Да поприказваме за доматите - 2017

Модератор: Миша

Заключено
Аватар
BAT_GOIKO
Kафенце
Мнения: 39
Регистриран на: Мар 1, '14, 10:14
Местоположение: Пловдив

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от BAT_GOIKO »

Здравейте,

благодаря за отговорите на alexbg и Fed!

Вече ще си почиват през нощта! На южен прозорец са и имат прилично количество светлина. Температурата е межди 18 градуса (нощ) - 24 градуса (20:00)

Колкото до поливането попрочетох няколко експеримента на Краси Лазаров и се старая да спазвам максимата, "Наблюдавай растението то си показва" колко иска. Имам и няколко експериментално посети в прозрачни форми за да видя как се развиват корените им за 3 дни след посаждане (от рътене) са няколко сантиметра. Факт е че в първите ми опити през януари прекалявах с поливането (даже оставях вода в тавичката под формата) но видях че резултата е негативен (т.е. нищо не се получи).

На снимката почвата изглежда тъмна защото торфа(хумоса, почва за разсад) който закупих бе доста тъмен: https://bauhaus.bg/pochva-razsad-20-l" onclick="window.open(this.href);return false;, но според мен и доста хранителен. Сега чакам доставка на STENDER от Флориан (250 литра), но него ще използвам за пикирането по скоро.

Поздрави
BAT_GOIKO
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10134
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 798 пъти
Получил благодарност: 1412 пъти

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от greeneyed »

Е, той е писал че има такъв осветител, не че го е включвал. 8-) Иначе 50W ЛЕД на 1 кв.м- майко мила, щяха да окьоровеят доматките. :angel2:
Значи така, доволен си от Калина. :angel2:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
reni7377
Виенско кафе
Мнения: 366
Регистриран на: Юни 25, '14, 11:00

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от reni7377 »

Днес прочетох,че чесън на прах се използва в борбата с бактериалните заболявания при доматите.Срещнах тази информация на няколко места но не и обяснение как точно се ползва!Някой ако знае нещо по въпроса ше бъде полезно да сподели! :stiskam:
ния
Кафевар/ка/
Мнения: 809
Регистриран на: Ное 20, '14, 13:16
Местоположение: 5963 Муселиево

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от ния »

Доматтттт,това е циганчето при растениеята-зор мре :lol: ,та погледнете го от таз страна-осветен,не доосветен,наваксва си,иска си неговото :daaa:
За вкуса е друг мача,зависи от сорта...
"Ако искаш да си щастлив - стани градинар"
https://picasaweb.google.com/1044019360 ... 741/132016" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
MotacillaAlba
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1072
Регистриран на: Юли 10, '15, 14:36
Местоположение: градина в полите на Рила
Получил благодарност: 4 пъти

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от MotacillaAlba »

.
Ние вече сме без шапка! :dovolen:

Втори ден на село и най-сетне без капак. А също и без парно... Ще се закаляваме, но дано да няма много ниски температури. :stiskam: :stiskam: :stiskam:

Изображение
Аватар
BAT_GOIKO
Kафенце
Мнения: 39
Регистриран на: Мар 1, '14, 10:14
Местоположение: Пловдив

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от BAT_GOIKO »

Здравейте,

идва време за пикиране при моя разсад, прочетох по форумите кога се прави и се ориентирах за себе си. Затова искам да попитам дали в същия торф да пикирам в който и засях (ползвам в момента фината фракция S250 на STAENDER) или друг. Решил съм да е директно в 500 мл. кофичи, защото при нас (Пловдив) се постопля по бързо и мога да сея навън в тунелчета по-рано. Или пък трябва да направя друга смеска с угнила оборска тор, почва от градината, перлит (взел съм си от строителния но май - пак става).

Благодаря предварително

Поздрави
BAT_GOIKO
rakery
Дълго кафе
Мнения: 141
Регистриран на: Яну 28, '12, 11:42
Местоположение: Велинград

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от rakery »

В субстрата на Stender има хранителни вещества за поне месец напред. Аз бих добавил перлит, защото като всеки торфен субстрат, лесно изсъхва и после трудно се възстановява (нужно е киснене к т.н.)
Ако става еъпрос за 50-60 корена, можеш да ги пикираш в торфа на Stender. Но ако са повече, всяка смеска от пръст-оборска тор-перлит би свършила работа. :daaa:
Аватар
MotacillaAlba
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1072
Регистриран на: Юли 10, '15, 14:36
Местоположение: градина в полите на Рила
Получил благодарност: 4 пъти

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от MotacillaAlba »

Аз от миналата година реших да си правя собстена компилация за разсада, която представлява смес от градинската ми пръст, компоста ми, чист необогатен торф и 0.5-1% пепел от камината. Не за икономия, а защото реших, че е най-добре растенията да се запознаят с реалността, в която ще живеят още от малки и ако не им понася, да се гътват и отказват още в началото, а не след като се преместят в градината. Затова с помощта на едни любителски почвени тестове стигнах до комбинация пръст-компост-торф 2-2-3(до 4) обемни + 1% пепел от камината (тегловно) , така че сместа да е достатъчно снабдена с основните хранителни елементи и същевременно да е с добра консистенция. Торфът е натурален и без хранителни елементи и служи само за подобряване на структурата на почвата, ранЪта идва от компоста и пръстта.
Deleted User 4608

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от Deleted User 4608 »

MotacillaAlba, торфът купешки ли е? Тази година добавям агроперлит към градинска почва и оборски тор. Забравих за пепелта, но ще имам предвид за градинските разсади. А пиперът обича ли пепелта?
Когато рътите семена домати, краставици, пипер, само трябва да покълнат и се засяват ли?
Аватар
MotacillaAlba
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1072
Регистриран на: Юли 10, '15, 14:36
Местоположение: градина в полите на Рила
Получил благодарност: 4 пъти

Re: Да поприказваме за доматите - 2017

Мнение от MotacillaAlba »

Алис, торфът е купешки, от Химснаб-Орбел, софийска фирма, складът е около Горна Баня. Продават и кисел и неутрализиран, но неутрализираният беше стар и в насипно състояние, затова предпочетох да взема другия - бала в чувал с обем 300 литра. Той, както писах, не е обогатен и сам по себе си няма хранителна стойност. Пепелта я включих за да неутрализира киселия торф и защото при тестовете показа добро азотно съдържание. Тя съдържа и други полезни микроелементи, които тестът не включва. Процентът, дето го споменах е съобразен с това, като ги събера всички на едно място да се получи Ph 6-6,5. Миналата година ги правих тези експерименти, сега вече си карам по записките.
А по въпроса за пипера - все още не мога да го отгледам като хората нито пък да намеря подходящ сорт (все много късно узрява) и засега мисля да сея и садя само лют.
Заключено

Обратно към “Плодове и зеленчуци”