Мусаката на Баба
продукти за 4 порции:
два патладжана-средно големи
3-4 тиквички(немските са много елегантни
,та не знам как да ви ги опиша,ама да кажем около 500г)
домат от консерва-около 350мл или 2-3 пресни домата
1-2 глави лук,според който както го предпочита
500 г кайма смес
3 яйца
250 мл прясно мляко
чер пипер и сол на вкус
олио-за пърженето на тиквичките и патладжаните
1 лъжичка зеленчуков бульон на прах
приготвяне:
Патладжаните се нарязват на филийки напречно с дебелина около 6-8мм нареждат се наклонено в тава и се посоляват.Така престояват около час-извличат се вредните вещества от него.
Тиквичките се нарязват също на шайби с дебелина около 6мм и се запържват от двете страни.
Като сте приключили с тях,направете същото със патладжаните.
В друг дълбок тиган или тенджерка запържете ситно нарязания лук,след няколко мин. добавете каймата,като разбърквате хубаво,а след около 5 мин добавете и доматите,както и лъжичката бульон,без да сте я разреждали с вода,но разбъркайте много добре.Оставете на слаб огън да къкри около 10-15 мин,като периодично разбърквате,докато изври водата от доматите.Добавете сол и ч.пипер.
В тавичка за 4 порции наредете един ред патладжани,а дупчиците между тях запълнете с тиквички,после подредете полвината каймяна смес,и отгоре й поставете ред тиквички.Изсипете остатъка от каймата и най- отгоре наредете останалите патладжани.Запечете във фурна на 220 гр. около 20.
От 3-те яйца и прясното мляко направете заливка,залейте мусаката и я печете още 10-15 мин,докато добие златисто-карамелен цвят.
Добър апетит!