Супи
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Супи
"...Това какво е, супа ли е? А, аз обичам супа. Чорбата е турско ядене. И ний сега повече супа ядем." цитат от известен герой
Разликата е в начина на консумация, в протокола и етикецията един вид. Супата се яде в положение изправен гръбнак, лъжицата се поднася бавно към устата и се отпива-поглъща безшумно. Не е желателно лъжицата да докосва чинията и да издава звънкащ, дразнещ звук.
Чорбата се лапа с кеф и ентусиазъм, позволено е да се сърба, оригва, да се топят залци и да се мляска. Предимство (не е задължително) е да се задавиш, да се закашляш и да се отдавиш с няколко големи глътки бира. - също цитат
Някой да иска рецепта за шкембе чорба?
Разликата е в начина на консумация, в протокола и етикецията един вид. Супата се яде в положение изправен гръбнак, лъжицата се поднася бавно към устата и се отпива-поглъща безшумно. Не е желателно лъжицата да докосва чинията и да издава звънкащ, дразнещ звук.
Чорбата се лапа с кеф и ентусиазъм, позволено е да се сърба, оригва, да се топят залци и да се мляска. Предимство (не е задължително) е да се задавиш, да се закашляш и да се отдавиш с няколко големи глътки бира. - също цитат
Някой да иска рецепта за шкембе чорба?
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11865
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 209 пъти
- Обратна връзка:
Re: Супи
Ейй, голямо кумене и канене с тая шкембе чорба, голямо чудо. Ето аз как я правя, без да изпадам в подробностите, които са ясни, като измиване, изкисване и тн
Шкембето варя в тенджерата под налягане около час, час и половина, да няма сол във водатат. Като стане готово с ножицата го режа на парченца. В друга тенджера смесвам равно количество прясно мляко и бульона от шкембето. Пускам вътре мезето. Запържвам червен пипер и изсипвам отгоре. Това е. Останалото си го знаете.
Правя го това и с пилешко, щото мъжа ми не обича шкембе. Става пак вкусно, като сложиш чесъна и оцета, всичко има еднакъв вкус.
Шкембето варя в тенджерата под налягане около час, час и половина, да няма сол във водатат. Като стане готово с ножицата го режа на парченца. В друга тенджера смесвам равно количество прясно мляко и бульона от шкембето. Пускам вътре мезето. Запържвам червен пипер и изсипвам отгоре. Това е. Останалото си го знаете.
Правя го това и с пилешко, щото мъжа ми не обича шкембе. Става пак вкусно, като сложиш чесъна и оцета, всичко има еднакъв вкус.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Супи
Добре де, от мен да мине
Сварявам 1 кг. шкембе, добре измито само със сол иняколко зърна черен пипер. Ползвам тенджера под налягане, защото иначе ми се умирисва душата докато се свари. Водата трябва да покрима шкембето, да не е твърде много. 40 минути му стигат. Сварявам литър прясно мляко. Запържвам в масло една глава лук, две пълни супени лъжици брашно и пълна чаена лъжичка червен пипер. Добавям запръжката към бульона, който вече е съвсем намалял и пускам вътре нарязаното шкембе, добавям млякото и чакам да кипне. Ври не повече от 10 мин. на тих огън. Добавките после са ясни
Баща ми казва, че като ядеш шкембе чорба трябва да има кръговрат - ти сърбаш, а от челото ти пот капе
Сварявам 1 кг. шкембе, добре измито само със сол иняколко зърна черен пипер. Ползвам тенджера под налягане, защото иначе ми се умирисва душата докато се свари. Водата трябва да покрима шкембето, да не е твърде много. 40 минути му стигат. Сварявам литър прясно мляко. Запържвам в масло една глава лук, две пълни супени лъжици брашно и пълна чаена лъжичка червен пипер. Добавям запръжката към бульона, който вече е съвсем намалял и пускам вътре нарязаното шкембе, добавям млякото и чакам да кипне. Ври не повече от 10 мин. на тих огън. Добавките после са ясни
Баща ми казва, че като ядеш шкембе чорба трябва да има кръговрат - ти сърбаш, а от челото ти пот капе
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Супи
За това какво ще сложите вътре, няма да коментирам. Ако е шкембе, аз задължително го почиствам с вар, и отделно изкисвам. Без варта е по- вкусно, но....
В повече мазнина запържвам няколко малки главички лук, вадя лука и добавям брашно.Запържвам добре. След това добавям студена вода /обикновено не ползвам бульона на шкембето, а и като имам възможност сварявам няколко, нарязвам ги и прибирам пакетчета във фризера. Така си умирисвам душата само веднъж / . С бульона от шкембето също става, но аз лично го правя така. Разбърквам добре, че брашното пада на дъното и лесно загаря. Към това прибавям 2 разбити жълтъка и кофичка кисело мляко. Бърка се почти непрекъснато докато заври. Отпенва се пяната добре. След като е останала чиста повърхността се прибавя шкембето, или каквото друго ви хрумне, може и пиле. Запържва се отделно малко мазнина с червен пипер и се добавя към всяка порция. Рецептата е в кръчмарски вариант и така се прави на повечето места, където сервират подобно нещо.
В повече мазнина запържвам няколко малки главички лук, вадя лука и добавям брашно.Запържвам добре. След това добавям студена вода /обикновено не ползвам бульона на шкембето, а и като имам възможност сварявам няколко, нарязвам ги и прибирам пакетчета във фризера. Така си умирисвам душата само веднъж / . С бульона от шкембето също става, но аз лично го правя така. Разбърквам добре, че брашното пада на дъното и лесно загаря. Към това прибавям 2 разбити жълтъка и кофичка кисело мляко. Бърка се почти непрекъснато докато заври. Отпенва се пяната добре. След като е останала чиста повърхността се прибавя шкембето, или каквото друго ви хрумне, може и пиле. Запържва се отделно малко мазнина с червен пипер и се добавя към всяка порция. Рецептата е в кръчмарски вариант и така се прави на повечето места, където сервират подобно нещо.
Re: Супи
Айда и от мене рецепта за шкембето, от стара готварска стогодишна книга, ама става един път.
Шкембето се вари в тенджера (може и под налягане) със зеленчуци с каквито се прави телешкото варено- слагам цели: моркови, картофи, лук, стръкове целина, сол.
като се свари го изваждам отделно и го режа на парченца, а бульона прецеждам от варивата и ползвам само него.
Запържвам в тенджера малко ситно нарязан лук (малко, само за миризма на олиото), малко брашно, червен пипер и доливам с бульона. това нещо го застройвам с 2-3 яйца и 1/2 кофичка кисело мляко, + черен пипер и прибавям нарязаното шкембе.
после е ясно- люти чушки, чесън, оцет- на воля...
Шкембето се вари в тенджера (може и под налягане) със зеленчуци с каквито се прави телешкото варено- слагам цели: моркови, картофи, лук, стръкове целина, сол.
като се свари го изваждам отделно и го режа на парченца, а бульона прецеждам от варивата и ползвам само него.
Запържвам в тенджера малко ситно нарязан лук (малко, само за миризма на олиото), малко брашно, червен пипер и доливам с бульона. това нещо го застройвам с 2-3 яйца и 1/2 кофичка кисело мляко, + черен пипер и прибавям нарязаното шкембе.
после е ясно- люти чушки, чесън, оцет- на воля...
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Супи
bouquet написа:Други супи не правите ли, че се вмириса темата
Изискана крем супа от пресен грах? - Не, вече не. голяма играчка.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...