Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Семейство: Лаврови (Lauraceae Juss). Към рода Авокадо (Персея – Pesea ) принадлежат около 150 вида вечнозелени храсти и дървета, разпространени в тропическите и субтропичните части на Северна и Южна Америка, Югоизточна и Източна Азия, островите Макронезия, до 600-1000 м. надморска височина. Името на авокадото идва от наречието nahuatl, мексиканските индианци го наричат ахуакатл – ahuacatl (testicle) – тестис, като асоциация с формата на плода.
Описание: Дървета авокадо достигат до 20 метра на височина, с големи и дълги листа с елипсовидно-лацентна форма, гланцирани от горната си страна. На цвят листата са кафеникаво-зелени по върховете до зелени в по-ниските части, с дълги дръжки (до 10 см). Цветовете са двуполови, дребни, зеленикаво-бели събрани в хаотични съцветия, изникват в пазвите на листата. Плодовете са костилкови, тъмнозелени или почти черни, едносеменни, големи (на дължина от 5 до 20 см, и от 250 до 600 грама), с различни форми. Меката част на плода е месеста, кремаво-жълта и ароматна. Плодовете на авокадото съдържат до 45% мазнини, ди 30% ненаситени мастни киселини, а количеството на протеини е два-три пъти повече отколкото е в ябълки, круши, грозде, цитруси, банани и други плодове. Плодовете са богати на витамини от групите B, A, E, D и в неголямо количество и витамин С. По калоричност авокадото превъзхожда 2-3 пъти всички останали свежи плодове. Високата калоричност и ниското съдържание на виглехидрати правят плодовете на авокадото безценна храна в менюто на диабетиците. Листата и костилката на авокадото съдържат токсични вещества, опасни за хората и животните – могат да предизвикат стомашно-чревно разстройство и алергии.
Култивиране: Авокадото е култивирано в Мексико от ацтеките още през третото хилядолетие пр.Н.Е. В днешно време най-известният сорт авокадо е Persea americana (P. gratissima Gaertn.). Промишленото култивиране на авокадо е започнало в Флорида (САЩ) през 1856 г. Най-големия производител в световен мащаб на авокадо е Мексико. В момента съществуват около 400 сорта авокадо, от малки с размер на слива до големи, достигащи до 1 кг. , някой от тях са светло зелени на цвят, други до тъмновиолетови, с различни форми на плода, от ябълковидни то такива с форма на круша. Повърхноста на авокадото може да бъде от огледално гладка до силно намачкана.
Отглеждане в домашни условия: Като растение много рядко ще срещнете авокадото в някой цветарски магазин, поради тази причина повечето любители го отглеждат от костилка. Авокадото се чувства добре на светло, слънчево място, което е защитено от ветрове. Ако има достатъчно пространство и добра осветеност, може успешно да се отглежда като декоративно стайно растение, но без да цъфти – в домашни условия това е почти непостижимо. Авокадото расте бързо, добре е саксията, в която е засадено да е с по-голям размер, тъй като развива голяма кореновата система.
Температура: Лятото 22-28°С, през зимата не по-ниска от 16-18°С. Ако температурите паднат около 12 °С, листата на авокадото ще опадат.
Поливане: През лятото поливаме обилно, без да изчакваме горния слой на субстрата да засъхне, през зимата намаляваме обема на водата и се допускат краткотрайни (до седмица) засушавания на повърхноста на почвата.
Влажност: Като всяко тропическо растение, авокадото обича високата въздушна влажност, През отоплителния сезон (зимата) е добре да се опръскват един-два пъти на ден листата с вода със стайна температура.
Подхранване: В периода на вегетация (пролет-лято) подхранваме веднъж на две седмици с минерални и органични торове. През зимата (период на покой) не се тори.
Подрязване: През пролетта оформяме короната, като за сгъстяването и може да отчупим младите връхчета.
Период на покой: От октомври до март. Оптимални температури 18-20°С, поливаме умерено, необходимо е добро осветление.
Пресаждане: През пролетта младите растения се пресаждат ежегодно, възрастните само по необходимост, или на 2-3 години.
Почва: Добре дренирана, богата на хумус, смес от листовка, торф, пясък 1:1:1. На дъното на съда се поставя слой керамзит за дренаж.
Размножаване – методи:
Със семена: Костилките на недоузрелите плодове не поникват.
В субстрат: За размножаване е необходимо семената да са пресни. Субстрата, който се ползва е от равни части листовка, торф и пясък, костилката се поставя така, че острата връхна част да е нагоре и на нивото на субстрата. Отгоре се покрива с прозрачен съд или полиетиленов плик. Поставя се на светло место, без пряко слънчево огряване. Поддържа се постоянна температура не по-ниска от 21°C, периодически се опръсква субстрата и се проветрява. Когато покарат поници (това може да отнеме около шест месеца), се открива, поставя се на по-светло, но не и на пряка слънчева светлина. Когато укрепне достатъчно се пикира в индивидуална саксия.
Във вода: По диаметъра на средата на костилката се пробиват четири малки дупчици, разположени на 90 градуса, внимателно, за да не се нарани ядката. В дупчиците се поставят четири клечки за зъби, кото служат за опора. Цялата „конструкция“ се поставя върху чаша с вода, така че водата да покрива долната част на костилката. Нивото на водата трябва да се поддържа постоянно. Кoгато се появят достатъчно корени, можем да посадим семеначето направо в саксия. Може също първоначално да се постави във влажен памук и когато костилката се раздели на две, да се премести в саксия. След седмица-две ще се появи и кълнчето.
Чрез резници: Не се размножава чрез резници, тъй като трудно се вкореняват. При едногодишните резници – не повече от 6% вкореняемост, а при двугодишните – до 20%.
Облагородяване: Облагородяване се прави през втората половина на лятото, от спяща пъпка или напролет, на израстнали двугодишни растения с диаметър на стеблото 0,7 – 1 см.
Растенията, размножени от семена цъфтят на шестата – осма година, а присадените – на трета или четвърта година.
Проблеми при отглеждането: Предразположено е към бактериални, вирусни и гъбични заболявания.
Листата кафенеят – първо крайчетата, а в последствие и целите листа покафеняват и опадват. Причина може да бъде сухия въздух, през зимния период когато отопляваме помещенията се опръсква редовно с вода със стайна температура. Симптоматиката е същата при недостатъчно поливане.
Листата жълтеят и опадват: Причина може да е червеното паяче или други акари.
Листата избледняват и губят окраската си. Причина може да бъде недостатъчната осветеност. Ако растението дълго време е било засенчено, трябва да се аклиматизира постепенно към директната слънчева светлина. През зимата е желателно доосветяване с луминисцентна лампа.
Вредители: Щитоносна въшка, акари.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Ето го и моето Авокадо. Минава 3-метра вече, до наесен ще стане 4. Аз го скърнявам наесен, за да мога да го прибера в къщи. Връхните му листа наистина кафенеят, но от както започнах да го поя с остатъците от торенето на орките.
Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Джони, моля те дай малко подробности .
Аз имам няколко неуспешни опита от костилка.
Пониква си и щом стане 20см започва чернеене по връхчетата ,падане на листа и ....чаУ
Аз имам няколко неуспешни опита от костилка.
Пониква си и щом стане 20см започва чернеене по връхчетата ,падане на листа и ....чаУ
“Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.”
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Ами моята тайна се казва Петър Мачковски Един мой грацки, който ми подари дръвчето на около десетина години, ама това беше преди петнадесетина години. Иначе се гледа лесно, чак сега разбрах защо листата му кафенеят по ръбчетата - трябвало да се опръсква, а аз никога не съм го пръскал
Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Рускините наричат авокадото "стар куфар" - не върви нито да го изхвърлиш, нито да продължаваш да го държиш. Аз покълнах две от семки, гледах ги известно време, като започнаха да нарастват много, ги подарих.
Основният недостатък е, че бързо стават големи и губят декоративната си красота, затова и след известно време стават просто "стар куфар". Иначе нищо сложно - слънце и вода, от време на време тор, и това е. Аз не съм пръскала листа, пък си бяха добре.
Основният недостатък е, че бързо стават големи и губят декоративната си красота, затова и след известно време стават просто "стар куфар". Иначе нищо сложно - слънце и вода, от време на време тор, и това е. Аз не съм пръскала листа, пък си бяха добре.
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
За да сме точни,изразът беше "куфар без дръжка"
И аз успях преди време с поникването,гледах го близо година и го уморих при пресаждането.
И аз успях преди време с поникването,гледах го близо година и го уморих при пресаждането.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Сега правя пореден експеримент за вкореняване на резник от Авокадо. До сега опитите с връхни резници се издъниха.. продължаваме да прайм тестове вече със стеблен резник.
- mimeta
- Кана кафе
- Мнения: 550
- Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
- Местоположение: Чехия
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Лила, как разбра, че от костилката ми е поникнало авокадо, и че се каня да питам как да се грижа за него???
само малко по друг начин го накарах да "тръгне", държах костилката във вода, докато на едно място се появи бяла резка, и го сложих в саксия. Костилката, която бях сложила в саксия по-рано не поникна, нито тази, която оставих във вода, докато черупката съвсем се пропука.
сега е 20 см, и вие ме уплашихте, че ще умре
ако случайно оживее ще го уморя, като го пресадя (сега е в миниатюрна саксия)
а ако случайно се пребори и с това, ще го оставя в офиса, тук има място
само малко по друг начин го накарах да "тръгне", държах костилката във вода, докато на едно място се появи бяла резка, и го сложих в саксия. Костилката, която бях сложила в саксия по-рано не поникна, нито тази, която оставих във вода, докато черупката съвсем се пропука.
сега е 20 см, и вие ме уплашихте, че ще умре
ако случайно оживее ще го уморя, като го пресадя (сега е в миниатюрна саксия)
а ако случайно се пребори и с това, ще го оставя в офиса, тук има място
- mimeta
- Кана кафе
- Мнения: 550
- Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
- Местоположение: Чехия
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Авокадо — Persea. Отглеждане. Размножаване
Ето го, като се върна от отпуска трябва да го пресадя, че тази саксия му е малка, малко по-голяма от самата костилка е.
(или да се опитам да го направя на бонсай, за да не стане стар куфар без дръжка )