Страница 77 от 148

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 26, '18, 13:19
от Мария Николова
На времето за бяло вино редовно купувах 100-тина кг. от голямото лозарско село Кортен щайги Мискет о тунел. Направо от блока. Казваха, че е пренесено от Франция. Силно ароматно, много сладко, бяло, от огрятата страна леко кехлибарена кожица, средни до малки гроздове, рехави, винен сорт.
На това грозде ли казвате Отел, Отело?

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 26, '18, 13:23
от prijatel62
По-точно канцерогенното действие се приписва на дизахарида малвазин, присъстващ в повечето директни сортове, и който липсва в европейската лоза(Памид, Димят, Хамбургски мискет и др.). Другата вредна за здравето особеност на директните сортове е наличието на много пектин в тях, който по време на алкохолната ферментация дава опасния метилов алкохол.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 26, '18, 13:25
от prijatel62
Не, Мария, "Мискет отонел" си е европейска лоза, Vitis vinifera.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 26, '18, 13:33
от zeleno
renimoss написа: Мар 25, '18, 20:39 Пък аз много го обичам като е добре узрял. Това с канцерогенното действие ми се вижда много странно. Трябва да почета по темата.
това което аз съм прочела е , че извлича тежки метали от почвата
предполага се , че затова в Северна България има повече хора с бъбречна недостатъчност
но това е инфо от нета
и да , забранено за лозови масиви

някой от заложените пръчки са отворили миниатюрни листенца
на влажно , топло и тъмно са
да смея ли да се надявам :snif:
като знам , че това при розите все още нищо не значи
въздъх

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 26, '18, 14:17
от Мария Николова
prijatel62 написа: Мар 26, '18, 13:25 Не, Мария, "Мискет отонел" си е европейска лоза, Vitis vinifera.
Благодаря ти! :dovolen:

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 26, '18, 14:26
от venetka70
Скоро разбрах, че сортът грозде, който от години най-много обичам се нарича Отел. Имам на дворното място няколко лози от този сорт, но за нищо на света няма да ги махна.
В наше село има много от него, а баща ми твърди, че още на първото лозе, което той помни е имало от него. А това са почти 80 години.
При нас е известно под името миризливо грозде заради силния му аромат. Не разбирам защо да не е съвместимо с винопроизводството!?!?
Виното, с вложено грозде от този вид е с много специфичен аромат и вкус, но досега не съм срещала някой да каже, че не му харесва.
Същото така наскоро разбрах и за свойствата му да извлича тежките метали от почвата, ама...... ни един от пиянките на село не се е разболял от бъбречна недостатъчност. Пък пият само вино доде свърши. Както казваше дядо ми- що да пия вода като има вино и я караше така докато от надигната бъчва нищо вече не течеше. А беше човек с изключителна издръжливост и хъс за работа. Не ще да му е пречело виното от Отел въобще.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 27, '18, 11:58
от prijatel62
Ето малко по въпроса ;)
http://recepty.bg/gradina_12-1182-Vnima ... rtove-lozi

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 27, '18, 12:13
от prijatel62
zeleno написа: Мар 26, '18, 13:33 ...някой от заложените пръчки са отворили миниатюрни листенца
на влажно , топло и тъмно са
да смея ли да се надявам :snif:
като знам , че това при розите все още нищо не значи
въздъх
Сега листенцата използват резервните хранителни в-ва, заложени в самия резник. По-късно на петата ще се появят и коренчета.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Мар 27, '18, 14:18
от zeleno
ха дано :stiskam:

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Апр 5, '18, 23:28
от shoshy
От вчера имам нова лозичка
Изображение
Не знам името на сорта, на картинката беше издължено тъмно зърно, като на "fingers"
Струва ми се, че е вкоренена пръчка, не на присадка, ама така ли е :hmmm: .
Моля за съвет, трябва ли на почистя горните корени? Да го подрежа и колко?