Вино и ракия
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Вино и ракия
Тайната на ферментацията е проста. Необходими са ни 23-24 захарни градуса и дрожди, малко топлина и 24-30 дена.
За качествена бурна ферментация може да добавите половинка мая на 200 литров бидон. Внимава се първите няколко дни да не изкипи кашата. Аз лично правя ракия от ябъки, сливи и круши. Сливите имат нужда от не повече от 2-3 кила захар на 100 литра матрял, крушите и ябълките носят 3-4 килограма шекер, понякога даже и 5 (попска круша). Гаранция за добра ферментация е еднродноста на материала. Аз лично минавам ябълките и крушите през ярмомелка и те стават на пюре, сливите е добре да се намачкат, ако не да се извадят костилките им и да се смелят. Маята е само един катализатор на самия процес ферментация, може да се мине и без мая..
За качествена бурна ферментация може да добавите половинка мая на 200 литров бидон. Внимава се първите няколко дни да не изкипи кашата. Аз лично правя ракия от ябъки, сливи и круши. Сливите имат нужда от не повече от 2-3 кила захар на 100 литра матрял, крушите и ябълките носят 3-4 килограма шекер, понякога даже и 5 (попска круша). Гаранция за добра ферментация е еднродноста на материала. Аз лично минавам ябълките и крушите през ярмомелка и те стават на пюре, сливите е добре да се намачкат, ако не да се извадят костилките им и да се смелят. Маята е само един катализатор на самия процес ферментация, може да се мине и без мая..
Re: Вино и ракия
Тати прави водка от мая,захар и просо,може и ечемик да се сложи,но пропорцията не я споделя поне до сега де..
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Вино и ракия
Преди купувах грозде от едно плевенско село, само на него една година не се наложи да се сложи захар, беше 24%. Вино не вадя, правя го на ракия.
Иначе е народното поверие, че глава боли ако се слага захар в ракията - НЕ Е ВЯРНО. Натравянето става от метиловите или бензиловите фракции които се оставят в ракията. Демек, точно заради това се прави преварка или поне полупреварка.
Полупреварка:
Задължително е първият един литър който излиза от казана да се изхвърля, в него има много опасни и отровни за човека съставки.. Когато градусът на излизащата ракия стане около 42 трябва да махнем медникът (или кофата) в която се събира ракията и да започнем да 'вадим' патоките - те са точно тези главоцепещи метилови съединения. Когато патоките на изхода станат с градус около 7-8 спираме и презареждаме казана. Като първо наливаме патоките и останалото допълваме с каша. И така си повтаряме докато сФърши матрялът.
Аз карам всичко на преварка, по-лесно и по-качествена огнена вода изализа после. Градирам с мека вода после, всъщност става със всякаква, ако е варовита ракията се размърва и става като мътеница
Иначе е народното поверие, че глава боли ако се слага захар в ракията - НЕ Е ВЯРНО. Натравянето става от метиловите или бензиловите фракции които се оставят в ракията. Демек, точно заради това се прави преварка или поне полупреварка.
Полупреварка:
Задължително е първият един литър който излиза от казана да се изхвърля, в него има много опасни и отровни за човека съставки.. Когато градусът на излизащата ракия стане около 42 трябва да махнем медникът (или кофата) в която се събира ракията и да започнем да 'вадим' патоките - те са точно тези главоцепещи метилови съединения. Когато патоките на изхода станат с градус около 7-8 спираме и презареждаме казана. Като първо наливаме патоките и останалото допълваме с каша. И така си повтаряме докато сФърши матрялът.
Аз карам всичко на преварка, по-лесно и по-качествена огнена вода изализа после. Градирам с мека вода после, всъщност става със всякаква, ако е варовита ракията се размърва и става като мътеница
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Вино и ракия
verji написа:Тати прави водка от мая,захар и просо,може и ечемик да се сложи,но пропорцията не я споделя поне до сега де..
30-40 килограма ечемик, 20 кила захар, половинка мая - това е за 200 литра матрял. Зърното се разстила на найлон и се намокра, като се оставя да покълне. Когато кълнчетата станат 2-3 см, го разстиламе на леси за да го опушим с дим от тлееш торф. После всичко се събира в бидона и ... след 4 седмици започваме да варим.
ВАЖНО! Не изхвърляме кълновет!! Те могат да се презаредят така 3-4 пъти.
За нетабиетлиите, сърното може и да не се опушва, ако няма да гонят аромата на уиски после
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Вино и ракия
От метална мрежа с око 2-3 мм правиш леса в която се насипва матряллът. Палиш една торба въглени за барбекю и отгоре ги засипваш с една торба торф. Отгоре разполагаш това сито което си направил и уплътняваш с парчета фазер страниците за да насочиш димът да минава през лесата.. така караш поне 24 часа. Тва е. Веднъж направиш ли си опушващото съоражение после ти е лесно. По подобна рецепта се подгатвя матрялът за уиски, ама има още чалъми.Веско6969 написа:Баце е това за тлеещия торф не го знаех ,я обясни по подробно
Re: Вино и ракия
мерси ,давай и другите челъми ,не , че нашта ракия си е лоша ,ама ей така за пробата
Луд умора нема...
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Вино и ракия
Ако ги знаех.. ехее, немаше да ходя да пръскам сливитеВеско6969 написа:мерси ,давай и другите челъми ,не , че нашта ракия си е лоша ,ама ей така за пробата