Страница 60 от 65

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 19, '19, 22:20
от Тутти
zeleno написа: Апр 19, '19, 08:57 имам пити с домашно масло и май ще се пробвам да направя козунак , имам и домашни яйца
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
Ето и друга копирана рецапта за козунак с квас на Wenche.

Козунак с квас wenche




Структурата е определено влакнеста, ако беше по-топъл, щяха да се разтягат по-дълги конци, но и така личи. Сочен, нежен и нехлебен. И без добавка на стафиди или нещо друго е доста сладък, тъй че бялата захар може да се замени със същото количество тръстикова.
Ето рецептата:

Подготовка на сладък стартер
40 гр. Квас
80 гр. Вода
80 гр. Брашно
45 гр. Кристална захар

Разбърква се много добре всичко и се оставя за 10-12 часа на 28-30°С да се активира.
Правя вметката, че в момента квасът ми е във върхова форма, удвоява/утроява обема за около 3 часа и го задържа 12-15, че и повече часа, но на този сладък стартер наистина му трябваха 10 часа, за да го призная за готов, което много ме учуди, защото захарта принципно би трябвало да ускори процеса.

Необходими продукти за 2 бр. козунаци
500 гр. Силно брашно
180 гр. Яйца ( 3 бр. средни )
125 гр. Прясно мляко
200 гр. Сладък квас ( цялото количество посочено по горе)
6 гр. Сол (аз сложих 3 гр)
150 гр. Кристална захар
10 гр. Портокалови корички (лимонова кора)
Ванилия
100 гр. Мазнина 50:50 разтопено масло и олио

Процес
Готовият активен сладък квас се смесва с цялото количество прясно мляко и 150 гр. от брашното. Оставя се за 2-3 часа или докато удвои обем. Това е маяното тесто.
След това се разбиват яйцата със захарта. Яйчената смес прибавяме към маяното тесто и разбъркваме. Добавят се всички останали продукти и се меси до гладко еластично тесто с развит глутен.
Аз добавих мазнината на 3-4 пъти към края на измесването.
Месих на ръка, след това направих 4-5 разпъвания през 30-40 минутки. Тестото се оставя да втаса много хубаво. При мен отне около 5-6 часа за да подмине удвояване. Втасалото тесто разделих да 4 топки. Оставих го да почине 30 минути и тогава оформих 2 средни козуначета от по 2 усукани фитила.
Покрих и оставих да втасат отново. Преди да влезе във фурната го намазах с леко разреден жълтък и го посипах със захар.
Пекох 55 минути на 180°С - 170°С .

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 19, '19, 23:11
от Мария Николова
Най-хубав е този козунак, който си харесам от магазина! :daaa:
Впрочем, мернах обява на някой магазин за козунак по поръчка. Ще я потърся и ще си поръчам маминия козунак - без никакви семена отгоре :evil: , а с обелени бадеми и вътре със стафиди. :D

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 20, '19, 08:36
от zeleno
Благодаря ти , Тути :tzeluvka:
Венче ми обеща и квас / то не можело от днес за утре да си произведа :mrgreen: / , ще стане работата значи :ieeee:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 14, '19, 22:13
от liubami
За пръв път правя козунак, стана фантастичен, по рецепта на Тути :tzeluvka:

Изображение

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 14, '20, 17:39
от tsvetina
За първи път меся козунак. Този е по рецептата на Тутти /с 500гр брашно/ - стана много хубав и на конци. Пробата за Великден - успешна ;)

Благодаря, Тутти! :tzvetentze:

Изображение



Изображение



Изображение

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 20, '22, 22:55
от Тутти
Я виж ти, тук две години никой не е писал. Ама сме яли козунаци сигурно. Споделете как загрявате в този студ с месене.
Днес след работа направих три дози козунак. Добре, че имам планетарен миксер, иначе щях да се узоря.
Последната доза очаквано превраса малко и направих козуначени кифлички, не можаха
да станат плитките. Първите две дози станаха добре. Както му е реда.
Доволна съм от резултата, и похапнахме с ММ добре. Половин малко козуначе замина за пет минутки.
Яйцата боядисах с една билка от аптеката, Брош се казва. Прибрах се към пет след обяд и си спестих другите био-цветове, които бях замислила. Куркума, червено зеле, магданоз…. хайде за догодина, сега само червени яйца ще има. Едно време сигурно само такива са правили, та и аз така. Утре рано тръгваме и време за размотаване не ми остана.
Ето снимки на творенията, желая ви светли празници.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И кифличките станаха, на вкус ще са ясни утре.
Изображение
Вече готови.
Изображение

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 21, '22, 09:29
от katina
Тутти, много съблазнителни са отново твоите козунаци :woooow: Днес ще меся и аз по твоята рецепта. Много красиви са станали яйцата, интересно как точно става боядисването. Светли Великденски празници на теб и семейството ти :sheart: :sflower: :ssun:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 21, '22, 10:00
от Гео, граф
Spoiler
Тутти написа: Апр 20, '22, 22:55 Я виж ти, тук две години никой не е писал. Ама сме яли козунаци сигурно. Споделете как загрявате в този студ с месене.
Днес след работа направих три дози козунак. Добре, че имам планетарен миксер, иначе щях да се узоря.
Последната доза очаквано превраса малко и направих козуначени кифлички, не можаха
да станат плитките. Първите две дози станаха добре. Както му е реда.
Доволна съм от резултата, и похапнахме с ММ добре. Половин малко козуначе замина за пет минутки.
Яйцата боядисах с една билка от аптеката, Брош се казва. Прибрах се към пет след обяд и си спестих другите био-цветове, които бях замислила. Куркума, червено зеле, магданоз…. хайде за догодина, сега само червени яйца ще има. Едно време сигурно само такива са правили, та и аз така. Утре рано тръгваме и време за размотаване не ми остана.
Ето снимки на творенията, желая ви светли празници.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
И кифличките станаха, на вкус ще са ясни утре.
Изображение
Вече готови.
Изображение
Тутииии, идвам :potekoha: :potekoha: :potekoha: :potekoha: ...............

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 21, '22, 10:12
от МГХ
Аз съм си записала рецепта от ФБ и като се прибера мисля да опитам.
За направата им : брашно 500 гр (пресято) , 3 яйца, от които 1 жълтък за намазване, 125 мл пр. мляко, кр. масло/олио в съотношение 50/50 -общо 100 гр., 1 ампула ванилия. 150 гр. захар , прясна мая-половин кубче , кората на половин лимон и щипка сол .
Начина на работа е : маята се натрошава и към нея се добавя 1 с.л от захарта . Добавяме топлото прясно мляко и разбъркваме . Към млечната смес се добавя брашно до получаване на бозообразна смес . Изчакваме да шупне маята(получаване на шапка). След втасването на маята , добавяме разбитите яйца , захарта , есенцията и олиото . Разбъркваме . Изсипваме на части брашното и към него щипката сол . Меси се тесто , меко и пухкаво. Към него докато месите добавяте разтопеното масло на части. Готовото тесто втасва за 1 ч. До удвояване на обем в топло помещение , като съда в които сте месили се похлупи с кърпа или капак . Аз сложих стреч фолио. Втасалото тесто , леко доомесвате и формувате по желание с намазнени ръце , в моя случай в капсули за мъфини и в тавичка . Втасва до удвояване на обема . Мажете с жълтъка , ръсите захар и печете в загрята фурна 160/170 за около 30 мин , до суха клечка .
Ако стане, ще покажа.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Апр 21, '22, 10:13
от Гео, граф
Моля някой да сложи отново тази митична рецепта на Тути, че съм решила и аз да се пробвам, пък огледах няколко страници назад и не я открих. А ако имате такава за хлебопекарна, ама изпробвана, ще бъда още по-благодарна :wooow2: !