Най-после стигнах до там да си сготвя папудата, че ми беше станало интересно от къде идва негативното отношение към вкусовите й качества още от началото. Не си харесах рецепта за това импровизирах и си направих къри папуд-чорба. Въпреки плеядата от силни вкусове в една тенджера се усетиха отчетливо и положителните и отрицателните качества на папудата, която по вкус оприличавам по-скоро на нахут от колкото на фасул. Положителните качества са, че увря бързо, а кожичката на семето беше еластична и то запази форма без да се разпада, но пък беше гладка и приятна на небцето за разлика от нахутената, чиято грапавина се усеша. Като средно положение слагам нейния вкус, който не бих казал че е безвкусен, но определено много деликатен. Като негатив, въпреки че беше добре сварена се усещаха гранулки скорбяла.
На мен лично не ми беше по-гадна от тофу, така че виждам перспектива да бъде включена безпроблемно в менюто.
Къщните фасулчета, които бях сложил за да се запозная по-добре с растението цъфнаха. Първото цветче беше със силно свита ладийка, така че нямаше директен излаз на половите структури, а ръчкането с клечка за зъби, чиято идея беше да симулира действието на пчела не успя да ги оголи, така че при всички положения настъпи самоопрашване. При цветчетата на друг фасул обаче, върха на ладийката беше отворен. На едното се вижда как стърчи близалцето, на другото съвсем леко се подават прашниците от дупчицата, което ми изясни до някъде как се случва кръстосаното опрашване.
И една малка хитринка, ако пробвате да отглеждате фасул от хранителен магазин. До конкретен сорт трудно се достига, но поне си запишете страната на произход. Като производител пишат мястото където се пакетира, а произхода на самия фасул обикновено е изписан на друго място по опаковката. Понякога е директно написан, понякога е около партидния номер или като двубуквено съкращение част от него. Така например червеният бъбрек на марка Кауфланд не пише дирекнто от къде произлиза, но прартидният номер е H-3025
BR, BR e двубуквеното съкращение на Бразилия. Търсенето какви сортове червен бъбрек експортират от Бразилия ме отведе до BRS Embaixador, който отговаря по багра, лъскавост и форма на семето. Сега дали е баш тази линия или друга подобна е гаранция-Франция, но е малко по-добре от хептен никаква информация.
Това го пиша и по повод на факта, че вече попаднах на смилянски фасул тип добруджански, с погрешна снимка и написан за смилянски само защото е бил отгледан в Смилян. Това обаче не го прави смилянски. Относно смилянските фасули, едрият смилянски е ален фасул, общо взето заради едрия размер на семената всяка страна си има подобен микс алени фасули и в Смилян не са открили топлата вода. От там идва и объркването защо по магазините предлагат "смилянски" фасул от Китай. Да вероятно през годините са настъпили ред адаптации, които малко или много го разграничават от миксовете алени фасули на други страни, но за мен истинското богатство на уникални български линии е при обикновения фасул. Него го водят за дребен смилянски, но той е дребен само в сравнение с алените. Като за обикновен фасул всъщност е доста едър.