ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13795
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 262 пъти
- Получил благодарност: 533 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
пообрах копъра
за мен това е любима подправка
качвам снимка , обаче , за да покажа как го суша
![Изображение](https://i.postimg.cc/2yX3JpH8/20210613-072335.jpg)
![Изображение](https://i.postimg.cc/y8j2zVmP/20210613-180619.jpg)
![Изображение](https://i.postimg.cc/QNWtNzn5/20210613-180603.jpg)
за мен това е любима подправка
качвам снимка , обаче , за да покажа как го суша
![Изображение](https://i.postimg.cc/2yX3JpH8/20210613-072335.jpg)
![Изображение](https://i.postimg.cc/y8j2zVmP/20210613-180619.jpg)
![Изображение](https://i.postimg.cc/QNWtNzn5/20210613-180603.jpg)
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10134
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 799 пъти
- Получил благодарност: 1414 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз съм сушила копър, няма аромат , никакъв, не го харесвам сушен. От семената , когато се сетя , слагам в киселото зеле готвено с мръвка. Копър слагам в хладилника- нарязан, със сол и пак не е същото като пресния. ![Хммм :hmmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
![Хммм :hmmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
-
- Кафе машина
- Мнения: 4877
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 50 пъти
- Получил благодарност: 645 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Копъра и ние не го сушим поради същата причина...не мирише като е сух...За зимата съхраняваме във фризер..Избираме млади растения,нарязваме като за ползване,слагаме в пликчета и във фризера..Не го мием,само го изтръсваме да паднат бубулечките от него..Като се замрази и не е мит,много лесно си отчупваш колкото ти трябва,то даже не е отчупване,а отронване...И си мирише като пресен,и си е зелен като пресен..От добре цъфналите цветове събирам прашеца,това жълтичкото,ползвам го за шарената сол...На 3-4 години суша по един път и събирам по един буркан от 800 гр..Мирише превъзходно и с течение на годините не се променя към лошо..Показал съм го на втората снимка...А това е първото рязане на гръцкият риган..
![Изображение](https://i.postimg.cc/hfsM1SBM/IMG-20210614-140625.jpg)
![Изображение](https://i.postimg.cc/PCqy6BfH/IMG-20210614-140802.jpg)
![Изображение](https://i.postimg.cc/hfsM1SBM/IMG-20210614-140625.jpg)
![Изображение](https://i.postimg.cc/PCqy6BfH/IMG-20210614-140802.jpg)
Последно промяна от ivko69 на Юни 14, '21, 14:24, променено общо 2 пъти.
- МГХ
- Наркоман
- Мнения: 10138
- Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
- Местоположение: Русе
- Дал благодарност: 391 пъти
- Получил благодарност: 1131 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Нарязвам, оставям върху салфетка за да поеме водата, след това прибирам в бурканче и във фризера/камерата/. Вкусът е като на пресния. Без промяна. Това ми е любимата подправка. И магданоз така, целина, девесил и т.н. всяко в отделно бурканче , най-добре малко.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13795
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 262 пъти
- Получил благодарност: 533 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
аз пък използвам много сушен копър
цвят и дръжка - за кисели краставички , буркани с рязани домати и прочие
листенца - за всичко останало / най-често - зелен фасул
нямам подправки във фризер , нито съм правила осолени
цвят и дръжка - за кисели краставички , буркани с рязани домати и прочие
листенца - за всичко останало / най-често - зелен фасул
нямам подправки във фризер , нито съм правила осолени
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6106
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2369 пъти
- Получил благодарност: 1336 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Ползвала съм и сушен, и замразен копър. Привърженик съм на втория вариант.
Купих си самардала (трапезна сол) - малко тежка ми идва като аромат. Другата подправка, която така и не успях да използвам, е девисил. Все още си расте, аз го късам до земята, той си изкарва и расте пак.![Доволен :)](./images/smilies/smile.gif)
Купих си самардала (трапезна сол) - малко тежка ми идва като аромат. Другата подправка, която така и не успях да използвам, е девисил. Все още си расте, аз го късам до земята, той си изкарва и расте пак.
![Доволен :)](./images/smilies/smile.gif)
-
- Виенско кафе
- Мнения: 333
- Регистриран на: Фев 20, '14, 22:20
- Местоположение: градина в Трекляно
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Защо даде пари,като ти предложих да ти дам за проба?alys написа: ↑Юни 14, '21, 22:04 Ползвала съм и сушен, и замразен копър. Привърженик съм на втория вариант.
Купих си самардала (трапезна сол) - малко тежка ми идва като аромат. Другата подправка, която така и не успях да използвам, е девисил. Все още си расте, аз го късам до земята, той си изкарва и расте пак.![]()
А девесилът го изкорених преди много години, не го възприех.
-
- Наркоман
- Мнения: 11647
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 100 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Девисилът има натрисащ аромат и трябва да се влага по малко -боб , риба , зелева салата , рибена супа .Признавам ,че и аз не го ползвам -прословутата чубрица , магданоз , копър и ми свършва кулинарната фантазия .Иначе , в умерени количества харесвам аромата му.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5300
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 125 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз пък го харесвам и доста ползвам -в рибена 4орба,боб ,по- тежки меса,в
салата, в 4ай.....
А и като растение е красиво, но моето е на сянка и доста изпосталява средата на лятото![Тъжно :snif:](./images/smilies/snif.jpg)
пп По-нагоре разговаряте за самардалата - страхотно я харесвам в сол !
НО да попитам - листата ли се сушат ?Имам пет луковици , а не знам кога и как да си приготвя сол
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
салата, в 4ай.....
А и като растение е красиво, но моето е на сянка и доста изпосталява средата на лятото
![Тъжно :snif:](./images/smilies/snif.jpg)
пп По-нагоре разговаряте за самардалата - страхотно я харесвам в сол !
НО да попитам - листата ли се сушат ?Имам пет луковици , а не знам кога и как да си приготвя сол
![Хммм :hmmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
-
- Дълго кафе
- Мнения: 147
- Регистриран на: Яну 15, '21, 20:04
- Местоположение: гр. Шумен, с. Салманово
- Дал благодарност: 75 пъти
- Получил благодарност: 121 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
пп По-нагоре разговаряте за самардалата - страхотно я харесвам в сол !
НО да попитам - листата ли се сушат ?Имам пет луковици , а не знам кога и как да си приготвя сол
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
[/quote]
Здравей
Само перата се използват.
Луковиците ги дръж в земята
Разстението в средата пуска стрела със цвят и сато прецъфти и узрее семето можеш да увеличиш броя на разстенията.
Семето трябва да почне да почернява.
НО да попитам - листата ли се сушат ?Имам пет луковици , а не знам кога и как да си приготвя сол
![Хммм :hmmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
[/quote]
Здравей
Само перата се използват.
Луковиците ги дръж в земята
Разстението в средата пуска стрела със цвят и сато прецъфти и узрее семето можеш да увеличиш броя на разстенията.
Семето трябва да почне да почернява.
"Нищо друго не впечатлява чужденците така, както склонността ни да търсим винаги най-лошото, най-грозното в характера на хората"
Иван Хаджийски
Иван Хаджийски