Гъби
Модератор: Миша
- ch.petrov
- Кафе с мляко
- Мнения: 216
- Регистриран на: Фев 12, '20, 01:10
- Дал благодарност: 118 пъти
- Получил благодарност: 375 пъти
Re: Гъби
Boris Assyov · Една много интересна статия за случаи на отравяния с ядливи гъби. Ще ви изненада, когато прегледате видовете, които са предизвикали отравяне, както и че случаите на отровени с ядливи гъби са много повече от тези на отровени с познати отровни видове.
https://www.researchgate.net/publicatio ... poisoning
https://www.researchgate.net/publicatio ... poisoning
- belika
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1027
- Регистриран на: Апр 22, '12, 15:29
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 295 пъти
- Получил благодарност: 210 пъти
Re: Гъби
Не знам до колко тази статия е реална статистика. В увода казват, че отравянията от ядливи гъби се дължали на 'неправилно' съхранение, или готвене, дълго съхранение на гъбите в пластмасови опаковки, или дълго съхранение на ястия с гъби. Поне аз така го разбрах.
Баща на мои приятелки и наши съседи от детството ми беше миколог, потомствен и си изкарваше хляба като събираше редки гъби, много от които сушеше и продаваше, за ядене и лечебни, включително в чужбина. Имам и приятел на сестра ми, на моите години, също миколог, с много страст, и в академията и в изследването и търсенето на гъби. Той също събира редки гъби с търговска цел. От тях опитът ми е само с манатарки, които винаги съм изсушавала ако получа, и готвила после неограничено дълго време. Трюфели съхранявани в зехтин също не виждам как могат да отровят някого...
Освен това зная, че съществуват почти неразличими двойници на много гъби. Понякога дори непроучени от науката. Та всичко е възможно. Но гъби от популярните ядливи видове, събрани от опитен и знаещ специалист, според вида изсушени или консервирани както там им е рецептата не виждам как биха ме отровили. А че хора се тровят случайно или целенасочено с гъби, и такива познаваме, за съжаление.
Баща на мои приятелки и наши съседи от детството ми беше миколог, потомствен и си изкарваше хляба като събираше редки гъби, много от които сушеше и продаваше, за ядене и лечебни, включително в чужбина. Имам и приятел на сестра ми, на моите години, също миколог, с много страст, и в академията и в изследването и търсенето на гъби. Той също събира редки гъби с търговска цел. От тях опитът ми е само с манатарки, които винаги съм изсушавала ако получа, и готвила после неограничено дълго време. Трюфели съхранявани в зехтин също не виждам как могат да отровят някого...
Освен това зная, че съществуват почти неразличими двойници на много гъби. Понякога дори непроучени от науката. Та всичко е възможно. Но гъби от популярните ядливи видове, събрани от опитен и знаещ специалист, според вида изсушени или консервирани както там им е рецептата не виждам как биха ме отровили. А че хора се тровят случайно или целенасочено с гъби, и такива познаваме, за съжаление.
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.