Страница 51 от 52

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 24, '22, 16:09
от jozefin
Меденки по рецептата на Джема. Чак снощи успях да ги дорисувам и да ги прибера в кутия.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 27, '22, 20:14
от jozefin
Тортата ми за Коледа - орехова. Украсата не я изпипах и беше малко на бързи обороти.
Изображение

Изображение

За Нова година още не съм решила каква да правя, а времето наближава. Някакви идеи? Хем ми се иска да не отнема много време, хем да не е "делнична".
За тези празници винаги експериментирам. Никога не повтарям торта.

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 28, '22, 00:48
от Тутти
Мечтица, ти си голяма сладкарка. Торта Наполеон е много трудна, браво за тази прелест. И как хубаво си ги подредила, примамливо си е. Майсторка.
Jozefin, много красива е украсата на тортата, какво по-хубаво да имаш такава вкусотия. Харесват ми и човечетата отгоре.
Аз имам любима торта, публично съм си признала. Торта Павлова, прави се бързо, само целувчения блат трябва да го забравиш за три часа на ниска температура във фурната. Сглобяването се прави преди сервирането и също не отнема време, защото е свободно разполагане на плодовете върху крема. Много зимна става, поръсена с пудра захар. Тази я направих за Коледа, бяхме поканени при приятели.
Изображение
Друго любимо изпълнение ми е Дамски каприз, също и лимонов пай, абе май все с меренг ги харесвам. Хем целувчени, хем ретро рецепти. Правила съм и хубава шоколадова торта, но не ми звучи зимно.
Йоли Делибозова има няколко много вкусни Новогодишни торти. Рецептите са й точни и много вкусни.
Но, каквото и да направиш, ще е супер, ти си много сръчна.
А за елхата ти, Jozefin, нямам думи. С толкова много подаръци, леле, истински празник.
Весело посрещане на 2023 година.

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 28, '22, 23:31
от jozefin
Тути, точно твоята Павлова бях решила да правя (много красиви ги докарваш. Зимна приказка!). Дори си я преписах на хартия. Но точно сглобяването преди консумация ме отказа. При нас тортата се яде, на който, когато му скимне, а някои и на другия ден. Пък и до идването на "гостите" (най-близките ми роднини), вися в кухнята, а и сглобяване да ме чака :mrgreen: .
Ако ти се разправя копирай тук рецептите за сухарите и мини щолените, да не се загубят. Догодина ще ги правя :lol: .

Тази вечер направих тези сладки по рецепта на Йоли https://www.yoli-bg.com/%D1%88%D0%BE%D0 ... 0%B0%D1%88.
Нейните са много красиви, а моите станаха много грозни :D . Ама много трудно се работи с това тесто. Трябва да се завра в хладилника и там да точа и режа.
Първо с тия твърди лешници си счупих орехомелачката. Едни комунистически с пластмаса отгоре и бурканче отдолу . Много ми беше любима :snif: . Дали не ги продават някъде и сега?
Та като почнаха да ми се мажат и лепят бисквитите, въпреки че с шпатула ги пренасях, минах на плескавици :lol: . Буквално ги оформях като кюфтета с ръце. На всичкото отгоре като опитах малко сурово тесто, ми загорча от лешниците. Крайно време е нашите вече да ми дадат карт бланш да отсека леската на село. Ей го на, като опитат сладките, нека видят, че наистина за нищо не става този лешник. Откога се боря за това. Тъй хубаво си представям една лагерстремия на негово място, от тези (незабравкините) с тъмните листа :lol:
Иначе ганаша и соления карамел добре ги докарах. И като консистенция. Много вкусни станаха. Наистина на Йоли рецептите са много сполучливи.
Изображение

Изображение

Изображение
Хайде, останете си със здраве :tzeluvka: ! Аз отивам да мия тави, купи, точилки....

ПП. Забравих за линцерите. Най-вкусните коледни сладки. Рецептата е в началните страници на тази тема. Оттогава не съм пропускала да ги направя за Коледа. Винаги използвам желе от ...дренки :mrgreen: (киселичко). Стават страхотни.
Изображение

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 29, '22, 10:04
от apis
Хайде сега,как се прави желе от дренки ? Че моя дрян започна да дава доста дренки,
които накрая като омекнат са много вкусни,но останалите в повечето случаи си олитат.

Тази орехомелачка не трябва да се ползва за друго освен за орехи,защото са по меки от другите ядки.
Дори когато запецне нещо,изтръсква се всичко в някаква чаша и се почиства,защото иначе ще се счупи.
Оказва се,че има някаква малка черупка,въпреки внимателното слагане на орехите и почистване преди това.
А и все пак това е пластмаса и не е пригодена за бадеми,лешници,бразилски орех и т.н.

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 29, '22, 10:53
от pepelqshka71
jozefin написа: Дек 28, '22, 23:31 ...
Първо с тия твърди лешници си счупих орехомелачката. Едни комунистически с пластмаса отгоре и бурканче отдолу . Много ми беше любима :snif: . Дали не ги продават някъде и сега?
...
Такава ли имаш в предвид
https://www.home-max.bg/orehomelachka-burkan/

https://topdom54.com/orehomelachka-s-burkan/

https://drebolii.com/orehomelachka-s-burkanche

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 29, '22, 11:23
от Мария Николова
Желе от дренки, или от дюли се прави, като се сварят плодовете. Дюлите на резенчета и семките заедно с нарязаното, защото дюлевине семмки помагат за сгъстяването на плодовия сироп.
Сварените плодове се прецеждоат през тензух и само прецедената течност се изварява, докато капната капка върху порцеланова чинийка, не се стича. Мама имаше специален съд за желе. Правоъгълна тавичка с прави страни нагоре. Желето се изсипва още топло и се прибира, когато изстине напълно.
Я, да препиша направо рецептата, която сега намерих в готварската кснига от 1978 г.

Желе (пелте) от дренки, дюли, или ябълки.

Продукти: на 1 кг. плод - захар 300 гр. и лимонтузу 1 чаена лъжичка.

Плодът се изммива (дюлите, или ябълките след измиването се нарязват на едро) и се поставят в съда за варене. Залива се със студена вода (която да бъде 5-6 см. над повърхността му) и се вари до омекване , след което се прецежда внимателно през марля, за да бъде бистра отварата. На всеки литър от отварата се прибавя по 300 гр. захар. Сместта се вари , докато капка от нея, капвата върху порцеланова чинийка , се задържа, без да се разлива. Пет минути преди този ммоммент, се прибавя лимонената киселина. Готовото желе, още горещо се излива в по-голям плитък съд, дъсето се съхранява.

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 29, '22, 17:42
от jozefin
Ех, Мерка, каква полезна работа си свършила :D . Желето го правя само заради линцерите. И всеки път като дойде време забравям колко захар на литър течност и ровя из нета. Сега ще си гледам наготово и то от 1978 :D :tzeluvka: .

Да, pepelqshka71 :dovolen: . Същата, само че бурканчето не е като от пюре :mrgreen: . Благодаря ти :tzeluvka: !

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 30, '22, 13:31
от apis
Преписах си в тефтера рецептата за желето.
Може би ще го слагам в стъклени бурканчета.
В тавичка,мисля е по трудно съхранението му.

Мария Николова,благодаря за труда,да напишеш пълната рецепта !

Re: Коледни сладкиши

Публикувано на: Дек 30, '22, 16:35
от Тутти
Днес имах половин час преди един ангажимент. Какво по-приятно от кафе в първата срещната сладкарница. И…виждам мини торта “Павлова” с маскарпоне вместо сметана. Щом е с маскарпоне, не се сглобява непосредствено преди сервиране. Може цял ден да си стои готова и всеки да си реже когато поиска. Това е улеснение, не го мислиш повече.
За вкуса какво да кажа? Хареса ми, улесняващо е с това маскарпоне , но не е така лека като оригинала със сметана.
Само споделям, защото стана дума за това.