Страница 57 от 67

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 23, '15, 22:03
от kim
Трол, това трябва да са били със сода или..? Нищо де, ще ти напиша моята рецепта от майка ми за бухти, пък дали са точно бухти не знам. :dovolen:
Една кофичка кис. мляко, 1 с.л. /равна/ сода бикарбонат, 1 с.л. /пак равна или на вкус/сол, брашно за средно твърдо тесто. Месиш, разточваш, режеш на правоъгълници, ромбове или както желаеш и пържиш в сгорещено олио.
Трябва да внимаваш, че се пържат бързо. Малка подробност- ако разточиш по-тънко тестото стават кухи.
Същата рецепта я имам и с яйца. Там се добавят 2-3 яйца, но яйцето винаги прави тестото по-жилаво.
Направи ги, пък ако не е това, значи е било нещо с мая.
п.п. Щях да забравя, содата задължително я разбъркваш с киселото мляко. :dovolen:

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 23, '15, 22:19
от troll
мерси, мерси

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 25, '15, 12:16
от дара
Трол,т
troll написа:То мойто питане не е за тук маааа..
щото трябваше да пусна тема "не знам как се казва и кво е туй, ма му търся рецептата"
:mrgreen:
Майка ми(вече в един по-добър свят) правеше едни неща, които погрешно наричахме бухти.
На мен не ми достига кулинарна култура за да ги определя и кулинарна практика за да ги направя та ще се опитам да ги опиша. Ако някой им знае името ще е от голяма полза, щото аз рецепта ще намеря.
Та майка ми правеше и истински бухти, но един път тестото стана по-плътно и тя го размеси и с точилка го докара до около ½ сантиметър дебело и го нареза на правоъгълници. В едната половина сложи натрошено, старо бяло сирене, а другата половина загърна върху него и от трите края натискаше с пръсти и тъй го залепи.
хвърли туй нещо в тиган с горещо олио и то се изпържи и изду откъм средата.
Трябва да се внимава, като се ядът топли, щото сиренето вътре е много по-топло.
:mrgreen:
Аз, рано или късно ще го направя и сам, но ще ми е много по-приятно ако някой ми помогне!
:mrgreen:
Трол и майка ми правеше такива "бухти" но ги наричаше мекици и плънката беше сирене с яйца. :nod:
Рецептата,която ми е останала от майка ми е:
Тесто за мекици:1 кофичка кисело мляко с 1лъжица сода.1чаша топло мляко или вода с 1ч.л.захар и мая колкото кибритена кутия.1кг.брашно с 1 яйце,1ч.л сол.Месиш,тестото се овалва с олио.Вечерта се прави и се оставя в хладилник.На другия ден разточваш дебела кора,режеш квадрати и слагаш в единия ъгъл плънка от сирене натрошено разбъркано с яйца.Дано да е това :stiskam: Да ти е сладко :D

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 25, '15, 15:59
от botan
Как се яде тази гадост цикорията? :hmmm: :mrgreen:

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 25, '15, 16:34
от Мария Николова
botan написа:Как се яде тази гадост цикорията? :hmmm: :mrgreen:
Че кой яде тая отврат. :spuke: Кой те кара и за какво? За мерак, за далак? :sgiggle: За нищо не става. :twisted:
Освен ако глад изтребва народа. Тогава, пази боже, се ядат даже желъди и цикория.

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 29, '15, 23:45
от troll
Благодаря Дара!
А аз намерих това:
https://littlethingslife.wordpress.com/ ... %BA%D0%B0/

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 30, '15, 06:10
от Melani
troll написа:То мойто питане не е за тук маааа..
Майка ми(вече в един по-добър свят) правеше едни неща, които погрешно наричахме бухти.
На мен не ми достига кулинарна култура за да ги определя и кулинарна практика за да ги направя та ще се опитам да ги опиша. Ако някой им знае името ще е от голяма полза, щото аз рецепта ще намеря.
Та майка ми правеше и истински бухти, но един път тестото стана по-плътно и тя го размеси и с точилка го докара до около ½ сантиметър дебело и го нареза на правоъгълници.
Аз, рано или късно ще го направя и сам, но ще ми е много по-приятно ако някой ми помогне!
:mrgreen:
...аз не търся рецепта на неща от миналото си.Известно ми е , че всеки човек се отнася с известна доза сантимент към много неща от детството си , към началната храната която е заформила и неговата представа за най- вкусните неща /която го следва и за напред в годините/ ...или ,така наречената Захранка.
Със този вид мекички /бухти/ , аз се срещнах на по- късен етап от живота си - ядох ги при моята свекърва .Прекрасни бяха...но не зная защо имах чувството че плънката от яйце и сирене остава някак си суровка...колкото и добре изпържени да бяха бухтичките. :hmmmmmm:
А това което е останало във мен като страшна вкусотия е точената баничка на мама/така наречения при нас "дулангач"/ наредена с набраните и листи във вид на плисенце или пък на ветрило и залята със разбити яйца с водичка и натрошено си /но в малко количество сиренце/което и придаваше не толкова солен , а сладникав вкус ...който остана в мен и до днес! :dovolen:

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Фев 4, '16, 21:14
от mimilisa
ribotur написа:Дайте, моля, рецепта за "социалистически" толумбички, че ме изядоха вече в къщи за пусти толумби! "Социалистически" ще рече "онези, дето като ученици ги ядяхме за по 9 ст. в сладкарниците" - цитирам ММ. Правила съм толумби по поне 5 различни рецепти, все нещо не им е ОК. Та ми трябва технология най-проста, предполагам без масло (не вярвам по сладкарниците да са слагали таквиз скъпотии), но може пък и с масло, с една дума - стара, многократно изпитана рецепта за толумбички.
Най-обикновено парено тесто за еклери.

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Фев 4, '16, 21:20
от mimilisa
al.yank написа:Не знам къде да питам,затова реших тук да пиша-реших дом.кашкавал да правя.Спазих всичко както си трябва-5л.мляко,4с.л.сол,10гр.лим.киселина.Еми,млякото не ми се пресече,просто стана като гъст айран,а не на парцали,както би трябвало.Добавих още лим.киселина-нищо.Въпроса ми е от какво може да е-дали лимонтозуто е нещо фалшиво(ползвах на Йоткер)или е от млякото,ама то е домашно,уж проверено.Баща ми редовно купува от същия млекар и кваси мляко.Четох някъде обаче,че за да не се разваля бързо,му слагали нещо..?
Това не е рецепта за кашкавал, а за пресована извара. Това даже няма да узрее.
Истинският кашкавал се прави със сирищна мая, закваска, пари се и се меси, след това зрее.

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Фев 4, '16, 22:18
от botan
Как се прави хумус?