Разпознаване на болести и вредители
Модератор: Миша
-
- Кана кафе
- Дал благодарност: 326 пъти
- Получил благодарност: 247 пъти
Re: Разпознаване на болести и вредители
И аз за пръв път открих щитоносни въшки. По лозата. След консулт с агроном пръснах с НимАзал и Пирегард. Още е рано за резултат, но толкова много бяха.... Сложих ръкавица и свалих доста. Изненадващо сочни бяха. Трябва да разгледам подробно всички дръвчета, тези, които погледнах нямаха, но ще е голям късмет, ако има само на 1 лозичка.
- zeleno
- Наркоман
- Дал благодарност: 613 пъти
- Получил благодарност: 1300 пъти
Ето тази извънредно лъскава особа , която плува по гръб в любимият ми син бидон , някой ще може ли да я разпознае ?
Сушеше си крилцата кацнала върху крушата , реших , че е някой непознат за мен враг и веднага я метнах във водата .
Много ми е любопитно какво е

не можах да реша къде е по -красива
дълга около 1 см и мало више евентуално
пп след бурята намирах по два майски бръмбара в един цвят на бялата перуника , нахалитети
Сушеше си крилцата кацнала върху крушата , реших , че е някой непознат за мен враг и веднага я метнах във водата .
Много ми е любопитно какво е

не можах да реша къде е по -красива
дълга около 1 см и мало више евентуално
пп след бурята намирах по два майски бръмбара в един цвят на бялата перуника , нахалитети

Здравейте мили хора! Много съм натъжена, любимата араукария съвсем посърна, не зная вече какво да я правя - беше вътре и както беше свежа, изведнъж клюмна. Пресадих я в почва за иглолистни, сега е навън, поливах я повече, поливах я по-малко, държах я повече на сенчесто, преместих я на по слънчево - нищо не помага
. Дали някой може да даде съвет? Благодаря!

- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 1687 пъти
- Получил благодарност: 3715 пъти
Според мен проблемът е с корените. Може да са загнили. Не знам доколко ще помогне да полееш с някакъв фунгицид.
-
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 813 пъти
- Получил благодарност: 3112 пъти
Многократно съм цитирала една мъдра сентенция - не плачеш за нещо , което не може да плаче за теб

Когато едно растение е стигнало до тая фаза , май никога не съм успявала да го спася. Но араукарията не е рядкост и по нашия пазар, така че няма повод за драма. Ето тук е на горе-долу прилична цена
http://exoticplantsbg.com/product/277/a ... 2-ltr.html
тук пък съвсем без пари
https://www.sortovisemena-bg.com/units/ ... l?u=100441
А за твоето растение - щом вътре е била свежа , прибери я пак . Очевидно не пие вода , щом така са клюмнали клонките. Аз бих я напръскала с нещо / ползвам скор най-често / , разгледай я внимателно за акари примерно / не зная изобщо акарясва ли , но да де - разгледай за инсекти всякакви. И после бих направила парниче , като бих опитала с пулверизиране да набавя влагата в клонките и листата , която не може да дойде от корените. Всеки ден парничето се отваря за малко и после пак се захлупва. И с много късмет - може пък и да стане , в реда на чудесата.
Благодаря, Люб, Лили! Имам две араукарии - едната е стайна и си е ок, макар и малка още. Другата я купих скоро и тя е за навън. Не е в почвата още, защото ми казаха, че първата зима е хубаво да презимува на по щадящи условия.
- Alien
- Баш кафе майстор
- Дал благодарност: 804 пъти
- Получил благодарност: 1406 пъти
- Alien
- Баш кафе майстор
Какво ми нападна растящата ябълка и има ли шанс да я спася?

Ябълката поникна от семка, от плод, закупен от магазина. Поникна миналата година, а тази я изнесох навън и се развиваше прекрасно. Така, до петък, миналата седмица, когато последно оглеждах за паразити и проблеми. През седмицата е поливана веднъж и вчера, на второто поливане, виждам това.
Някакво гъбично заболяване ли е?
С какво да пръскам?
Земята ли е кофти? Или миналата студена и дъждовна седмица й повлия така?
И струва ли си? Предвид това, че ще я садя (един ден) в двора, дали с подобен проблем ще трябва да се боря всяка година? Ако е така, може би да не се мъча и да взема проверен (по-устойчив) сорт?

Ябълката поникна от семка, от плод, закупен от магазина. Поникна миналата година, а тази я изнесох навън и се развиваше прекрасно. Така, до петък, миналата седмица, когато последно оглеждах за паразити и проблеми. През седмицата е поливана веднъж и вчера, на второто поливане, виждам това.

Някакво гъбично заболяване ли е?
С какво да пръскам?
Земята ли е кофти? Или миналата студена и дъждовна седмица й повлия така?
И струва ли си? Предвид това, че ще я садя (един ден) в двора, дали с подобен проблем ще трябва да се боря всяка година? Ако е така, може би да не се мъча и да взема проверен (по-устойчив) сорт?
- Alien
- Баш кафе майстор
Писах, писах... и накрая - не можете да промените мнението. Поне да ми беше дало да копирам текста!????
Накратко: Май е брашнена мана. Ще търся Бай Фидан или Топ Син, но ако няма наоколо, ще ползвам син камък (CuSO4) или калиев перманганат (KMnO4). Последният се пръскал 0.2‰ (2г/10л), а не 1-3% (както при обработка на почвата). Май ще се откажа от трайното отглеждане - точно Златна превъзходна и Грейни смит били най-податливи на мана. Предвид на друг клип, който гледах наскоро, май ще е по-добре да търся 2-3г фиданка Фуджи. Дали има други подходящи за Софийското поле?
Накратко: Май е брашнена мана. Ще търся Бай Фидан или Топ Син, но ако няма наоколо, ще ползвам син камък (CuSO4) или калиев перманганат (KMnO4). Последният се пръскал 0.2‰ (2г/10л), а не 1-3% (както при обработка на почвата). Май ще се откажа от трайното отглеждане - точно Златна превъзходна и Грейни смит били най-податливи на мана. Предвид на друг клип, който гледах наскоро, май ще е по-добре да търся 2-3г фиданка Фуджи. Дали има други подходящи за Софийското поле?
- Тутти
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 4295 пъти
- Получил благодарност: 5119 пъти
Близо до нашата къща има ябълкова градина, стари сортове, градината е стара. Има всякакви ябълки, което означава, че ябълката е подходяща за нашето поле. Ние заварихме една златна превъзходна в двора преди тридесет години. Беше винаги здрава, казвам “беше”, защото сега се наложи да я махнем, но тя така или иначе много пострада от тежките снегове. Сигурно все пак остарява ябълковото дърво.
Фуджи е най-любимата ми ябълка.
Фуджи е най-любимата ми ябълка.