Страница 69 от 74

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 18, '22, 17:19
от alys
Торта "Краси"

Продукти за блатовете (за 3 бр. общо)
5-6 яйца
180 г захар
150 г брашно

Продукти за крема:
4 яйца
250-270 г захар
700 мл прясно мляко
120 г брашно
125 г масло
Ванилия (на прах или течна)

Допълнителни продукти:
300 мл прясно мляко
50 г стафиди
20-30 мл ром
шепа смлени орехи
малък шоколад за настъргване

Начин на приготовление:
Заливам стафидите с ром и малко вода, понякога добавям лъжичка захар и пускам в микровълновата на 1 минута, захлупвам и така ги оставям, докато ми потрябват за сглобяване на тортата. Смилам орехите на едрина по желание.

Блатовете пека в тавичка с диаметър 24 см (ползвам дъното на електрическа тенджера) върху пекарска хартия. Разбивам яйцата и захарта заедно до получаване на светла пухкава смес. Брашното добавям с леко разбъркване или включен миксер на най-ниската степен. Получената смес разделям на три части и пека 20 минути на 180 градуса без вентилатор на второ ниво от пет възможни. Оставям на студено готовите блатове (не е задължително).

Крема варя в млековарка (по желание е). Към брашното за крема прибавям по малко прясно мляко, докато сместа стане хомогенна. Ако има бучици, пускам в действие миксера. Отделно разбърквам четирите жълтъка (от яйцата за крема) със захарта. Смесвам двете получени смеси, доливам цялото мляко и варя при непрекъснато разбъркване. Когато се сгъсти сместа, махам от котлона, добавям маслото и ванилията и продължавам да разбърквам. Слагам на студено да изстива и следва разбиването на четирите белтъка. Разбивам белтъците с миксер, като съм добавила чаена лъжичка захар. Трябва да се получи твърд сняг, който не пада при обръщане на съдинката. Така приготвения сняг добавям към почти изстиналия крем.

При сглобяване на тортата всеки блат напоявам със 100 мл студено прясно мляко, намазвам с една трета от крема, поръсвам с напоените стафиди. Стафиди слагам само върху първия и втория блат. Течността от стафидите също ползвам за сиропиране на блатовете. Върху третия, най-горен блат (също напоен с мляко), слагам крем, изравнявам, намазвам тортата отстрани, поръсвам с орехите, настъргвам шоколад (на по-едро ренде). Оставям тортата на студено да престои една нощ, може и малко повече. Не е от бързите торти, но си заслужава усилието. :) Да ви е сладко!

Изображение

Изображение

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 23, '22, 16:59
от dung
От миналата година гледам снимки на напукани сладки и се каня да направя и аз. Е, сега най-после им дойде времето.

Изображение

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 23, '22, 20:16
от Тутти
Всичко ми харесва. Майсторки сте.
Напуканите сладки са супер.
За следващата Коледа ще опитам да ги направя, изглеждам много вкусни. Не съм яла такива.

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 23, '22, 21:08
от Клеър
Едновремешните сладки по рецептата на баба ми . Не съм ги правила аз . Майка ги прави днес .
Изображение

Изображение

Изображение

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 29, '22, 11:04
от pepelqshka71
Направих сладкиша Трите чаши. Нещо не ми се получи. Имам места дето си стои суха смес. Алис, с колко масло и мляко го поливаш. Аз сложих половин чаена чаша.
Изображение

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 30, '22, 17:50
от alys
Пепеляш, изтеглих снимката ти, за да видя отблизо. Изглежда, че само отгоре имаш места със суха смес. Като поливам, не разчитам, че олиото с млякото ще покрият сместа, а размазвам с лъжица. Иначе се хлъзга, не попива веднага, а аз не долюбвам мазни неща. Можеш да увеличиш ябълките. Ако са сочни и ти се отдели сок, запази го и с него смело полей отгоре. По рецепта е около 1 до 1,5 кг ябълки. Понякога съм слагала и повече, но нещо средно, примерно 1,2 кг изчистени ябълки са добре. При мене също се е получавало съвсем малко суха смес на места. Тя няма време да попие от сока на ябълките, които са отдолу. Можеш да си оставиш по-малко суха смес за отгоре. А понякога, когато бързам, просто разбърквам всичко, поливам с малко олио или масло отгоре и пека. Но на пластове е по-естетично (едва ли е по-вкусно). На въпроса ти с колко течност поливам, не мога да отговоря. Никога не меря.
Няма общо със сладкишите, но при все, че готвя постоянно, така и не се научих колко сол да сложа на яденето, все опитвам. И да се извиня, че не съм видяла въпроса ти, но днес имах гости, а вчера се отдадох на пазаруване и готвене, като пазаруването изисква да измина около 8 км пеша, та времето лети и като погледна, нищо не съм успяла да свърша, а денят е минал. Сега ще кача снимка на подобна рецепта, с уточнението, че никога не съм правила стъргано тесто, както са написали.

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 30, '22, 18:12
от Мария Николова
Изображение

Изображение

Готово за четене. :angelche:

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 30, '22, 18:40
от alys
Благодаря, Мерко!

Пепеляш, обещаната снимка.
Изображение

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 30, '22, 21:15
от pepelqshka71
► Виж съдържание
Благодаря Алис. Днес изгледах в ютуб една мацка дето прави сладкиш трите чаши. Ябълките и бяха повече от моите, а отгоре заля с една водна чаша мляко с масло. Ще го пробвам по този начин. На вкус ми допадна много, само дето имаше сухо на места и стана по твърд, а аз го искам по мек. Та... ще има трети опит... Питате що трети - еми първия за 15 минути го изгорих до черно и така разбрах, че фурната е заминала - и това на 23ти вечерта. На 24 бегом до Враца - та си купих без да искам нова печка. А на старата котлоните се управляват от фурната, та хайде и едни котлони ... и те така. Вече седмица пробвам новата придобивка. Сега пека мини щолени. Изключително бързи и лесни.
Изображение

Изображение

Re: Рецепти за сладкиши и десерти

Публикувано на: Дек 30, '22, 21:54
от pepelqshka71
Слагам рецептата, ако на някой му харесат:

Мини щолени
2 ч.ч. брашно
100гр. масло
1/2 ч.ч. кристална захар
1 яйце
125гр. крема сирене
1 ванилия
1 бакпулвер
70гр ядки
100гр стафиди
пудра захар за поръсване
Аз слагам на око само нарязани орехи. Децата не обичат сушени плодове, но може да експериментирате спокойно с каквото ви харесва.
Маслото+крема сиренето+яйцето - да са на стайна температура.
Омесваме всичко с ръка ( става за 2 минути). Правим малки топчета и редим върху пекарска хартия, като оставяме разстояние. Увеличават се двойно. Печем на горен и долен реотан с вентилатор на 180гр. за около 25-27мин. Последните ми станаха за 14 ( може би печката беше много загряла от преди). Бон апети :liubov: