Вино и ракия

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от johnstalker »

Тайната на ферментацията е проста. Необходими са ни 23-24 захарни градуса и дрожди, малко топлина и 24-30 дена.
За качествена бурна ферментация може да добавите половинка мая на 200 литров бидон. Внимава се първите няколко дни да не изкипи кашата. Аз лично правя ракия от ябъки, сливи и круши. Сливите имат нужда от не повече от 2-3 кила захар на 100 литра матрял, крушите и ябълките носят 3-4 килограма шекер, понякога даже и 5 (попска круша). Гаранция за добра ферментация е еднродноста на материала. Аз лично минавам ябълките и крушите през ярмомелка и те стават на пюре, сливите е добре да се намачкат, ако не да се извадят костилките им и да се смелят. Маята е само един катализатор на самия процес ферментация, може да се мине и без мая.. :daaa:
Аватар
evita
Кафе машина
Мнения: 3312
Регистриран на: Ное 23, '09, 19:20

Re: Вино и ракия

Мнение от evita »

АААа добре,Джонка!Това исках да чуя :syes:
Аватар
verji
Кафе машина
Мнения: 3343
Регистриран на: Дек 2, '09, 14:40
Местоположение: Плевен

Re: Вино и ракия

Мнение от verji »

Тати прави водка от мая,захар и просо,може и ечемик да се сложи,но пропорцията не я споделя :hmmm: поне до сега де..
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от johnstalker »

Преди купувах грозде от едно плевенско село, само на него една година не се наложи да се сложи захар, беше 24%. Вино не вадя, правя го на ракия. :hihihi:
Иначе е народното поверие, че глава боли ако се слага захар в ракията - НЕ Е ВЯРНО. Натравянето става от метиловите или бензиловите фракции които се оставят в ракията. Демек, точно заради това се прави преварка или поне полупреварка.
Полупреварка:
Задължително е първият един литър който излиза от казана да се изхвърля, в него има много опасни и отровни за човека съставки.. Когато градусът на излизащата ракия стане около 42 трябва да махнем медникът (или кофата) в която се събира ракията и да започнем да 'вадим' патоките - те са точно тези главоцепещи метилови съединения. Когато патоките на изхода станат с градус около 7-8 спираме и презареждаме казана. Като първо наливаме патоките и останалото допълваме с каша. И така си повтаряме докато сФърши матрялът.

Аз карам всичко на преварка, по-лесно и по-качествена огнена вода изализа после. Градирам с мека вода после, всъщност става със всякаква, ако е варовита ракията се размърва и става като мътеница ;) :daaa:
Аватар
Веско6969
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1260
Регистриран на: Юли 6, '10, 01:28
Местоположение: София

Re: Вино и ракия

Мнение от Веско6969 »

:ieeemyzh: Ехаа каква хубава тема :ieeemyzh:
Луд умора нема...
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от johnstalker »

verji написа:Тати прави водка от мая,захар и просо,може и ечемик да се сложи,но пропорцията не я споделя :hmmm: поне до сега де..

30-40 килограма ечемик, 20 кила захар, половинка мая - това е за 200 литра матрял. Зърното се разстила на найлон и се намокра, като се оставя да покълне. Когато кълнчетата станат 2-3 см, го разстиламе на леси за да го опушим с дим от тлееш торф. После всичко се събира в бидона и ... след 4 седмици започваме да варим.

ВАЖНО! Не изхвърляме кълновет!! Те могат да се презаредят така 3-4 пъти.

За нетабиетлиите, сърното може и да не се опушва, ако няма да гонят аромата на уиски после ;)
Аватар
Веско6969
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1260
Регистриран на: Юли 6, '10, 01:28
Местоположение: София

Re: Вино и ракия

Мнение от Веско6969 »

Баце е това за тлеещия торф не го знаех ,я обясни по подробно
Луд умора нема...
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от johnstalker »

Веско6969 написа:Баце е това за тлеещия торф не го знаех ,я обясни по подробно
От метална мрежа с око 2-3 мм правиш леса в която се насипва матряллът. Палиш една торба въглени за барбекю и отгоре ги засипваш с една торба торф. Отгоре разполагаш това сито което си направил и уплътняваш с парчета фазер страниците за да насочиш димът да минава през лесата.. така караш поне 24 часа. Тва е. Веднъж направиш ли си опушващото съоражение после ти е лесно. По подобна рецепта се подгатвя матрялът за уиски, ама има още чалъми.
Аватар
Веско6969
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1260
Регистриран на: Юли 6, '10, 01:28
Местоположение: София

Re: Вино и ракия

Мнение от Веско6969 »

мерси ,давай и другите челъми ,не , че нашта ракия си е лоша ,ама ей така за пробата
Луд умора нема...
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от johnstalker »

Веско6969 написа:мерси ,давай и другите челъми ,не , че нашта ракия си е лоша ,ама ей така за пробата
Ако ги знаех.. ехее, немаше да ходя да пръскам сливите :)
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”