Чушки и домати и други зарзавати
Модератор: Миша
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Тити, ама ти кажи какво искаш де - т.е. за какви точно зарзавати искаш информация.
Re: Чушки и домати и други зарзавати
извинявам се, че не уточних. За домати ми беше думата, искам ГООООЛЕМИ, месести домати. Тия биволско сърце никога не излизат такива, каквито са на пликчето, излизат розови и продълговати, но все дребни. А като ходим лятото на почивка в Цигов чарк, по селата натам хората си изкарали домати за продан, точно огромни, розови, месести, сладки, прекрасни. Ей такива искам.svetla06 написа:Тити, ама ти кажи какво искаш де - т.е. за какви точно зарзавати искаш информация.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17074
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 143 пъти
- Получил благодарност: 507 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Извинявай,Орки,за закъснелия отговор.orkud написа:С разсадите, че са на дневен ред. Препоръчани сортове и всичко каквото ти хрумне за качествен резултат
Ето малко за разсадите.
Сигурно няма защо да пиша за обеззаразяването на почвата и семената ,това вече всеки го знае.Не бива да се избързва с приготвянето на разсада,по-ранно засятия разсад не винаги дава по-добри резултати,особено при доматите.70-80 дневния разсад е по-раннозрял,но пък 40 дневния дава по-голям добив.По -ранните разсади трябва да се доосветяват,иначе може да се получи по-късно залагане на цвета.
Хубаво е преди засяване семената да се накиснат в разтвор на калиев хумат за двайсетина минути,така се увеличава първоначалната кълняема енергия и се развива по-добра коренова маса.След като се просушат леко,семената се засяват в топла и добре навлажнена почва(аз ползвам само торф дребна фракция),покриват се съвсем леко с торф или пресята пръст,съда се покрива с найлонче,предполагам,че всички процедират по този начин.Важното след това е да се осигури температура на почвата не по-ниска от 25-30 градуса,за да може да се получи равномерно покълване.После-понижаване на температурата след като "кръстоса",и много светлина.
Хубаво е при пикиране да се ползват стиропорни табли ,или други сандъчета от стиропор,почвата в тях се поддържа по-топла.
И още нещичко,десетина дни преди разсаждане разсада задължително се засушава,като се поддържа по-висока въздушна влажност,така се стимулира образуването на въздушни коренчета над кореновата шийка,които много бързо се развиват след разсаждане.
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4788
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 8 пъти
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Привет зеленчукарки /от зеленчуци и градинарки /, някой сял ли е краставици алфа-бета,купих от тях,били подходящи за замразяване , и консумация небелени?
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17074
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 143 пъти
- Получил благодарност: 507 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Краставици Бета алфа са негорчиви,гладки ,с тънка кожица ,около 15-20 см дължина, в горещите месеци лесно абортират цвета .Освен това са много неустойчиви на кубинска и брашнеста мана.Добри резултати дават при оранжерийни условия,на открито определено боледуват.
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Миша, аз с най-добри чувства, ама като ще помагаш, аз селскостопански и агротекезесарски инвентар имам доста, та докато не те е окопирал някой... А бе кажи си кога си свободна!
Сега сериозно - благодаря за информацията! Много полезни неща прочетох!
Сега сериозно - благодаря за информацията! Много полезни неща прочетох!
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17074
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 143 пъти
- Получил благодарност: 507 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Аз този инвентар селскостопанския хич не го обичам,свела съм до минимум боравенето с него.svetla06 написа:Миша, аз с най-добри чувства, ама като ще помагаш, аз селскостопански и агротекезесарски инвентар имам доста, та докато не те е окопирал някой... А бе кажи си кога си свободна!
Моите лехички са покрити мулч,така че нищо не се кОпа,поливането е с капково,и там мотиката отдавна я хвърлих ,тъй че ще взема нещо да ти объркам.
А иначе сероизно ще помагам, с каквото мога.Но понякога въпреки тоновете литература ,и опита от практиката ,и съветите на разни агрономи (макар че според мен агрономите ни вече са доста далече от нещата) просто нищо не може да се направи.Навлизат нови болести и вредители,заради безразборното пръскане и предозирането много препарати вече са неефективни,а нови не искат да внасят,забраниха редица препарати,които в другите страни все още се ползват,ама ние бързаме,с вносната продукция си внасяме нови щамове на различните болести,с една дума-гадна работа,особено като се занимаваш с това.От Африка преди 2-3 години долетя една гад,дето си я нямахме и сега поголовно унищожава картофите,от Франция и Белгия си пренесохме ном щам на фитофтората по доматите ,и сега вместо на 5-6 г.,както беше преди ,фитофтората си е постоянен спътник и т.нат.
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17074
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 143 пъти
- Получил благодарност: 507 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чушки и домати и други зарзавати
Мулчът е тъничко фолио,аз ползвам черно с дебелина 15 микрона,просто то е на-евтино.Има мулчове с различна дебелина и цвят,предназначени за домати,за ягоди,за салати,за различни сезони в зависимост от интензитета на слънчевото греене и културата и т. нат.,има отблъскващи въшките,има биоразграждащи се фолия,но цените там са астрономически.Мулчът се полага след оформяне на лехата и поставяне на капковия маркуч,преди разсаждане.
Ето как изглежда
Ето как изглежда