Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Севастиянов го е кръстил "кишмиш" защото е безсеменно и не му знае името.аз не се сещам в момента,но мисля му казах наименованието след като той ми обясни що за сорт е.Ако е толкова важно мога да му звънна и ще го уточня.shoshy написа:Севастианов го е кръстил кАшмиш. Защо ли .
И аз да помоля за съвет...
На пергола 4 х 4 метра колко лози се събират?
Сорт Велика ми е фаворит. Харесала съм и Султанина и Кишмиш от това, което съм чела за тях. И трите ги има в сайта на Севастианов /близо ми е/, но това с името кАшмиш малко ме притеснява. Лозите ще за прясна консумация.
Добър ли е изборът и от къде да намеря Кишмиш лучистий есента?
Относно перголата 4х4 може да се сложат според мен 2 лози една до друга от едната страна и 2 на срещуположната.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Не е нужно да се купува от Институти,а от добри производители за да е точен сорта.Лошото е че при големите производители работници слагат етикетите и винаги е възможна грешка.alina написа:Стафиди не стават от грозде със семки.wrong dreamer написа:Май и двамата не разбирате - ако Кишмиш означава "Безсеменно", то и на български имаме "Русенско без семе", че и доста други в чието име има "безсеменно",
но няма сорт "БЕЗСЕМЕННО"
Има поне 20 вида Кишмиш, но всички си имат име : Розов кишмиш, Молдовски кишмиш. Кишмиш Володар, Кишмыш Осенний крупноплодный, Кишмыш Цитронный и т.н.
Алина, ти нали си рускиня ?........
// кишмиш
Заимств. в первой половине XVII в. из тюрк. яз., где кишмиш «виноград без косточек» > «изюм» — производное от киш — «давить, сжимать». Кишмиш буквально — «сдавленный, сжатый виноград». //
Аз никога не питам хората :кой си ти по националност..Да, рускиня съм.Нещо пречи ли ти това?
Сега дадох си сметка, че купуването на грозде без лиценз има своите рискове..Купихме с етикет уж от производител-разсадник, от Mr.Bricolage май, фиданка грозде Десертен , на снимка едро жълто грозде..Порасна , вече дава реколта..Черно е ..
Сигурно трабва да намеря пътека в селско-стопанските институти, запазили марката грозде..
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Wesselin, благодаря за отговара.
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.
Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.
Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Болгарshoshy написа: Препоръчайте, моля, бял сорт за асма, хрупкав, с тънка ципа.
Моята асма за втора година плододава. Миналата година само опитахме, тази вече има около двайсетина грозда. Оставила съм пет лози, но ако стане тясно, ще намаля бройката. Също така ще наблюдавам коя върви най-добре. Имам една снимка от началото на септември. Проверих дали зрее през чорапките, в които обух всички гроздове. Има доста по-красиви, този грозд на снимката е рехав и грозен, с недозрели зрънца, но пък е мнооого сладко!
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3460
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 253 пъти
- Получил благодарност: 120 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
shoshy трябват ти ранозреещи сортове, които да узряват през август до началото на септември. От белите аз харесвам Брястовица, Италия, Болгар, Виктория. От розовите - Дунав и Флайм Сидлес, от черните Сияна и Велика .... Имам и много нови сортове все български и безсеменни - повечето на проф. Бабриков: Афродита, Блян, Елица, Троя, селектирани от него но още не съм ги опитвала
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ако трябва да се вземат сортовете от Севастианов,аз бих препоръчал така именувания "кишмиш".Сега като го погледнах се сетих,че това е Кишмиш лучистий и ние с него бяхме говорили по този въпрос.Той не е бял,но е сравнително устойчив и вкусен.От останалите,ако трябва да е безсеменно е добро Бялото без семе,ако наистина е този сорт,защото е много хрупкаво,сладко и прекрасно за сушене.От семковите Дружба е с много добър мискетов аромат и сравниотелно устойчиво.Това са сортове,който узряват сравнително рано.shoshy написа:Wesselin, благодаря за отговара.
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.
Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Разликите в температурите не са толкова фатални,а е важно зимата до колко падат и дали има достатъчно слънце лятото за узряване на гроздето.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
А кишмиш освен за стафиди ,става ли за десертен? Ще последвам съвета и сигурно кишмиш ще купувамwesselin написа:Ако трябва да се вземат сортовете от Севастианов,аз бих препоръчал така именувания "кишмиш".Сега като го погледнах се сетих,че това е Кишмиш лучистий и ние с него бяхме говорили по този въпрос.Той не е бял,но е сравнително устойчив и вкусен.От останалите,ако трябва да е безсеменно е добро Бялото без семе,ако наистина е този сорт,защото е много хрупкаво,сладко и прекрасно за сушене.От семковите Дружба е с много добър мискетов аромат и сравниотелно устойчиво.Това са сортове,който узряват сравнително рано.shoshy написа:Wesselin, благодаря за отговара.
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.
Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Разликите в температурите не са толкова фатални,а е важно зимата до колко падат и дали има достатъчно слънце лятото за узряване на гроздето.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ето я едната асма узряла, може ли да ми кажете сорта? Да добавя, че е по-студено при нас в местноста Предела над Разлог сме и може би трвбва да зрее малко по- рано
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Става разбира се.Безсеменните сортове са били винаги за предпочитане.alina написа:А кишмиш освен за стафиди ,става ли за десертен? Ще последвам съвета и сигурно кишмиш ще купувамwesselin написа:Ако трябва да се вземат сортовете от Севастианов,аз бих препоръчал така именувания "кишмиш".Сега като го погледнах се сетих,че това е Кишмиш лучистий и ние с него бяхме говорили по този въпрос.Той не е бял,но е сравнително устойчив и вкусен.От останалите,ако трябва да е безсеменно е добро Бялото без семе,ако наистина е този сорт,защото е много хрупкаво,сладко и прекрасно за сушене.От семковите Дружба е с много добър мискетов аромат и сравниотелно устойчиво.Това са сортове,който узряват сравнително рано.shoshy написа:Wesselin, благодаря за отговара.
Моля да препоръчаш сорт бяло грозде десертно или без семки - хрупкаво, за прясна консумация и да понася големи разлики между дневни и нощни температури.
Моля да споделите лични впечатления от http://www.sevastianov-vines.com/information-" onclick="window.open(this.href);return false;Хибрид-VI-4-106.html
Разликите в температурите не са толкова фатални,а е важно зимата до колко падат и дали има достатъчно слънце лятото за узряване на гроздето.