой: През зимата. Растението се държи на светло място при температура около 16°C, като се полива умерено
Пресаждане: Младите растения се пресаждат ежегодно, възрастните — един път на 2-3 години.
Размножаване: Чрез семена и резници.
Към рода на Мурайата (Murraya J. Koenig ex L.) принадлежат около 12 вида от семейство рутови. Разпространени са в Индия, в Юго-Източна Азия, на островите Ява, Суматра, а така също и на островите в Тихия океан.
Представителите на рода са вечнозелени неголеми, до 4 м високи, дървесни видове или храсти, рядко по-високи. Листата са перести. Цветовете са бели, развиват се от листните пазви, единични или събрани в съцветие, ароматни.
Видове:
Murraya paniculata (L.)Jack Родината на растението е Индия, полуостров Индокитай, Малака, остров Ява, Суматра, Филипинските острови, а така също и островите в Тихия океан. Неголеми, до 4 м височина, дървесни видове, гъсто разклонени. В стайни условия се развиват като неголям вечнозелен храст с височина до 30-50 см или храстовидно дърво с височина до 1,5 м с жълто-бял или пепелив цвят на кората. Клоните му са тънки, новопрораслите са покрити с малки власинки с пепелив цвят. Стъблата не са достатъчно твърди и въпреки че растението се развива нагоре, се нуждае от опора. Листата са поредни, не двойни-пересто-сложни с 3-5 кръгло-овални или широколанцетни неназъбени малки листенца. Най-големите са на върха – с дължина до 3-5 см и ширина 2,5 см, най-малките са отдолу — с дължина 1 см и ширина 0,5 см, от което короната добива ажурен и въздушен вид. Не е рядко листата да са разположени по двойки един спрямо друг. Листата са голи, лъскави, тъмно-зелени. При смачкване имат силен аромат на лимон, много широко се използва като подправка в кулинарията. Неголемите фуниеобразни цветове с дължина до 1,8 см са събрани в съцветие, подобно на чадърче, имат аромат на жасмин. Плодовете са ядивни, кръгли или овални, с диаметър 2-3 см, червени.
Murraya exotica -
Миниатюрната Мурайа е растение със силно и приятно ароматни цветове. Компактен храст. Рядка разновидност, което с лекота се отглежда като стайно растение или бонзай: расте много бързо и започва да цъфти още през първите месеци след засаждането си. Възрастните „дървета” обикновено не надвишават височина от 30-60 см, цъфтят и плодоносят почти през цялата година. Оформя се добре самостоятелно, но се допуска и подрязване, както при всички цитрусови. Плодовете са с червен цвят, малки. Всеки плод съдържа в себе си 1-2 семенца. При размножаване от семена, трябва внимателно да се премахне обвивката на плода ( зеленикавите семенца са много нежни и лесно могат да се повредят). Семената се засаждат веднага след изваждането им от обвивката(много бързо губят кълняемостта си). Ако плодовете са изсъхнали, то за един месец процента кълняемост спада на половина. Ако семената са засушени след изваждането им от обвивката на плода, възможно е изобщо да не покълнат.
Грижи за растението:
Мурайата предпочита ярка разсеяна светлина, подходяща е за отглеждане на западни или източни прозорци. Може да расте и на северен прозорец, въпреки че светлината, особено през зимния период може да не е достатъчна и цъфтежа да е слаб. При отглеждане на южен прозорец на растението трябва да се осигури прикритие от преките слънчеви лъчи, като за това се използва полупрозрачна тъкан или хартия (марля, тюл, паус). През лятото растението може да се изнесе на открит въздух, на място, защитено от преките слънчеви лъчи.
Облагороденото растение следва да се приучава постепенно към по-интензивна светлина. Ако през зимата количеството на слънчевите лъчи е било малко, то през пролетта с увеличаването на деня и слънчевото греене, растението също трябва да се приучи постепенно към по- интензивно слънцегреене.
От пролетта до есента мурайата предпочита температура в рамките на 20-25°C. От есента нататък е желателно температурата да се понижи. През зимата препоръчителната температура е 16-17°C.
Мурайата се полива обилно през периода на растеж – от пролетта до есента, с мека престояла вода, според степента на просъхване на горния слой на субстрата. В периода есен-зима поливането намалява значително, до умерено. Не бива да се допуска просъхване на субстрата – това води до загиване на части от кореновата система.
Растението се нуждае от повишена влажност на въздуха. Необходимо е ежедневно пулверизиране, един път в седмицата листата се мият с топла, мека вода, полезен е ежеседмичния топъл душ. Саксията може да се постави върху вана с камъчета, керамзит или торф.
В периода на растеж се тори на всеки две седмици — с органични и комплексни минерални торове, редувайки последователно.
Мурайата понася достатъчно добре подрязването на короната с цел - оформяне.
Младите растения се пресаждат ежегодно, възрастните — един път на 2-3 години. Докато е младо растение, мурайата расте достатъчно бързо, но след това избира свой темп на растеж. Субстрата за пресаждане се избира да е хранителен, лек. За младите растения е подходящ състав на субстрата от: градинска почва — 1ч., листовка— 1ч., хумусна — 0,5 ч., пясък — 1ч. За възрастните растения може да се увеличи частта на листовката в съдържанието на субстрата. На дъното на саксията трябва да има добър дренаж.
Мурайата се размножава от семена и чрез резници.
Семената за размножаване може да се засеят веднага или по което и да е друго време на годината (кълняемостта се запазва достатъчно дълго време).
Най-добре е да се размножава чрез връхни резници. Засаждат се в кутии или саксии, без изисквания за форма и дълбочина и се държат при температура от 26—30°C. Вкоренените резници се зесаждат в саксия с диаметър 7 см. Състава на субстрата за засаждане е: градинска почва - 1ч., листовка — 1ч., хумусна почва — 0,5 ч., пясък — 1ч.
Възможни трудности при отглеждането:
При твърде ярка светлина, от горещите слънчеви лъчи листата изсъхват по краищата и в средата.
При твърде сух въздух изсъхват краищата на листата и цветните пъпки падат.
Вредитери: акари, щитоносни въшки, белокрилка.
Надявам се, съм била полезна :tzvetoman:
http://politod.snimka.bg/flowers/cvetya.864082" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Мурая ?

Мнение от Blue sky »

полезна, и още как :ieeee: :tzeluvka: :gush: много хубава статия, благодаря :tzvetentze:

няколко пъти се опитвам да завъдя, подаряват ми цели саксии и тц, не ме обича това растение и това си е :evil:
а е толкова красива
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Снежи
Кана кафе
Мнения: 659
Регистриран на: Дек 3, '09, 10:20
Местоположение: Wuppertal, Germany

Re: Мурая ?

Мнение от Снежи »

Политод,брависимо и благодарства ! :tzeluvka: Верно много добра статия ! :daaa:
Блу,ако ще и да паднеш от смях ,ама ще си призная и аз нещо ,мене пък ме недолюбват бръшляните ,сестро ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Като се замисля само :hmmm:
тез самораслици как си виреят навсякъде ,у нас се гъткат най-много до месец ,явно им действам зле ! :hmmm: :hmmm:
Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва да се чувства по-добре и да е по-щастлив. Ако твърде много съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.http://picasaweb.google.com/home" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Стайни цветя и растения”