Как се прави хубав козунак?
Re: Как се прави хубав козунак?
Великденски успешен с бадем, изяденМария Николова написа: ↑Апр 11, '18, 21:48 Подсушавате белите цели бадеми и ги нареждате както ви харесва върху козунака с лекичко притискане преди мятането му във фурната. Ще сънувате вкуса на бадем от козунак.
Моите са винаги успешни, защото купувам само успешни. Поради което са без бадеми...
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31835
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1187 пъти
- Получил благодарност: 2941 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Браво! Браво, Косе Босе!!!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Как се прави хубав козунак?
Мери, така и не разбрах, защо точно бадемчетата изчезнаха първо от козунаците.
Но, с твоя помощ вече имам обяснение, те били черешката на козунака!
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31835
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1187 пъти
- Получил благодарност: 2941 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Косе Босе, като бях малка аз събличах елечетата на бадемите. А майка ми правеше един козунак за мен - кукла. Тяло, главичка, ръчички, крачета. Като се изпече, всичко се сливаше, но аз си знаех, че е моята кукла. Целия обсипан с бадеми!!! Можех да изям всички бадемчета от моя козунак, но да не пипам другите козунаци. Вървях между великденчета, лалета и зрънкалета; обикалях под цъфналата сливка-дрисливка и цъфналото чемширено дърво с филия козунак, намазан с мед и слушах жуженето на първите пчели и гугутките.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
-
- Кафе машина
- Мнения: 3460
- Регистриран на: Юни 12, '14, 10:56
- Местоположение: Стара Загора
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Мери, от бабините козунаци само аз обирах бадемчетата до едно. Върна ме в детските години с тези спомени.
За да направиш прерия
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
ти трябва пчела и детелина,
и една мечта голяма.
Но само и мечта ти стига
ако пчела и детелина няма.
Емили Дикинсън
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31835
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1187 пъти
- Получил благодарност: 2941 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Няма ли снимка, не се брои.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Как се прави хубав козунак?
Здравейте любители на козунака.
Ако някой от вас има интерес, може да:
- Посети, разгледа и евентуално лайкне (хареса):
Фейсбук страницата "Козунак на конци с хлебопекарна - лесна изпитана рецепта"
- Да се включи във Фейсбук групата "Козунак на конци - лесна и подробна рецепта"
и да сподели своя опит в замесването на козунаци.
Ако някой от вас има интерес, може да:
- Посети, разгледа и евентуално лайкне (хареса):
Фейсбук страницата "Козунак на конци с хлебопекарна - лесна изпитана рецепта"
- Да се включи във Фейсбук групата "Козунак на конци - лесна и подробна рецепта"
и да сподели своя опит в замесването на козунаци.
- zeleno
- Наркоман
- Мнения: 13768
- Регистриран на: Ное 23, '10, 15:59
- Дал благодарност: 239 пъти
- Получил благодарност: 495 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
имам пити с домашно масло и май ще се пробвам да направя козунак , имам и домашни яйца
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
та , моля да ми кажете кога и как да му произведа закваска , дойде ми ред да пробвам ...
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5769
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2043 пъти
- Получил благодарност: 2447 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тази рецепта съм копирала от форума, но не съм записала от кого е. Може да погледнеш в темата за хляб с квас, там Lois беше дала рецепта за козунак.
Козунак с квас
Необходимите продукти - 3 жълтъка, 1 яйце, 150 гр захар, 150 мл прясно мляко, 100 гр краве масло, ромова есенция или ром 1 с л , 500 гр брашно, 1/4 ч л сол, 200-250 активен квас.
Разбийте яйцата и захарта до побеляване, добавете млякото, аромата, накрая кваса. Получава се кремаобразна смес. Пресейте брашното и замесете, оставете да си почине за 30 минути. Добавете половината от маслото и солта омесете добре и оставете за 30 минути. Направете три разтягания, като при хляба през 30-40 минути.
След разтяганията направих моя метод за конци който можете да видите тук, като добавих на няколко пъти останалото масло. Оставям да почива 2 часа на стайна температураа може и в хладилник за 5-6 часа.
На намазнен плот оформете внимателно без да месите като следвате отново посоката на разтягането. Направете фитили и напълнете, ако желаете с различна плънка, локум, шоколад, стафиди. Поставете във формите и след като удвои, дори утрои обема си може да печете. При мен втасва 24 часа, по едно време си мислех, че няма да се получи, но не се отказах и реших да чакам докато не се вдигне достатъчно. Намажете с яйце поръсете с бадеми и влажна захар. Аз пекох на 180 градуса с купичка с вода на дъното на печката.
Последно промяна от Тутти на Апр 19, '19, 22:24, променено общо 2 пъти.