Супи

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Супи

Мнение от orkud »

"...Това какво е, супа ли е? А, аз обичам супа. Чорбата е турско ядене. И ний сега повече супа ядем." цитат от известен герой
Разликата е в начина на консумация, в протокола и етикецията един вид. Супата се яде в положение изправен гръбнак, лъжицата се поднася бавно към устата и се отпива-поглъща безшумно. Не е желателно лъжицата да докосва чинията и да издава звънкащ, дразнещ звук.
Чорбата се лапа с кеф и ентусиазъм, позволено е да се сърба, оригва, да се топят залци и да се мляска. Предимство (не е задължително) е да се задавиш, да се закашляш и да се отдавиш с няколко големи глътки бира. - също цитат

Някой да иска рецепта за шкембе чорба?
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Супи

Мнение от nel4o »

Давай, после аз ще дам моята
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11814
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 148 пъти
Получил благодарност: 189 пъти
Обратна връзка:

Re: Супи

Мнение от johnstalker »

И аз ще ви дам моята накрая. Аз обаче я правя без шкембе. :daaa:
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Супи

Мнение от orkud »

АААА , БЕЗ ТЕЗИ, ПЪРВО ВИЕ :liubov2:
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Супи

Мнение от Titi »

Ейй, голямо кумене и канене с тая шкембе чорба, голямо чудо. Ето аз как я правя, без да изпадам в подробностите, които са ясни, като измиване, изкисване и тн
Шкембето варя в тенджерата под налягане около час, час и половина, да няма сол във водатат. Като стане готово с ножицата го режа на парченца. В друга тенджера смесвам равно количество прясно мляко и бульона от шкембето. Пускам вътре мезето. Запържвам червен пипер и изсипвам отгоре. Това е. Останалото си го знаете.
Правя го това и с пилешко, щото мъжа ми не обича шкембе. Става пак вкусно, като сложиш чесъна и оцета, всичко има еднакъв вкус.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Супи

Мнение от nel4o »

Добре де, от мен да мине :lol:

Сварявам 1 кг. шкембе, добре измито :mrgreen: само със сол иняколко зърна черен пипер. Ползвам тенджера под налягане, защото иначе ми се умирисва душата докато се свари. Водата трябва да покрима шкембето, да не е твърде много. 40 минути му стигат. Сварявам литър прясно мляко. Запържвам в масло една глава лук, две пълни супени лъжици брашно и пълна чаена лъжичка червен пипер. Добавям запръжката към бульона, който вече е съвсем намалял и пускам вътре нарязаното шкембе, добавям млякото и чакам да кипне. Ври не повече от 10 мин. на тих огън. Добавките после са ясни :potekoha:

Баща ми казва, че като ядеш шкембе чорба трябва да има кръговрат - ти сърбаш, а от челото ти пот капе :mrgreen:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Супи

Мнение от orkud »

За това какво ще сложите вътре, няма да коментирам. Ако е шкембе, аз задължително го почиствам с вар, и отделно изкисвам. Без варта е по- вкусно, но....
В повече мазнина запържвам няколко малки главички лук, вадя лука и добавям брашно.Запържвам добре. След това добавям студена вода /обикновено не ползвам бульона на шкембето, а и като имам възможност сварявам няколко, нарязвам ги и прибирам пакетчета във фризера. Така си умирисвам душата само веднъж :oops: / . С бульона от шкембето също става, но аз лично го правя така. Разбърквам добре, че брашното пада на дъното и лесно загаря. Към това прибавям 2 разбити жълтъка и кофичка кисело мляко. Бърка се почти непрекъснато докато заври. Отпенва се пяната добре. След като е останала чиста повърхността се прибавя шкембето, или каквото друго ви хрумне, може и пиле. Запържва се отделно малко мазнина с червен пипер и се добавя към всяка порция. Рецептата е в кръчмарски вариант и така се прави на повечето места, където сервират подобно нещо.
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Супи

Мнение от calico »

Айда и от мене рецепта за шкембето, от стара готварска стогодишна книга, ама става един път.

Шкембето се вари в тенджера (може и под налягане) със зеленчуци с каквито се прави телешкото варено- слагам цели: моркови, картофи, лук, стръкове целина, сол.
като се свари го изваждам отделно и го режа на парченца, а бульона прецеждам от варивата и ползвам само него.

Запържвам в тенджера малко ситно нарязан лук (малко, само за миризма на олиото), малко брашно, червен пипер и доливам с бульона. това нещо го застройвам с 2-3 яйца и 1/2 кофичка кисело мляко, + черен пипер и прибавям нарязаното шкембе.

после е ясно- люти чушки, чесън, оцет- на воля...
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
bouquet
Чист кофеин
Мнения: 7054
Регистриран на: Дек 9, '09, 22:02
Получил благодарност: 1 път

Re: Супи

Мнение от bouquet »

Други супи не правите ли, че се вмириса темата :lol: :lol:
Търся добри хора
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Супи

Мнение от calico »

bouquet написа:Други супи не правите ли, че се вмириса темата :lol: :lol:

:D :D :D

Изискана крем супа от пресен грах? - Не, вече не. :mrgreen: голяма играчка.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”