Страница 57 от 67
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Дек 23, '15, 22:03
от kim
Трол, това трябва да са били със сода или..? Нищо де, ще ти напиша моята рецепта от майка ми за бухти, пък дали са точно бухти не знам.
Една кофичка кис. мляко, 1 с.л. /равна/ сода бикарбонат, 1 с.л. /пак равна или на вкус/сол, брашно за средно твърдо тесто. Месиш, разточваш, режеш на правоъгълници, ромбове или както желаеш и пържиш в сгорещено олио.
Трябва да внимаваш, че се пържат бързо. Малка подробност- ако разточиш по-тънко тестото стават кухи.
Същата рецепта я имам и с яйца. Там се добавят 2-3 яйца, но яйцето винаги прави тестото по-жилаво.
Направи ги, пък ако не е това, значи е било нещо с мая.
п.п. Щях да забравя, содата задължително я разбъркваш с киселото мляко.
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Дек 23, '15, 22:19
от troll
мерси, мерси
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Дек 25, '15, 12:16
от дара
Трол,т
troll написа:То мойто питане не е за тук маааа..
щото трябваше да пусна тема "не знам как се казва и кво е туй, ма му търся рецептата"
Майка ми(вече в един по-добър свят) правеше едни неща, които погрешно наричахме бухти.
На мен не ми достига кулинарна култура за да ги определя и кулинарна практика за да ги направя та ще се опитам да ги опиша. Ако някой им знае името ще е от голяма полза, щото аз рецепта ще намеря.
Та майка ми правеше и истински бухти, но един път тестото стана по-плътно и тя го размеси и с точилка го докара до около ½ сантиметър дебело и го нареза на правоъгълници. В едната половина сложи натрошено, старо бяло сирене, а другата половина загърна върху него и от трите края натискаше с пръсти и тъй го залепи.
хвърли туй нещо в тиган с горещо олио и то се изпържи и изду откъм средата.
Трябва да се внимава, като се ядът топли, щото сиренето вътре е много по-топло.
Аз, рано или късно ще го направя и сам, но ще ми е много по-приятно ако някой ми помогне!
Трол и майка ми правеше такива "бухти" но ги наричаше мекици и плънката беше сирене с яйца.
Рецептата,която ми е останала от майка ми е:
Тесто за мекици:1 кофичка кисело мляко с 1лъжица сода.1чаша топло мляко или вода с 1ч.л.захар и мая колкото кибритена кутия.1кг.брашно с 1 яйце,1ч.л сол.Месиш,тестото се овалва с олио.Вечерта се прави и се оставя в хладилник.На другия ден разточваш дебела кора,режеш квадрати и слагаш в единия ъгъл плънка от сирене натрошено разбъркано с яйца.Дано да е това
Да ти е сладко
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Дек 25, '15, 15:59
от botan
Как се яде тази гадост цикорията?
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Дек 25, '15, 16:34
от Мария Николова
botan написа:Как се яде тази гадост цикорията?
Че кой яде тая отврат.
Кой те кара и за какво? За мерак, за далак?
За нищо не става.
Освен ако глад изтребва народа. Тогава, пази боже, се ядат даже желъди и цикория.
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Дек 29, '15, 23:45
от troll
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Дек 30, '15, 06:10
от Melani
troll написа:То мойто питане не е за тук маааа..
Майка ми(вече в един по-добър свят) правеше едни неща, които погрешно наричахме бухти.
На мен не ми достига кулинарна култура за да ги определя и кулинарна практика за да ги направя та ще се опитам да ги опиша. Ако някой им знае името ще е от голяма полза, щото аз рецепта ще намеря.
Та майка ми правеше и истински бухти, но един път тестото стана по-плътно и тя го размеси и с точилка го докара до около ½ сантиметър дебело и го нареза на правоъгълници.
Аз, рано или късно ще го направя и сам, но ще ми е много по-приятно ако някой ми помогне!
...аз не търся рецепта на неща от миналото си.Известно ми е , че всеки човек се отнася с известна доза сантимент към много неща от детството си , към началната храната която е заформила и неговата представа за най- вкусните неща /която го следва и за напред в годините/ ...или ,така наречената Захранка.
Със този вид мекички /бухти/ , аз се срещнах на по- късен етап от живота си - ядох ги при моята свекърва .Прекрасни бяха...но не зная защо имах чувството че плънката от яйце и сирене остава някак си суровка...колкото и добре изпържени да бяха бухтичките.
А това което е останало във мен като страшна вкусотия е точената баничка на мама/така наречения при нас "дулангач"/ наредена с набраните и листи във вид на плисенце или пък на ветрило и залята със разбити яйца с водичка и натрошено си /но в малко количество сиренце/което и придаваше не толкова солен , а сладникав вкус ...който остана в мен и до днес!
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Фев 4, '16, 21:14
от mimilisa
ribotur написа:Дайте, моля, рецепта за "социалистически" толумбички, че ме изядоха вече в къщи за пусти толумби! "Социалистически" ще рече "онези, дето като ученици ги ядяхме за по 9 ст. в сладкарниците" - цитирам ММ. Правила съм толумби по поне 5 различни рецепти, все нещо не им е ОК. Та ми трябва технология най-проста, предполагам без масло (не вярвам по сладкарниците да са слагали таквиз скъпотии), но може пък и с масло, с една дума - стара, многократно изпитана рецепта за толумбички.
Най-обикновено парено тесто за еклери.
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Фев 4, '16, 21:20
от mimilisa
al.yank написа:Не знам къде да питам,затова реших тук да пиша-реших дом.кашкавал да правя.Спазих всичко както си трябва-5л.мляко,4с.л.сол,10гр.лим.киселина.Еми,млякото не ми се пресече,просто стана като гъст айран,а не на парцали,както би трябвало.Добавих още лим.киселина-нищо.Въпроса ми е от какво може да е-дали лимонтозуто е нещо фалшиво(ползвах на Йоткер)или е от млякото,ама то е домашно,уж проверено.Баща ми редовно купува от същия млекар и кваси мляко.Четох някъде обаче,че за да не се разваля бързо,му слагали нещо..?
Това не е рецепта за кашкавал, а за пресована извара. Това даже няма да узрее.
Истинският кашкавал се прави със сирищна мая, закваска, пари се и се меси, след това зрее.
Re: Търся рецепта
Публикувано на: Фев 4, '16, 22:18
от botan
Как се прави хумус?