Страница 73 от 149

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 12, '18, 18:07
от peterstamov
AMВ

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 12, '18, 19:44
от wesselin
cameraman написа:
wesselin написа:
cameraman написа:Слушам. Не съм вкусил грозде от години, въпреки, че съм ходил на гроздобер. Просто го чакам да ферментира. Това е причината да заложа на винен сорт. :lol:
Сорта е прекрасен и според мен най-добрия винен наш сорт за истинско вино.Все пак това е сорт създаден от Мавруд и Мерло.То зависи и кой какво вино харесва.Може би си прочел,че сорта прави висока захарност и това може да е проблем при правене на вино.Поради тази причина написах,че е добре да има поне още един сорт и да се прави така наречения "купаж".Лози от този сорт се предлагат в Нови пазар,но може и да са свършили,а и още поне на две места зная,че правиха миналата година.Днес е неделя,но утре мога да разбера къде все още има.За мен най-удачното време е есенното посаждане.Аз правя виното си от Евмолпия и Хамбурски мискет и малко от някой други черни сортове каквото имам в този момент и съм доволен.Не е толкова просто и правенето на хубаво вино,не само се чака да ферментира,но човек се учи.
Подготовката вече е на следващ етап. Проведох разговори и с двата разсадника АМВ АГРО и Димитър Севастиянов. И в двата разполагат с посадъчен материал Евмолпия. Кой ще препоръчате като по-сигурен?
...и един въпрос специално към Веселин... Мислих доста за необходимостта от купажен сорт- добавка към евмолпията за осъществяване на оптимални условия за ферментация... Неудобството идва от това, че скатът на лозето е южен, но има северни ветрове, основно през пролетта и не всеки сорт би се развивал благоприятно на това място... още повече червен... не зная... Молдова ми препоръчаха и каберне фран.... ама да не направя пюрлю гювеч... :ufff:
Аз още в началото споменах,че правя Евмолпията с Хамбурски мискет.Основното е да се съобрази едновременното узряване на сортовете.Молдовата е късен сорт.
Аз препоръчвам АМВ(лично мнение).

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 12, '18, 20:00
от cameraman
Благодаря за отговора. Не зная дали хамбургския ще се чувства комфортно на този североизточен вятър.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 13, '18, 10:14
от wrong dreamer
Мария, гроздето е Vitis Labrusca и тук се ползва за подложки . Това не е съвсем вярно, но вкуса не е съвсем.... Щом ще е десертно, слагай европейска лоза - Vitis Vinifera.
Има вече доста от устойчивите сортове. Аз не пръскам изобщо. Дори с бордолезов.
Всичко е като при хората - ако не пиеш антибиотик организма е принуден да се справя сам. Както започнеш, така карай. Започнеш ли да пръскаш, трябва да пръскаш, защото ще погине. Опитай сортовете, ако се колебаеш. Моите фаворити са все семенни. Имам Султанина от Франция /там е Томпсън Сийдлес /, но няма аромат. Просто е много сладко. Май е най сладкото грозде. Аз обичам Италия, Александрийски мискет, Хамбургски, Наслада / по жълтото - те са две /, Троя / безсеменно /, Елица /безсеменно / и може би Сиана / това е като Велика но е късно/. Сега ми дадоха един винено-десертен - Лозаревски мискет, но не съм го опитал още. Устойчив е и не се пръска. Защо търсиш тези сибирски сортове. Всички издържат тук. Ние почти нямаме зима. Аз отглеждам бразилска Фейхоа на открито, а тя е тропическа. Ако все още си от Нова Загора не трябва да се безспокоиш за зимата.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 13, '18, 16:10
от polyabs
wrong dreamer Майка ми е от Лозаревския край - съседното село, имахме там големи масиви от червен мискет
http://www.sevastianov-vines.com/inform ... 82-67.html" onclick="window.open(this.href);return false;
може би това са ти дали като лозаревски, от него се прави много добро бяло сухо вино, което може и да старее - изпробвано. Все още в старата ни къща там имаме асмалък от този сорт и не се пръска поради това че никой не живее там но и се справя добре устойчиво е, баща ми ходи по гроздобер и си прави вино от него. Като ученичка съм помагала при обработката и гроздобера там, вадили сме по 2 тона от дка от този сорт. :daaa: Не е много десертно обаче, но е вкусно с нежна тънка ципа, става и за ядене :)

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 13, '18, 20:34
от cameraman
wesselin написа:
Аз още в началото споменах,че правя Евмолпията с Хамбурски мискет.Основното е да се съобрази едновременното узряване на сортовете.Молдовата е късен сорт.
Аз препоръчвам АМВ(лично мнение).
Така или иначе имам време за размисъл няколко преспи до пролетта. И без това ако сега купя лозичките може да измръзнат при транспортирането. Иначе като дойдат- ясно...пясък в мазата.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 14, '18, 00:28
от Мария Николова
wrong dreamer, благодаря ти за отговора! Ще бъде много полезен за nadin. :daaa:

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 14, '18, 18:36
от cameraman
Уплашиха ме, че през Март хубавият лозов посадъчен материал ще свърши. Миналата година инцидентно са предлагали по 6 лева коренчето. Ако сега купя лозички, как да ги съхраня до края на март, когато трябва да ги садя??? В мазата казаха, че щял да поникне... Топло било. :ufff:

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 17, '18, 09:08
от cameraman
Кажете ми стимулатор за кореновата система при засаждане. За вкореняване и проникване в по-твърда почва. МОЛЯ! :nod:

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Яну 17, '18, 10:29
от Dewina
Много се надявам да ми обясните как и с какво (препарат?) се мие винена бъчва (...изпихме виното :dovolen: ).
Наесен, преди да сложим в нея младото вино, мие ли се бъчвата отново?