Тръни, бодили и други бодливи
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10776
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 243 пъти
- Получил благодарност: 460 пъти
- Обратна връзка:
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
Разбирам ги твоите хора. И според мен не става за ядене. Може, ама ако е вече готов, почистен и маринован. Веднъж се излъгах да си взема една глава колкото да го пробвам, еми то изгорих повече калории да го стържа със зъбите от колкото поех от него.
Според мен трябва да се опита, по-голяма част от Чехия я дават 7ма зона, което е минимума за артишока, пък и пишат, че обичал по-хладни лета. Трябва да се види какво са писали чешките градинари за него.
Според мен трябва да се опита, по-голяма част от Чехия я дават 7ма зона, което е минимума за артишока, пък и пишат, че обичал по-хладни лета. Трябва да се види какво са писали чешките градинари за него.
Insta: ex_hort
-
- Дълго кафе
- Мнения: 126
- Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
- Дал благодарност: 45 пъти
- Получил благодарност: 53 пъти
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
Хладни лета?! Че артишокът е средиземноморска култура. Яла съм готвен със сос в Турция, много беше вкусен и въобще не беше твърд. Явно има някаква специфика в приготвянето му. И аз съм правила опити, презимува неуспешно за района на София, не успя да цъфне. Но ако му се избере място на завет и достатъчно сухо през зимата, може и да стане. Забележителна визия има артишокът.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10776
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 243 пъти
- Получил благодарност: 460 пъти
- Обратна връзка:
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
И на мен първоначално ми се стори странно, тъй като артишоци съм виждал само по средиземноморието и едни самотни растения на една от спирките на автобус 111 в София, които оцеляха няколко зими, но май така и не цъфнаха преди да се споминат. Артишоците по принцип са многогодишни растения, а за да може да се отглеждат като едногодишни в по-студените райони трябва да преминат през вернализация, която стимулирала цъфтежа при някои растения още на първата година, та от там е дошло това за хладните лета.
Понеже нещо се усъмних в информацията, която Хамериканските сайтове предлагат се забих в научните статии където пишат, че издържа до -10 градуса по Целзий и веднага ми светна какво се е случило. -10 по Фаренхайт дава точно 6б-7ма зона, така че вероятно някой сляпо е преписал без да конвертира единиците и се е разпространило като грешна информация.
Понеже нещо се усъмних в информацията, която Хамериканските сайтове предлагат се забих в научните статии където пишат, че издържа до -10 градуса по Целзий и веднага ми светна какво се е случило. -10 по Фаренхайт дава точно 6б-7ма зона, така че вероятно някой сляпо е преписал без да конвертира единиците и се е разпространило като грешна информация.
Insta: ex_hort
- mimeta
- Кана кафе
- Мнения: 550
- Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
- Местоположение: Чехия
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
Открих, че семена артишок продават по магазините и че на една жена ѝ е преживял зимата в парник, но това е било преди 2 години, когато беше топла зимата. Тази година вероятно не би преживял. Искам го за вилата, където е по-студено и където слънчевите дни са рядкост. Мога да го изкопая наесен и да го завра в мазето. Ще го пробвам, пък ако не порасне, ще възникне щета 30 крони (2,5 лв) колкото струват семената.
Догодина ще докладвам
Догодина ще докладвам
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1972
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 155 пъти
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
Имала съм артишок. Порасна и цъфна много красиво. Прилича ми на магарешки бодил. По времето когато го отгледах нямаше информация коя част от него се яде. В старите готварски книги пишеше, че се яде дънцето, но като не знаех на кое казват дънце...Естествено не презимува. Поне се образовах как изглежда и когато при пътуване в Корфу всички се чудеха що за растение е това, аз знаех че е артишок
По същото време отгледах и аспержи.В момента е огромен храст. Произвежда и семена, от които успях да размножа още няколко храстчета. Хапвам и по малко аспержи, но при тях трябва да уцелиш момента.
По същото време отгледах и аспержи.В момента е огромен храст. Произвежда и семена, от които успях да размножа още няколко храстчета. Хапвам и по малко аспержи, но при тях трябва да уцелиш момента.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 126
- Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
- Дал благодарност: 45 пъти
- Получил благодарност: 53 пъти
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
Аспержите се загърлят, за да направят крехки, бели етиолирали кълнове. Предполагам преди брането се отравят и изрязват. Така е на теория. Не съм пробвала да отглеждам, но имам намерение.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1972
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 211 пъти
- Получил благодарност: 155 пъти
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
Да в ранна пролет се загърлят и когато пръстта се напука показва, че са готови. С нож се изрязват под земята без да се отрива. Въпросът е, че трябва да се прави всеки ден, защото ако не се изрежат порастват и кълновете се показват над земята. Нарастват бавно, така че не очаквай да береш в близките няколко години. На мен не ми пречи, че не събирам някаква реколта защото ми харесва като храст, пък и не иска грижи.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 126
- Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
- Дал благодарност: 45 пъти
- Получил благодарност: 53 пъти
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
Много красиво растение е аспарагуса - обемно и приковаващо погледа. Лятото изумрудено зелено, есента доста дълго запазва красива багра в цвят 'старо злато'. Имам някакви неглижирани разсадчета, време им е явно.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5274
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 99 пъти
- Получил благодарност: 105 пъти
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
А аз си мислех,че аспержите са друг сорт- специален ,ядлив !
Имам го и при мен - гледам го като храст - пролет пониква и става огромен -
много нежен, ефирен !
Имам го и при мен - гледам го като храст - пролет пониква и става огромен -
много нежен, ефирен !
-
- Дълго кафе
- Мнения: 126
- Регистриран на: Фев 14, '14, 12:32
- Дал благодарност: 45 пъти
- Получил благодарност: 53 пъти
Re: ...ШАНТАВА РАБОТА
Има селектирани зеленчукови сортове, по-крехки и урожайни. Но в надземната част дивите и културни възрастни растения не се различават.