Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Публикувай отговор
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от lila »

Изображение

Семейство: Лаврови (Lauraceae Juss). Към рода Авокадо (Персея – Pesea ) принадлежат около 150 вида вечнозелени храсти и дървета, разпространени в тропическите и субтропичните части на Северна и Южна Америка, Югоизточна и Източна Азия, островите Макронезия, до 600-1000 м. надморска височина. Името на авокадото идва от наречието nahuatl, мексиканските индианци го наричат ахуакатл – ahuacatl (testicle) – тестис, като асоциация с формата на плода.
Описание: Дървета авокадо достигат до 20 метра на височина, с големи и дълги листа с елипсовидно-лацентна форма, гланцирани от горната си страна. На цвят листата са кафеникаво-зелени по върховете до зелени в по-ниските части, с дълги дръжки (до 10 см). Цветовете са двуполови, дребни, зеленикаво-бели събрани в хаотични съцветия, изникват в пазвите на листата. Плодовете са костилкови, тъмнозелени или почти черни, едносеменни, големи (на дължина от 5 до 20 см, и от 250 до 600 грама), с различни форми. Меката част на плода е месеста, кремаво-жълта и ароматна. Плодовете на авокадото съдържат до 45% мазнини, ди 30% ненаситени мастни киселини, а количеството на протеини е два-три пъти повече отколкото е в ябълки, круши, грозде, цитруси, банани и други плодове. Плодовете са богати на витамини от групите B, A, E, D и в неголямо количество и витамин С. По калоричност авокадото превъзхожда 2-3 пъти всички останали свежи плодове. Високата калоричност и ниското съдържание на виглехидрати правят плодовете на авокадото безценна храна в менюто на диабетиците. Листата и костилката на авокадото съдържат токсични вещества, опасни за хората и животните – могат да предизвикат стомашно-чревно разстройство и алергии.
Култивиране: Авокадото е култивирано в Мексико от ацтеките още през третото хилядолетие пр.Н.Е. В днешно време най-известният сорт авокадо е Persea americana (P. gratissima Gaertn.). Промишленото култивиране на авокадо е започнало в Флорида (САЩ) през 1856 г. Най-големия производител в световен мащаб на авокадо е Мексико. В момента съществуват около 400 сорта авокадо, от малки с размер на слива до големи, достигащи до 1 кг. , някой от тях са светло зелени на цвят, други до тъмновиолетови, с различни форми на плода, от ябълковидни то такива с форма на круша. Повърхноста на авокадото може да бъде от огледално гладка до силно намачкана.

Изображение

Отглеждане в домашни условия: Като растение много рядко ще срещнете авокадото в някой цветарски магазин, поради тази причина повечето любители го отглеждат от костилка. Авокадото се чувства добре на светло, слънчево място, което е защитено от ветрове. Ако има достатъчно пространство и добра осветеност, може успешно да се отглежда като декоративно стайно растение, но без да цъфти – в домашни условия това е почти непостижимо. Авокадото расте бързо, добре е саксията, в която е засадено да е с по-голям размер, тъй като развива голяма кореновата система.
Температура: Лятото 22-28°С, през зимата не по-ниска от 16-18°С. Ако температурите паднат около 12 °С, листата на авокадото ще опадат.
Поливане: През лятото поливаме обилно, без да изчакваме горния слой на субстрата да засъхне, през зимата намаляваме обема на водата и се допускат краткотрайни (до седмица) засушавания на повърхноста на почвата.
Влажност: Като всяко тропическо растение, авокадото обича високата въздушна влажност, През отоплителния сезон (зимата) е добре да се опръскват един-два пъти на ден листата с вода със стайна температура.
Подхранване: В периода на вегетация (пролет-лято) подхранваме веднъж на две седмици с минерални и органични торове. През зимата (период на покой) не се тори.
Подрязване: През пролетта оформяме короната, като за сгъстяването и може да отчупим младите връхчета.
Период на покой: От октомври до март. Оптимални температури 18-20°С, поливаме умерено, необходимо е добро осветление.
Пресаждане: През пролетта младите растения се пресаждат ежегодно, възрастните само по необходимост, или на 2-3 години.
Почва: Добре дренирана, богата на хумус, смес от листовка, торф, пясък 1:1:1. На дъното на съда се поставя слой керамзит за дренаж.
Размножаване – методи:
Със семена: Костилките на недоузрелите плодове не поникват.
В субстрат: За размножаване е необходимо семената да са пресни. Субстрата, който се ползва е от равни части листовка, торф и пясък, костилката се поставя така, че острата връхна част да е нагоре и на нивото на субстрата. Отгоре се покрива с прозрачен съд или полиетиленов плик. Поставя се на светло место, без пряко слънчево огряване. Поддържа се постоянна температура не по-ниска от 21°C, периодически се опръсква субстрата и се проветрява. Когато покарат поници (това може да отнеме около шест месеца), се открива, поставя се на по-светло, но не и на пряка слънчева светлина. Когато укрепне достатъчно се пикира в индивидуална саксия.

Изображение

Във вода: По диаметъра на средата на костилката се пробиват четири малки дупчици, разположени на 90 градуса, внимателно, за да не се нарани ядката. В дупчиците се поставят четири клечки за зъби, кото служат за опора. Цялата „конструкция“ се поставя върху чаша с вода, така че водата да покрива долната част на костилката. Нивото на водата трябва да се поддържа постоянно. Кoгато се появят достатъчно корени, можем да посадим семеначето направо в саксия. Може също първоначално да се постави във влажен памук и когато костилката се раздели на две, да се премести в саксия. След седмица-две ще се появи и кълнчето.
Чрез резници: Не се размножава чрез резници, тъй като трудно се вкореняват. При едногодишните резници – не повече от 6% вкореняемост, а при двугодишните – до 20%.
Облагородяване: Облагородяване се прави през втората половина на лятото, от спяща пъпка или напролет, на израстнали двугодишни растения с диаметър на стеблото 0,7 – 1 см.
Растенията, размножени от семена цъфтят на шестата – осма година, а присадените – на трета или четвърта година.
Проблеми при отглеждането: Предразположено е към бактериални, вирусни и гъбични заболявания.
Листата кафенеят – първо крайчетата, а в последствие и целите листа покафеняват и опадват. Причина може да бъде сухия въздух, през зимния период когато отопляваме помещенията се опръсква редовно с вода със стайна температура. Симптоматиката е същата при недостатъчно поливане.
Листата жълтеят и опадват: Причина може да е червеното паяче или други акари.
Листата избледняват и губят окраската си. Причина може да бъде недостатъчната осветеност. Ако растението дълго време е било засенчено, трябва да се аклиматизира постепенно към директната слънчева светлина. През зимата е желателно доосветяване с луминисцентна лампа.
Вредители: Щитоносна въшка, акари.
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11806
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 184 пъти
Обратна връзка:

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от johnstalker »

Изображение

Ето го и моето Авокадо. Минава 3-метра вече, до наесен ще стане 4. Аз го скърнявам наесен, за да мога да го прибера в къщи. Връхните му листа наистина кафенеят, но от както започнах да го поя с остатъците от торенето на орките. :daaa:
Аватар
dora
Баш кафе майстор
Мнения: 2444
Регистриран на: Ное 29, '09, 16:06
Местоположение: Сливен

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от dora »

Джони, моля те дай малко подробности .
Аз имам няколко неуспешни опита от костилка.
Пониква си и щом стане 20см започва чернеене по връхчетата ,падане на листа и ....чаУ :snif:
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11806
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 184 пъти
Обратна връзка:

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от johnstalker »

Ами моята тайна се казва Петър Мачковски :) Един мой грацки, който ми подари дръвчето на около десетина години, ама това беше преди петнадесетина години. Иначе се гледа лесно, чак сега разбрах защо листата му кафенеят по ръбчетата - трябвало да се опръсква, а аз никога не съм го пръскал :)
Аватар
ravik
Кафе машина
Мнения: 4636
Регистриран на: Ное 23, '09, 16:09
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от ravik »

Рускините наричат авокадото "стар куфар" - не върви нито да го изхвърлиш, нито да продължаваш да го държиш. ;) Аз покълнах две от семки, гледах ги известно време, като започнаха да нарастват много, ги подарих.
Основният недостатък е, че бързо стават големи и губят декоративната си красота, затова и след известно време стават просто "стар куфар". :) Иначе нищо сложно - слънце и вода, от време на време тор, и това е. Аз не съм пръскала листа, пък си бяха добре. :nod:
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Аватар
lunen_sun
Виенско кафе
Мнения: 463
Регистриран на: Юни 15, '10, 13:17
Местоположение: Козлодуй

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от lunen_sun »

За да сме точни,изразът беше "куфар без дръжка" :mrgreen:
И аз успях преди време с поникването,гледах го близо година и го уморих при пресаждането.
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11806
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 184 пъти
Обратна връзка:

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от johnstalker »

Сега правя пореден експеримент за вкореняване на резник от Авокадо. До сега опитите с връхни резници се издъниха.. продължаваме да прайм тестове вече със стеблен резник. :daaa:
Аватар
mimeta
Кана кафе
Мнения: 550
Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
Местоположение: Чехия
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 4 пъти

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от mimeta »

Лила, как разбра, че от костилката ми е поникнало авокадо, и че се каня да питам как да се грижа за него??? :tzvetentze:
само малко по друг начин го накарах да "тръгне", държах костилката във вода, докато на едно място се появи бяла резка, и го сложих в саксия. Костилката, която бях сложила в саксия по-рано не поникна, нито тази, която оставих във вода, докато черупката съвсем се пропука.
сега е 20 см, и вие ме уплашихте, че ще умре :snif:
ако случайно оживее ще го уморя, като го пресадя (сега е в миниатюрна саксия)
а ако случайно се пребори и с това, ще го оставя в офиса, тук има място :)
Изображение
Аватар
mimeta
Кана кафе
Мнения: 550
Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
Местоположение: Чехия
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 4 пъти

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от mimeta »

Изображение
Ето го, като се върна от отпуска трябва да го пресадя, че тази саксия му е малка, малко по-голяма от самата костилка е.
(или да се опитам да го направя на бонсай, за да не стане стар куфар без дръжка :hmmm: )
Изображение
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване

Мнение от lila »

Имах пресантиман :lol: Ще го бъде, Мимета :tzvetentze:
Публикувай отговор

Обратно към “Редки екзотики”