Търся рецепта
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5632
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1732 пъти
- Получил благодарност: 1961 пъти
Re: Търся рецепта
Грийни, катми не правя, но това което знам със сигурност е, че половината течност е задължително вода. 50/50 мляко / вода.
Впрочем това се отнася и за палачинките. Дори като искам да са много крехки, водата е две трети спрямо млякото.
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2890
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1361 пъти
- Получил благодарност: 1356 пъти
Re: Търся рецепта
Грийни , трябва да дойда у вас да ти покажа как стават , то палачинките са малко на натъкмяване , но ще опитам да обясня долу - горе , после ще си облизваш пръстите чак .
2 яйца
5 изкумулени супени л. Брашно
200-300 мл . Вода ( пробва се , не е точно )
1 щипка сол
1 чаена лъжичка захар
( Всичко това се разбива с пасатор много добре , ако ще и пяна да стане )
5-6 суп. Лъжици олио ( се загряват в хубав тиган в който ще приготвяме палачинките )
След като се сгорещи олиото се изсипва във сместа бавно и се разбърква хубаво в това време . После се разбива отново с пасатора .
И сега е сублимния момент , дали семе улучили гъстотата . Като загребем сместа с черпака да речем , трябва да е повече течно отколкото гъсто . Или като изсипем сместа от черпака ( пробата в купата , не на тигана ) , трябва да се изсипе бързо , да остане почти чист черпака , ако се точи много , значи е гъсто , ако пък се вижда прекалено чист черпака значи рядко . Съответно или разреждаме с малко водица до желаната гъстота или добавяме малко брашънце да сгъстим и съответно пак пасатора .
Готово сме и стигаме до изпълнението .
В загретия тиган капваме няколко капки олио и слагаме за 3-4 секунди на котлона .
Вдигаме тигана с лявата ръка и го държим под лек наклон и изсипваме един черпак , като в това време бързо въртим тигана да се разлее бързо сместа равномерно и цопваме тигана на котлона . Опитваме чрез стръскване с приплъзване дали се отллепя сама палачинката , когато се отлепи , няколко пъти се побутва насам натам и се обръща , дали с дървена бъркалка или със салто във въздуха , който каквито умения има
За следващата пак същата процедура , от няколкото загряти капки олио и т н.
От първата страна палачинките трябва да станат на фигурки и златисти , ако намеря снимка ще покажа . От втората гладки на кафеви точици .
Мажат се от втората страна със сладкото или там каквото ще е за да остане красивата част от лицевата страна
Правило : първата палачинка никога не е достатъчно добра както другите .
Стават изключително меки и вкусни .
Успех !
Ако първия път не успееш , то втория път ще се получат .
Котлона : първо силен , ако много бързо загарят се намаля една стъпка , не трябва да стават много бързо , ако пък чакаш много не е също добре , съответно увеличаваш една стъпка .
Ако не успееш ще направя видео , ама чак в събота .
https://photos.app.goo.gl/cMkgPdsuVcr2JqQ46
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10041
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 636 пъти
- Получил благодарност: 1128 пъти
Re: Търся рецепта
Клеър, мила, слънце наше незалязващо , успя да озариш и тази тема! Номерът със загрятата мазнина в сместа сефте го чувам, но ще го пробвам естествено. Специално заради теб и снимка ще направя / не на първата палачинка , де/.
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2890
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1361 пъти
- Получил благодарност: 1356 пъти
Re: Търся рецепта
Рецепта я имам от майстор готвач , ама такъв , който може много , няколко пъти съм му бъркала сместа , само и само да усетя точната гъстота и после процедурата на котлона , доста тренирах вкъщи докато се науча да ги направя с фигурки като него , ама детето беше много доволно от постоянните ми упражнения докато докарам фигурките . Длъжна съм да кажа , че и без фигурки пак са вкусни , ама аз държах да ги докарам , защото как тъй един мъж ще умее пък аз ще съм по- несръчна
Вече 20 години правя палачинки само по тази рецепта . Иначе палачинки правя от малка ,имах си тиганче голямо колкото за едно пържено яйце . То и долу горе само в палачинките ме бива и ти ме уцели
Вече 20 години правя палачинки само по тази рецепта . Иначе палачинки правя от малка ,имах си тиганче голямо колкото за едно пържено яйце . То и долу горе само в палачинките ме бива и ти ме уцели
- Shami
- Чист кофеин
- Мнения: 8508
- Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
- Местоположение: гр. София
- Дал благодарност: 853 пъти
- Получил благодарност: 657 пъти
Re: Търся рецепта
Катми честно казано и аз не мога да правя.Не съм и опитвала даже защото незнам точната рецепта.
Яла съм като дете приготвени катми в родопските села и разлика между палачинки и катми има.
Жените там ги приготвяха чудесно,както и пилаф.Това също не умея да правя ,а по спомен го харесвах много.
Та и аз ще чакам с нетърпение да покажете някоя катма на снимка и да споделите добра рецепта.
Яла съм като дете приготвени катми в родопските села и разлика между палачинки и катми има.
Жените там ги приготвяха чудесно,както и пилаф.Това също не умея да правя ,а по спомен го харесвах много.
Та и аз ще чакам с нетърпение да покажете някоя катма на снимка и да споделите добра рецепта.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31690
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1034 пъти
- Получил благодарност: 2441 пъти
Re: Търся рецепта
Шами, ще ти препиша една рецепта от готварска книга от 1977 г.
Катми (акътми) по Шуменски
Продукти: брашно 0.500 кг., прясно мляко 600мл., прясно масло 125 гр.(1 пакетче), захар 15 гр.(3 чаени лъжички), вода 300 мл. мая 7 гр., 1 малка бучка, сол 2 гр. (половин чаена лъжичка).
Към 3/5 от брашното, разредено с 1/3 от млякото, се пребавят размекнатата мая, солта и захарта и се разбъркват добре. Тестото се оставя да втаса. След удвояването на обема му, се добяват останалите части от брашното и хладкото мляко. Полученото рядко тесто като за палачинки се оставя да престои около 25 мин. на топло. След това от него се гребе със супена лъжица и в леко намазания с мазнина тиган се изпържват тънки листове като палачинки. Като се изпържат от едната страна, се обръщат от другата страна. Нареждат се в тавичка и се заливат с леко запърженото масло, разредено с малко вода и кипнато Запичат се във фурната. Нарязват се на парчета и се поднасят.
Може да да се залеят с 1/2 л. прясно мляко, подсладено с 300 гр. захар.
Вместо тиган, може да се ползва глинен сач.
Да ви е сладко!
Катми (акътми) по Шуменски
Продукти: брашно 0.500 кг., прясно мляко 600мл., прясно масло 125 гр.(1 пакетче), захар 15 гр.(3 чаени лъжички), вода 300 мл. мая 7 гр., 1 малка бучка, сол 2 гр. (половин чаена лъжичка).
Към 3/5 от брашното, разредено с 1/3 от млякото, се пребавят размекнатата мая, солта и захарта и се разбъркват добре. Тестото се оставя да втаса. След удвояването на обема му, се добяват останалите части от брашното и хладкото мляко. Полученото рядко тесто като за палачинки се оставя да престои около 25 мин. на топло. След това от него се гребе със супена лъжица и в леко намазания с мазнина тиган се изпържват тънки листове като палачинки. Като се изпържат от едната страна, се обръщат от другата страна. Нареждат се в тавичка и се заливат с леко запърженото масло, разредено с малко вода и кипнато Запичат се във фурната. Нарязват се на парчета и се поднасят.
Може да да се залеят с 1/2 л. прясно мляко, подсладено с 300 гр. захар.
Вместо тиган, може да се ползва глинен сач.
Да ви е сладко!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Shami
- Чист кофеин
- Мнения: 8508
- Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
- Местоположение: гр. София
- Дал благодарност: 853 пъти
- Получил благодарност: 657 пъти
Re: Търся рецепта
Мери,благодаря за рецептата.
Един ден ще се засиля и ще се пробвам.Нека малко да посвикна още с проманята на диетичните си изпълненния.
Може би няма да ги заливам накрая с масло и запичам.
Миналия ден загледах едно предаване в интернет за един човек пак в родопско село близо до Гръцката граница ,показваше как прави сирене и масло с рецепта и съдове от време оно.Баш си мандраджия.И му разправях на ММ ,че докато сме обикаляли с нашите по родопските села във всяка къща жените сами си правеха сирене и масло.Всяка си имаше във двора една продълговата дървена бъчвичка и в нея си биеха маслото.Всяка стопанка си месеше хляб,там хляб купувахме май само ние от смесения магазин който се зареждаше май веднъж седмично.. Може би и някой самотен ергенин Палачинки не правеха,правеха катми и пилаф с месо.Затваряха месо в буркани за зимнина.Давали са ни за да си готвим.
Тия жени там са всеможещи направо.
А и дядото на ММ е гледал овце едно време в София,та ми каза,че и баба му е правела масло и сирене.Как пък не научих нищо от тия хора. Някоя стара рецепта,някакви умения да бях прихванала поне.Ма тогава бях много млада ,а и нашите не ми разрешаваха
Един ден ще се засиля и ще се пробвам.Нека малко да посвикна още с проманята на диетичните си изпълненния.
Може би няма да ги заливам накрая с масло и запичам.
Миналия ден загледах едно предаване в интернет за един човек пак в родопско село близо до Гръцката граница ,показваше как прави сирене и масло с рецепта и съдове от време оно.Баш си мандраджия.И му разправях на ММ ,че докато сме обикаляли с нашите по родопските села във всяка къща жените сами си правеха сирене и масло.Всяка си имаше във двора една продълговата дървена бъчвичка и в нея си биеха маслото.Всяка стопанка си месеше хляб,там хляб купувахме май само ние от смесения магазин който се зареждаше май веднъж седмично.. Може би и някой самотен ергенин Палачинки не правеха,правеха катми и пилаф с месо.Затваряха месо в буркани за зимнина.Давали са ни за да си готвим.
Тия жени там са всеможещи направо.
А и дядото на ММ е гледал овце едно време в София,та ми каза,че и баба му е правела масло и сирене.Как пък не научих нищо от тия хора. Някоя стара рецепта,някакви умения да бях прихванала поне.Ма тогава бях много млада ,а и нашите не ми разрешаваха
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31690
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1034 пъти
- Получил благодарност: 2441 пъти
Re: Търся рецепта
Шами, аз съм "правила" масло като дете.
Имахме нещо като каче, вътре с една хоризонтална ос, на която имаше 4 дървени перки. Защото слушах, мама ми позволяваше да въртя перките отстрани на качето - както се спуща, или вади кофа на кладенец, като се върти една дръжка като Z.
Вътре са изсипани тенджери с изстиналото кисело мляко и малко вода. Получава се айран и масло.
И сирене правеше мама - изцеждаше се в специална платнена цедка.
Най-обичах сиренето още топло, безсолно, докато се оцежда.
Имахме нещо като каче, вътре с една хоризонтална ос, на която имаше 4 дървени перки. Защото слушах, мама ми позволяваше да въртя перките отстрани на качето - както се спуща, или вади кофа на кладенец, като се върти една дръжка като Z.
Вътре са изсипани тенджери с изстиналото кисело мляко и малко вода. Получава се айран и масло.
И сирене правеше мама - изцеждаше се в специална платнена цедка.
Най-обичах сиренето още топло, безсолно, докато се оцежда.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Shami
- Чист кофеин
- Мнения: 8508
- Регистриран на: Окт 26, '15, 15:52
- Местоположение: гр. София
- Дал благодарност: 853 пъти
- Получил благодарност: 657 пъти
Re: Търся рецепта
Дааа,такова сиренце искааааам
Чак сега оценявам колко здравословно по-добре са се хранели хората тогава.
Така ми се иска да можех и аз сама да си направя масло и сиренце.
За съжаление ще си остана само с мечтите и ще се надявам да попадна на качествено такова в магазините.
Каквото за всички,това и за мен.
Чак сега оценявам колко здравословно по-добре са се хранели хората тогава.
Така ми се иска да можех и аз сама да си направя масло и сиренце.
За съжаление ще си остана само с мечтите и ще се надявам да попадна на качествено такова в магазините.
Каквото за всички,това и за мен.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10041
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 636 пъти
- Получил благодарност: 1128 пъти
Re: Търся рецепта
Да докладвам- палачинките са направени и изядени още миналата седмица. Пропорциите бяха - 2 чаши вода , брашното -1 препълнена чаша. С огромна благодарност към клеър