greeneyed написа: ↑Юни 22, '23, 12:17
Търся рецепта за катми - меки и пухкави. В мрежата има 1 млн рецепти , пробвах една- 500 мл пр.мляко, 2 яйца, 300 гр. брашно, мая, сол- не ми харесват. Кажете освен пропорциите на продуктите, другите тънкости- колко силен котлон и т.н.
Грийни , трябва да дойда у вас да ти покажа как стават , то палачинките са малко на натъкмяване , но ще опитам да обясня долу - горе , после ще си облизваш пръстите чак .
2 яйца
5 изкумулени супени л. Брашно
200-300 мл . Вода ( пробва се , не е точно )
1 щипка сол
1 чаена лъжичка захар
( Всичко това се разбива с пасатор много добре , ако ще и пяна да стане )
5-6 суп. Лъжици олио ( се загряват в хубав тиган в който ще приготвяме палачинките )
След като се сгорещи олиото се изсипва във сместа бавно и се разбърква хубаво в това време . После се разбива отново с пасатора .
И сега е сублимния момент , дали семе улучили гъстотата . Като загребем сместа с черпака да речем , трябва да е повече течно отколкото гъсто . Или като изсипем сместа от черпака ( пробата в купата , не на тигана ) , трябва да се изсипе бързо , да остане почти чист черпака , ако се точи много , значи е гъсто , ако пък се вижда прекалено чист черпака значи рядко . Съответно или разреждаме с малко водица до желаната гъстота или добавяме малко брашънце да сгъстим и съответно пак пасатора .
Готово сме и стигаме до изпълнението .
В загретия тиган капваме няколко капки олио и слагаме за 3-4 секунди на котлона .
Вдигаме тигана с лявата ръка и го държим под лек наклон и изсипваме един черпак , като в това време бързо въртим тигана да се разлее бързо сместа равномерно и цопваме тигана на котлона . Опитваме чрез стръскване с приплъзване дали се отллепя сама палачинката , когато се отлепи , няколко пъти се побутва насам натам и се обръща , дали с дървена бъркалка или със салто във въздуха , който каквито умения има
За следващата пак същата процедура , от няколкото загряти капки олио и т н.
От първата страна палачинките трябва да станат на фигурки и златисти , ако намеря снимка ще покажа . От втората гладки на кафеви точици .
Мажат се от втората страна със сладкото или там каквото ще е за да остане красивата част от лицевата страна
Правило : първата палачинка никога не е достатъчно добра както другите .
Стават изключително меки и вкусни .
Успех !
Ако първия път не успееш , то втория път ще се получат .
Котлона : първо силен , ако много бързо загарят се намаля една стъпка , не трябва да стават много бързо , ако пък чакаш много не е също добре , съответно увеличаваш една стъпка .
Ако не успееш ще направя видео , ама чак в събота .
https://photos.app.goo.gl/cMkgPdsuVcr2JqQ46