Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Публикувано на: Дек 18, '22, 17:19
Торта "Краси"
Продукти за блатовете (за 3 бр. общо)
5-6 яйца
180 г захар
150 г брашно
Продукти за крема:
4 яйца
250-270 г захар
700 мл прясно мляко
120 г брашно
125 г масло
Ванилия (на прах или течна)
Допълнителни продукти:
300 мл прясно мляко
50 г стафиди
20-30 мл ром
шепа смлени орехи
малък шоколад за настъргване
Начин на приготовление:
Заливам стафидите с ром и малко вода, понякога добавям лъжичка захар и пускам в микровълновата на 1 минута, захлупвам и така ги оставям, докато ми потрябват за сглобяване на тортата. Смилам орехите на едрина по желание.
Блатовете пека в тавичка с диаметър 24 см (ползвам дъното на електрическа тенджера) върху пекарска хартия. Разбивам яйцата и захарта заедно до получаване на светла пухкава смес. Брашното добавям с леко разбъркване или включен миксер на най-ниската степен. Получената смес разделям на три части и пека 20 минути на 180 градуса без вентилатор на второ ниво от пет възможни. Оставям на студено готовите блатове (не е задължително).
Крема варя в млековарка (по желание е). Към брашното за крема прибавям по малко прясно мляко, докато сместа стане хомогенна. Ако има бучици, пускам в действие миксера. Отделно разбърквам четирите жълтъка (от яйцата за крема) със захарта. Смесвам двете получени смеси, доливам цялото мляко и варя при непрекъснато разбъркване. Когато се сгъсти сместа, махам от котлона, добавям маслото и ванилията и продължавам да разбърквам. Слагам на студено да изстива и следва разбиването на четирите белтъка. Разбивам белтъците с миксер, като съм добавила чаена лъжичка захар. Трябва да се получи твърд сняг, който не пада при обръщане на съдинката. Така приготвения сняг добавям към почти изстиналия крем.
При сглобяване на тортата всеки блат напоявам със 100 мл студено прясно мляко, намазвам с една трета от крема, поръсвам с напоените стафиди. Стафиди слагам само върху първия и втория блат. Течността от стафидите също ползвам за сиропиране на блатовете. Върху третия, най-горен блат (също напоен с мляко), слагам крем, изравнявам, намазвам тортата отстрани, поръсвам с орехите, настъргвам шоколад (на по-едро ренде). Оставям тортата на студено да престои една нощ, може и малко повече. Не е от бързите торти, но си заслужава усилието. Да ви е сладко!
Продукти за блатовете (за 3 бр. общо)
5-6 яйца
180 г захар
150 г брашно
Продукти за крема:
4 яйца
250-270 г захар
700 мл прясно мляко
120 г брашно
125 г масло
Ванилия (на прах или течна)
Допълнителни продукти:
300 мл прясно мляко
50 г стафиди
20-30 мл ром
шепа смлени орехи
малък шоколад за настъргване
Начин на приготовление:
Заливам стафидите с ром и малко вода, понякога добавям лъжичка захар и пускам в микровълновата на 1 минута, захлупвам и така ги оставям, докато ми потрябват за сглобяване на тортата. Смилам орехите на едрина по желание.
Блатовете пека в тавичка с диаметър 24 см (ползвам дъното на електрическа тенджера) върху пекарска хартия. Разбивам яйцата и захарта заедно до получаване на светла пухкава смес. Брашното добавям с леко разбъркване или включен миксер на най-ниската степен. Получената смес разделям на три части и пека 20 минути на 180 градуса без вентилатор на второ ниво от пет възможни. Оставям на студено готовите блатове (не е задължително).
Крема варя в млековарка (по желание е). Към брашното за крема прибавям по малко прясно мляко, докато сместа стане хомогенна. Ако има бучици, пускам в действие миксера. Отделно разбърквам четирите жълтъка (от яйцата за крема) със захарта. Смесвам двете получени смеси, доливам цялото мляко и варя при непрекъснато разбъркване. Когато се сгъсти сместа, махам от котлона, добавям маслото и ванилията и продължавам да разбърквам. Слагам на студено да изстива и следва разбиването на четирите белтъка. Разбивам белтъците с миксер, като съм добавила чаена лъжичка захар. Трябва да се получи твърд сняг, който не пада при обръщане на съдинката. Така приготвения сняг добавям към почти изстиналия крем.
При сглобяване на тортата всеки блат напоявам със 100 мл студено прясно мляко, намазвам с една трета от крема, поръсвам с напоените стафиди. Стафиди слагам само върху първия и втория блат. Течността от стафидите също ползвам за сиропиране на блатовете. Върху третия, най-горен блат (също напоен с мляко), слагам крем, изравнявам, намазвам тортата отстрани, поръсвам с орехите, настъргвам шоколад (на по-едро ренде). Оставям тортата на студено да престои една нощ, може и малко повече. Не е от бързите торти, но си заслужава усилието. Да ви е сладко!