Ранно изваждане на луковици

cveti
Kафенце
Мнения: 10
Регистриран на: Фев 18, '24, 16:14
Дал благодарност: 8 пъти
Получил благодарност: 13 пъти

Ранно изваждане на луковици

Мнение от cveti »

Здравейте,

Преди 2 години купихме къща и още същия месец засадих над 200 луковички на лалелата, зюмбюли и нарциси, въпреки че градината беше в безобразно състояние, но исках цветя пролетта да ме радват. Не успях да ги извадя и преместя на друго място миналата година, но сега в началото на април ни предстои прекопаване с бобкат , поливни системи и т.н.
Има ли как да запазя луковичките ако ги извадя април месец? Мога ли да ги извадя и засадя на друго място след 2-3дни и как да ги съхранявам до тогава, или да ги оставя до септември?
Много ми е жал ако трябва да ги унищожа, защото са наистина прекрасни

Изображение
Аватар
Elatior
Кана кафе
Мнения: 524
Регистриран на: Ное 18, '12, 19:54
Дал благодарност: 309 пъти
Получил благодарност: 150 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от Elatior »

cveti,мой съвет е ако има възможност да изчакаш да прецъфтят,след това изваждаш всичко.Оставяш ги някъде на сянка на проветриво място/ под навес/ в щайги,кашони( може и да ги надпишеш ).Есента ги засаждаш където искаш :dovolen: Така и луковичките ще си починат лятото и ти няма да се притесняваш. :liubov:
Поздрави и да показваш снимки,като нацъфтят :tzvetentze:
cveti
Kафенце
Мнения: 10
Регистриран на: Фев 18, '24, 16:14
Дал благодарност: 8 пъти
Получил благодарност: 13 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от cveti »

Elatior, няма как да ги оставя, със сигурност зюмбюлите и част от лалетата няма как да оставя . И бобката като мине не знам какво ще стори и на тези, които има шанс да спася. Така че най-добре е да ги извадя всички докато мога, въпроса е дали мога да ги извадя в деня преди бобката и после да ги засадя отново
Аватар
Nevita
Баш кафе майстор
Мнения: 2195
Регистриран на: Май 27, '15, 21:36
Местоположение: Варна
Дал благодарност: 12 пъти
Получил благодарност: 76 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от Nevita »

Нищо не пречи да опитате. То явно няма други варианти. За щастие луковичните са много жизнени растения и има голям шанс да оцелеят. Вадила съм нарциси и зюмбюли, които са били в цъфтеж все още, и са оцелявали и са се хващали отново и ме радват до ден днешен. Лалетата са по-капризни, но пак шанса да оцелеят не е малък.
Аватар
Angelina_S
Кана кафе
Мнения: 646
Регистриран на: Авг 16, '11, 10:07
Местоположение: София, кв. Княжево
Дал благодарност: 122 пъти
Получил благодарност: 86 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от Angelina_S »

Препоръчвам този пост във ФБ, според мен има някакво отношение към въпроса, макар че е само за нарциси: един тип ги вади цъфнали от парцел, който е бивша ферма за нарциси. После ги разсажда в гората – вече години наред.

<<Пресаждане на цъфнали нарциси>>
Аватар
Lalel4e
Баш кафе майстор
Мнения: 2592
Регистриран на: Окт 21, '17, 18:11
Местоположение: Русе/Пловдив/Костанденец/Руен/Брягово
Дал благодарност: 764 пъти
Получил благодарност: 746 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от Lalel4e »

Според мен нищо няма да им стане. Както казва Невита, луковиците наистина са много жилави “същества”. Най-много да са хилавки и мижави следващия сезон. Някои може и да не цъфнат или да изхвърлят пъпки. По-следващата година ще са все едно нищо не е било.
Може да се опита с по-дълбоко изравяне, за да се запазят поне частично корени с някоя буца пръст отдолу. Добре е да не се изтръскват, защото са страшно крехки и при пресаждането ще се очупят. После съхраняване в съд с пръст или поне така, че да не изсъхнат съвсем до засаждането.

Но дори да минат принудително в покой, не вярвам да има сериозни загуби. Както казах, просто ще са слаби догодина.
В този случай могат да се оставят някъде на сянка, но на светло, без да се натрупват много, за да не се задушат, така че да стоят колкото може по-дълго да фотосинтезират и луковиците да поемат веществата от листата. Може в съдове с рохка, влажна пръст например. То ще е почти като да са засадени.
Така те ще си заспят и наесен могат да бъдат засадени спокойно.

Опитай, аз лично не знам кой от двата варианта бих избрала. :hmmm:
libra
Наркоман
Мнения: 11642
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 90 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от libra »

Смята се, че луковични могат да се мястят по всяко време. Но това е повече по необходимост, отколкото по целесъобразност. Една от причините е ,че могат да се видят къде са луковиците, когато имат листа, а не са се копае по спомени и да се прерязват. Аз съм местила на 4-5 см поникнали. Корените не трябва да се късат. На новото място се доотглеждат. Следи се да не пресъхват, например. Ако са с дълги листа, аз ги мястя, когато няма много слънце или привечер, да имат малко хлад да се освестят.
В твоя случай е предимство, че са нови, охранени луковици с достатъчно нишесте.
Аватар
Тутти
Чист кофеин
Мнения: 5631
Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
Местоположение: София
Дал благодарност: 1727 пъти
Получил благодарност: 1960 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от Тутти »

Преди няколко дни преместих няколко луковички с цъфнали минзухари. Наложи се поради това, че се очакваше отстраняване на повреда в поливната система и щяха да бъдат изпотъпкани, както и да ги заграждам с оградки и отбелязвам. Като дойдат такива майстори, изобщо не гледат и не стъпват на пръсти. Не се отрази изобщо.о на цъфтежа на минзухарите, отвориха и тези цветове, които не бяха отворили и изглеждат дори доволни. Мастила съм и зюмбюли когато са точно преди цъфтеж с повече внимание, не им се отрази изобщо.
Мисля, че всичко може да бъде спасено от Elatior. Ако останат с листата, ще продължат да си изхранват луковиците на новото място.
Засажда се, утъпква се, полива се, след минута пак леко се утъпква и пак се полива. Това е 100% успех. Тази тайна я знам от Libra.
Аватар
belika
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1027
Регистриран на: Апр 22, '12, 15:29
Местоположение: София
Дал благодарност: 295 пъти
Получил благодарност: 210 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от belika »

когато започнах повдигнатите лехи имаше доста зюмбюли и няколко лалета самозасели се на ляво и надясно, и трябваше да ги погреба под лехите или копая и местя с пъпките. Никой не загина, като изключим някои които насякох копаейки. Даже са тръгнали да цъфтят. Съжалявам, че не изкарах и други, които още ми пречат на други места, може и да го направя. Няма да им е много гот, но поне са спасени повечето.
А сега имаше в била нарциси на 70% намаление и от алчност купих още. Каквото оцелее. ще им сложа тор на всички и се надявам догодина да има повече цвят и подредба.

Миналата година извадих и местих лилиуми, ириси,момини сълзи и други насред жегите. Нямаше как, иначе щяха да заминат. А сега май дори ще цъфнат. Лилиумите със сигурност.

Успех.
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
Аватар
Lalel4e
Баш кафе майстор
Мнения: 2592
Регистриран на: Окт 21, '17, 18:11
Местоположение: Русе/Пловдив/Костанденец/Руен/Брягово
Дал благодарност: 764 пъти
Получил благодарност: 746 пъти

Re: Ранно изваждане на луковици

Мнение от Lalel4e »

Angelina_S написа: Мар 12, '24, 22:42 Препоръчвам този пост във ФБ, според мен има някакво отношение към въпроса, макар че е само за нарциси: един тип ги вади цъфнали от парцел, който е бивша ферма за нарциси. После ги разсажда в гората – вече години наред.

<<Пресаждане на цъфнали нарциси>>
Прочетох и разгледах снимките, страхотно е!
Публикувай отговор

Обратно към “Лук и други луковици”