ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13795
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 262 пъти
Получил благодарност: 533 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от zeleno »

пообрах копъра
за мен това е любима подправка
качвам снимка , обаче , за да покажа как го суша

Изображение

ИзображениеИзображение
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10134
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 799 пъти
Получил благодарност: 1414 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от greeneyed »

Аз съм сушила копър, няма аромат , никакъв, не го харесвам сушен. От семената , когато се сетя , слагам в киселото зеле готвено с мръвка. Копър слагам в хладилника- нарязан, със сол и пак не е същото като пресния. :hmmm:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
ivko69
Кафе машина
Мнения: 4877
Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
Местоположение: Паволче.Враца...
Дал благодарност: 50 пъти
Получил благодарност: 645 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от ivko69 »

Копъра и ние не го сушим поради същата причина...не мирише като е сух...За зимата съхраняваме във фризер..Избираме млади растения,нарязваме като за ползване,слагаме в пликчета и във фризера..Не го мием,само го изтръсваме да паднат бубулечките от него..Като се замрази и не е мит,много лесно си отчупваш колкото ти трябва,то даже не е отчупване,а отронване...И си мирише като пресен,и си е зелен като пресен..От добре цъфналите цветове събирам прашеца,това жълтичкото,ползвам го за шарената сол...На 3-4 години суша по един път и събирам по един буркан от 800 гр..Мирише превъзходно и с течение на годините не се променя към лошо..Показал съм го на втората снимка...А това е първото рязане на гръцкият риган..

Изображение

Изображение
Последно промяна от ivko69 на Юни 14, '21, 14:24, променено общо 2 пъти.
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10138
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 391 пъти
Получил благодарност: 1131 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от МГХ »

greeneyed написа: Юни 14, '21, 13:38 Аз съм сушила копър, няма аромат , никакъв, не го харесвам сушен. От семената , когато се сетя , слагам в киселото зеле готвено с мръвка. Копър слагам в хладилника- нарязан, със сол и пак не е същото като пресния. :hmmm:
Нарязвам, оставям върху салфетка за да поеме водата, след това прибирам в бурканче и във фризера/камерата/. Вкусът е като на пресния. Без промяна. Това ми е любимата подправка. И магданоз така, целина, девесил и т.н. всяко в отделно бурканче , най-добре малко.
Аватар
zeleno
Наркоман
Мнения: 13795
Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
Дал благодарност: 262 пъти
Получил благодарност: 533 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от zeleno »

аз пък използвам много сушен копър
цвят и дръжка - за кисели краставички , буркани с рязани домати и прочие
листенца - за всичко останало / най-често - зелен фасул
нямам подправки във фризер , нито съм правила осолени
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6106
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2369 пъти
Получил благодарност: 1336 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от alys »

Ползвала съм и сушен, и замразен копър. Привърженик съм на втория вариант.
Купих си самардала (трапезна сол) - малко тежка ми идва като аромат. Другата подправка, която така и не успях да използвам, е девисил. Все още си расте, аз го късам до земята, той си изкарва и расте пак. :)
Цветарка
Виенско кафе
Мнения: 333
Регистриран на: Фев 20, '14, 22:20
Местоположение: градина в Трекляно

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Цветарка »

alys написа: Юни 14, '21, 22:04 Ползвала съм и сушен, и замразен копър. Привърженик съм на втория вариант.
Купих си самардала (трапезна сол) - малко тежка ми идва като аромат. Другата подправка, която така и не успях да използвам, е девисил. Все още си расте, аз го късам до земята, той си изкарва и расте пак. :)
Защо даде пари,като ти предложих да ти дам за проба?
А девесилът го изкорених преди много години, не го възприех.
libra
Наркоман
Мнения: 11647
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 100 пъти
Получил благодарност: 67 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от libra »

Девисилът има натрисащ аромат и трябва да се влага по малко -боб , риба , зелева салата , рибена супа .Признавам ,че и аз не го ползвам -прословутата чубрица , магданоз , копър и ми свършва кулинарната фантазия .Иначе , в умерени количества харесвам аромата му.
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5300
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 137 пъти
Получил благодарност: 125 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Daniela Pargu »

Аз пък го харесвам и доста ползвам -в рибена 4орба,боб ,по- тежки меса,в
салата, в 4ай.....
А и като растение е красиво, но моето е на сянка и доста изпосталява средата на лятото :snif:

пп По-нагоре разговаряте за самардалата - страхотно я харесвам в сол !
НО да попитам - листата ли се сушат ?Имам пет луковици , а не знам кога и как да си приготвя сол :hmmm: :nod:
IvanSmilenov
Дълго кафе
Мнения: 147
Регистриран на: Яну 15, '21, 20:04
Местоположение: гр. Шумен, с. Салманово
Дал благодарност: 75 пъти
Получил благодарност: 121 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от IvanSmilenov »

пп По-нагоре разговаряте за самардалата - страхотно я харесвам в сол !
НО да попитам - листата ли се сушат ?Имам пет луковици , а не знам кога и как да си приготвя сол :hmmm: :nod:
[/quote]

Здравей
Само перата се използват.
Луковиците ги дръж в земята
Разстението в средата пуска стрела със цвят и сато прецъфти и узрее семето можеш да увеличиш броя на разстенията.
Семето трябва да почне да почернява.
"Нищо друго не впечатлява чужденците така, както склонността ни да търсим винаги най-лошото, най-грозното в характера на хората"
Иван Хаджийски
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”