Рецепти за сладкиши и десерти
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6085
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2275 пъти
- Получил благодарност: 1294 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Торта "Краси"
Продукти за блатовете (за 3 бр. общо)
5-6 яйца
180 г захар
150 г брашно
Продукти за крема:
4 яйца
250-270 г захар
700 мл прясно мляко
120 г брашно
125 г масло
Ванилия (на прах или течна)
Допълнителни продукти:
300 мл прясно мляко
50 г стафиди
20-30 мл ром
шепа смлени орехи
малък шоколад за настъргване
Начин на приготовление:
Заливам стафидите с ром и малко вода, понякога добавям лъжичка захар и пускам в микровълновата на 1 минута, захлупвам и така ги оставям, докато ми потрябват за сглобяване на тортата. Смилам орехите на едрина по желание.
Блатовете пека в тавичка с диаметър 24 см (ползвам дъното на електрическа тенджера) върху пекарска хартия. Разбивам яйцата и захарта заедно до получаване на светла пухкава смес. Брашното добавям с леко разбъркване или включен миксер на най-ниската степен. Получената смес разделям на три части и пека 20 минути на 180 градуса без вентилатор на второ ниво от пет възможни. Оставям на студено готовите блатове (не е задължително).
Крема варя в млековарка (по желание е). Към брашното за крема прибавям по малко прясно мляко, докато сместа стане хомогенна. Ако има бучици, пускам в действие миксера. Отделно разбърквам четирите жълтъка (от яйцата за крема) със захарта. Смесвам двете получени смеси, доливам цялото мляко и варя при непрекъснато разбъркване. Когато се сгъсти сместа, махам от котлона, добавям маслото и ванилията и продължавам да разбърквам. Слагам на студено да изстива и следва разбиването на четирите белтъка. Разбивам белтъците с миксер, като съм добавила чаена лъжичка захар. Трябва да се получи твърд сняг, който не пада при обръщане на съдинката. Така приготвения сняг добавям към почти изстиналия крем.
При сглобяване на тортата всеки блат напоявам със 100 мл студено прясно мляко, намазвам с една трета от крема, поръсвам с напоените стафиди. Стафиди слагам само върху първия и втория блат. Течността от стафидите също ползвам за сиропиране на блатовете. Върху третия, най-горен блат (също напоен с мляко), слагам крем, изравнявам, намазвам тортата отстрани, поръсвам с орехите, настъргвам шоколад (на по-едро ренде). Оставям тортата на студено да престои една нощ, може и малко повече. Не е от бързите торти, но си заслужава усилието. Да ви е сладко!
Продукти за блатовете (за 3 бр. общо)
5-6 яйца
180 г захар
150 г брашно
Продукти за крема:
4 яйца
250-270 г захар
700 мл прясно мляко
120 г брашно
125 г масло
Ванилия (на прах или течна)
Допълнителни продукти:
300 мл прясно мляко
50 г стафиди
20-30 мл ром
шепа смлени орехи
малък шоколад за настъргване
Начин на приготовление:
Заливам стафидите с ром и малко вода, понякога добавям лъжичка захар и пускам в микровълновата на 1 минута, захлупвам и така ги оставям, докато ми потрябват за сглобяване на тортата. Смилам орехите на едрина по желание.
Блатовете пека в тавичка с диаметър 24 см (ползвам дъното на електрическа тенджера) върху пекарска хартия. Разбивам яйцата и захарта заедно до получаване на светла пухкава смес. Брашното добавям с леко разбъркване или включен миксер на най-ниската степен. Получената смес разделям на три части и пека 20 минути на 180 градуса без вентилатор на второ ниво от пет възможни. Оставям на студено готовите блатове (не е задължително).
Крема варя в млековарка (по желание е). Към брашното за крема прибавям по малко прясно мляко, докато сместа стане хомогенна. Ако има бучици, пускам в действие миксера. Отделно разбърквам четирите жълтъка (от яйцата за крема) със захарта. Смесвам двете получени смеси, доливам цялото мляко и варя при непрекъснато разбъркване. Когато се сгъсти сместа, махам от котлона, добавям маслото и ванилията и продължавам да разбърквам. Слагам на студено да изстива и следва разбиването на четирите белтъка. Разбивам белтъците с миксер, като съм добавила чаена лъжичка захар. Трябва да се получи твърд сняг, който не пада при обръщане на съдинката. Така приготвения сняг добавям към почти изстиналия крем.
При сглобяване на тортата всеки блат напоявам със 100 мл студено прясно мляко, намазвам с една трета от крема, поръсвам с напоените стафиди. Стафиди слагам само върху първия и втория блат. Течността от стафидите също ползвам за сиропиране на блатовете. Върху третия, най-горен блат (също напоен с мляко), слагам крем, изравнявам, намазвам тортата отстрани, поръсвам с орехите, настъргвам шоколад (на по-едро ренде). Оставям тортата на студено да престои една нощ, може и малко повече. Не е от бързите торти, но си заслужава усилието. Да ви е сладко!
- dung
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1793
- Регистриран на: Апр 16, '15, 15:04
- Местоположение: Раднево
- Дал благодарност: 220 пъти
- Получил благодарност: 202 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
От миналата година гледам снимки на напукани сладки и се каня да направя и аз. Е, сега най-после им дойде времето.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2240 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Всичко ми харесва. Майсторки сте.
Напуканите сладки са супер.
За следващата Коледа ще опитам да ги направя, изглеждам много вкусни. Не съм яла такива.
Напуканите сладки са супер.
За следващата Коледа ще опитам да ги направя, изглеждам много вкусни. Не съм яла такива.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7763
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2562 пъти
- Получил благодарност: 1412 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Направих сладкиша Трите чаши. Нещо не ми се получи. Имам места дето си стои суха смес. Алис, с колко масло и мляко го поливаш. Аз сложих половин чаена чаша.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6085
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2275 пъти
- Получил благодарност: 1294 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Пепеляш, изтеглих снимката ти, за да видя отблизо. Изглежда, че само отгоре имаш места със суха смес. Като поливам, не разчитам, че олиото с млякото ще покрият сместа, а размазвам с лъжица. Иначе се хлъзга, не попива веднага, а аз не долюбвам мазни неща. Можеш да увеличиш ябълките. Ако са сочни и ти се отдели сок, запази го и с него смело полей отгоре. По рецепта е около 1 до 1,5 кг ябълки. Понякога съм слагала и повече, но нещо средно, примерно 1,2 кг изчистени ябълки са добре. При мене също се е получавало съвсем малко суха смес на места. Тя няма време да попие от сока на ябълките, които са отдолу. Можеш да си оставиш по-малко суха смес за отгоре. А понякога, когато бързам, просто разбърквам всичко, поливам с малко олио или масло отгоре и пека. Но на пластове е по-естетично (едва ли е по-вкусно). На въпроса ти с колко течност поливам, не мога да отговоря. Никога не меря.
Няма общо със сладкишите, но при все, че готвя постоянно, така и не се научих колко сол да сложа на яденето, все опитвам. И да се извиня, че не съм видяла въпроса ти, но днес имах гости, а вчера се отдадох на пазаруване и готвене, като пазаруването изисква да измина около 8 км пеша, та времето лети и като погледна, нищо не съм успяла да свърша, а денят е минал. Сега ще кача снимка на подобна рецепта, с уточнението, че никога не съм правила стъргано тесто, както са написали.
Няма общо със сладкишите, но при все, че готвя постоянно, така и не се научих колко сол да сложа на яденето, все опитвам. И да се извиня, че не съм видяла въпроса ти, но днес имах гости, а вчера се отдадох на пазаруване и готвене, като пазаруването изисква да измина около 8 км пеша, та времето лети и като погледна, нищо не съм успяла да свърша, а денят е минал. Сега ще кача снимка на подобна рецепта, с уточнението, че никога не съм правила стъргано тесто, както са написали.
Последно промяна от alys на Дек 30, '22, 18:18, променено общо 2 пъти.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31789
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1151 пъти
- Получил благодарност: 2827 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Готово за четене.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7763
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2562 пъти
- Получил благодарност: 1412 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
► Виж съдържание
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7763
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2562 пъти
- Получил благодарност: 1412 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Слагам рецептата, ако на някой му харесат:
Мини щолени
2 ч.ч. брашно
100гр. масло
1/2 ч.ч. кристална захар
1 яйце
125гр. крема сирене
1 ванилия
1 бакпулвер
70гр ядки
100гр стафиди
пудра захар за поръсване
Аз слагам на око само нарязани орехи. Децата не обичат сушени плодове, но може да експериментирате спокойно с каквото ви харесва.
Маслото+крема сиренето+яйцето - да са на стайна температура.
Омесваме всичко с ръка ( става за 2 минути). Правим малки топчета и редим върху пекарска хартия, като оставяме разстояние. Увеличават се двойно. Печем на горен и долен реотан с вентилатор на 180гр. за около 25-27мин. Последните ми станаха за 14 ( може би печката беше много загряла от преди). Бон апети
Мини щолени
2 ч.ч. брашно
100гр. масло
1/2 ч.ч. кристална захар
1 яйце
125гр. крема сирене
1 ванилия
1 бакпулвер
70гр ядки
100гр стафиди
пудра захар за поръсване
Аз слагам на око само нарязани орехи. Децата не обичат сушени плодове, но може да експериментирате спокойно с каквото ви харесва.
Маслото+крема сиренето+яйцето - да са на стайна температура.
Омесваме всичко с ръка ( става за 2 минути). Правим малки топчета и редим върху пекарска хартия, като оставяме разстояние. Увеличават се двойно. Печем на горен и долен реотан с вентилатор на 180гр. за около 25-27мин. Последните ми станаха за 14 ( може би печката беше много загряла от преди). Бон апети
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"