Драцена – Dracaena. Драконово дърво. Отглеждане.Размножаване

lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Драцена – Dracaena. Драконово дърво. Отглеждане.Размножаване

Мнение от lila »

Изображение

Семейство: Агавови (Agavaceae).
Разпространение: Тропичен и субтропичен пояс.
Легенда: Името на драцената произхожда от древногръцката дума dracaena – женски дракон.
Описание: Родът Драцена (Dracaena L. (D. Vand.) съдържа около 150 вида многогодишни растения от семейство Агавови (Agavaceae). В различните източници Драцената се посочва, че принадлежи към семейство Драценови (Dracaenaceae), а в английската таксонометрия се причисляват към семейство Рускусови или Иглицови (Ruscaceae). Имат вдървени стебла и издължени листа събрани на върха. Драцените се използват като декоративни растения за жилищни и офис площи. Смята се, че драконово дърво успокоява и облекчава депресии.
Растеж: Бавен.
Период на покой: Няма изразен.
Цъфтеж: Много рядко цъфти при стайно отглеждане. Цветовете на драцените са малки, бели или зеленикави, с приятен мирис, достигащ при различните видове до тежък аромат, понякога по време на цъфтеж е за предпочитане да се извадят на открито.
Светлина: Ярка и разсеяна. Желателно е да се предпазва от излагане на пряка слънчева светлина. Драцената може успешно да се отглежда на известно разстояние от засенчен южен прозорец. Пъстролистните видове (с вариегатни листа) се нуждаят повече от светлина от видовете със зелени листа.
Температура: През пролетно-летния период 20-25°С. През есента и зимата, в помещенията, в които го отглеждаме, е желателно температурата да се поддържа в границите на 16-18°С, и в никакъв случай да не пада по-ниско от 10°С.
Поливане: Обилно през пролетта и лятото, като се изчаква леко засушаване на повърхния слой на почвата. През зимата поливането се намалява, като е задължително да се засушат около 4-6 см под нивото на почвата. Драцените с широки листа изискват по-обилно поливане, защото при тях се изпарява повече влага през листната маса, отколкото се изпарява при теснолистните видове.
Влажност: Драценовите растения обичат високата влажност, но понасят и сухият въздух при стайно отглеждане. През лятото опръскваме до два-три пъти дневно с вода 2-3°C по-топла от температурата на околният въздух. От време на време можем да изкъпваме целите растения под душа с хладка вода, или да изтриваме листата с влажна и мека кърпа. За поддържане на влажността можем да поставим в саксията с растението подложка от влажен торф.
Торене: През лятото торим ежеседмично с комплексен тор, през зимата се тори максимум един път месечно.
Подрязване: Когато голата част от ствола на растението стане около 30 см, можем да го подрежем, като върховете се използват за резници.
Пресаждане: Младите растения се пресаждат максимум веднъж в годината. Възрастните драцени можем да пресаждаме на три-четири години, като сигнал за пресаждане е запълването на саксията с корени.
Размножаване: Със семена се размножават само зеленолистните драцени. Размножаването с връхни резници или части от стеблата се е най-често използваният, бърз и сигурен метод.
Почва: Почвата трябва да е хранителна, богата на хумус, с нормална киселинност (рН 6-6,5). Тя може да се състои от торф (3 части), широколистна листовка (2 части) и пясък (1 част). При пресаждане е добре да се добави прясна смес на почва с пясък, парченца дървени въглища (бреза) и натрошена на малки парчета тухла. Парченцата въглища спират процеса на гниене, а тухлените дренират и абсорбират излишната влага, което е много важно, защото драконовото дърво не понася застояла вода в корените. На дъното на саксията трябва да се подсигури добър дренаж. На растенията в големи саксии е препоръчително почвата да се подменя частично веднъж годишно, или поне горния (2-3 см) слой на почвата. Драцената може да се отглежда и при хидропонни условия.
Проблеми при отглеждане: Преполиването е много опасно при драцените.При систематично преполиване корените загниват. Много често хората погрешно предполагат, че промените във вида на растенията се дължат на сухия въздух и липсата на напояване, и започват да поливат повече и опръскват обилно растенията, което е фатално.
Кафявите петна по периферията на листата говорят за прекалено сух въздух, измръзване или засушаване на растението.
Усукани меки листа с кафяви краища – големи температурни разлики през деня и нощта, примерно, когато след един топъл ден, през нощта температурите паднат под нормата от 10-12°С
Пожълтяване на листата - при сух въздух, или липса на хранителни вещества в почвата (напр. азот).
Светли сухи петна върху листата - прекалено интензивна светлина или слънчево изгаряне.
Вредители: Белокрилка, акари, щитовидна въшка, памуклийка, трипс
dobis
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1536
Регистриран на: Дек 3, '09, 09:03

Re: Драцена – Dracaena. Драконово дърво. Отглеждане.Размножа

Мнение от dobis »

личен опит от драконова палма , както я наричат , драконовата драцена. Малко по различна от обичайните царевици, листата приличат на тези на юката- твърди , по края оцветени в червено. Това ми поникна много лесно от семена и се наема много добре, две зими преживя при спартански условия на студ и суша при кактусите. Никакъв каприз , любими китки , защото не създават никакви проблеми. Лятно време често са забравени за вода , но не ми се сърдят. На топло не съм и помисляла да ги зимувам , харесах една огромна в Италия и тя беше причината да си потърся семена." Царевиците " не биха издържали подобни условия.
sunnyflo
Kафенце
Мнения: 21
Регистриран на: Май 28, '11, 08:57
Местоположение: Ямбол

Проблем с бамбук

Мнение от sunnyflo »

Здравейте, пак съм аз- момичето, което не разбира от цветя, а често му подаряват разни :lol: Та, наскоро ми подариха бамбук. От цветарския магазин са го сложили в някакъв цветен пясък и ми е малко трудно да преценя колко вода да му слагам, а знам, че той обича вода. А и започнаха да му пожълтяват някои от листата и това ме притеснява. Да не би да е или от много вода, или от малко. Ако някой може да ми отговори ще съм благодарна. Хубав ден на всички!!! Изображение
sunnyflo
Kафенце
Мнения: 21
Регистриран на: Май 28, '11, 08:57
Местоположение: Ямбол

Re: Проблем с бамбук

Мнение от sunnyflo »

И още една снимка: Изображение
Аватар
nadiak
Дълго кафе
Мнения: 132
Регистриран на: Ное 23, '10, 13:06
Местоположение: София

Re: Проблем с бамбук

Мнение от nadiak »

Бамбука обича много вода. Моят стой във ваза пълна до половината с вода и се чувства чудесно. Може би на твоят му е малко водата и цветният пясък просто го е задушил. Според мен налей престояла вода да покрие пясъка и го остави така.Бамбука не обича пряката слънчева светлина, харесват му светлите и прохладни места.Бамбукът се развива бавно и не дава бързи резултати.
Животът е кратък. Прощавайте бързо, целувайте бавно, обичайте истински.
Аватар
батко ви Санди
Кафе с мляко
Мнения: 295
Регистриран на: Авг 21, '10, 12:46
Местоположение: 19 hole teebox...
Обратна връзка:

Re: Проблем с бамбук

Мнение от батко ви Санди »

Това не е бамбук, а драцена "лъки бамбоо" :lol: . Инъче съветите са правилни...
От 7 години не пия кафе... :)
sunnyflo
Kафенце
Мнения: 21
Регистриран на: Май 28, '11, 08:57
Местоположение: Ямбол

Re: Проблем с бамбук

Мнение от sunnyflo »

Здравейте, мисля, че растението ми (каквото и да е там) умира... Появиха му се странни черни неща по стъблата и две от трите вече почнаха да изсъхват :(. Само едното още е горе-долу добре, но виждам, че и по него има от това черното. Да не е някаква болест? Може ли да ги спася? Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
albena666
Kафенце
Мнения: 1
Регистриран на: Юни 21, '12, 23:33

Драцена в цъфтеж...какво да правя?

Мнение от albena666 »

Здравейте! От 2010 год. ми подариха драцена, която сега цъфна. Но тъй като цветчетата са на дръжка, която излиза по средата на растението, като прецъфти не зная какво да правя - да я отрежа ли или не...Нямам много опит с цветята, но пък си ги отглеждам с любов..Бих искала да ви покажа и снимка, но нещо не схващам как става това тук...Та....дали да го отрежа това стъбло, или не?
libra
Наркоман
Мнения: 11640
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 86 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Драцена в цъфтеж...какво да правя?

Мнение от libra »

Можеш да отрежеш цветоноса ,след като прецъфти-вероятно ще се разклони.
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: Драцена в цъфтеж...какво да правя?

Мнение от lila »

И у нас цъфтя тази зима една от драцените - ами като прцъфти, започва да си поизсъхва "цветоноса" - просто го махаш; от премахването на прецъфтялото няма да се разклони, но някои хора режат върховете на драцените за да се разклонят :nod: у нас си се множат и без такова рязане :nod:
Публикувай отговор

Обратно към “Стайни цветя и растения”