Кукуряк - Хелеборус / Helleborus - 2025

Публикувай отговор
Аватар
Polin
Кафе машина
Дал благодарност: 4887 пъти
Получил благодарност: 2299 пъти

Re: Кукуряк - Хелеборус / Helleborus - 2025

Мнение от Polin »

Да ти е честит, Неви :tzvetentze: Сладурче е, и съм сигурна, че и него ще отгледаш :liubov:
Lilly
Чист кофеин
Дал благодарност: 813 пъти
Получил благодарност: 3112 пъти

Мнение от Lilly »

Nevita написа: Апр 26, '25, 22:09
Надин благодаря ти! И аз сама стигнах до извода, че ранноцъфтящите не са за нас. А кои са германците? Искам да разгледам...
Ами аз не съм съвсем съгласна май...При доста студено време съм виждала как цветовете увисват като попарени и изглеждат напълно умрели. И щом се затопли , се възстановяват изцяло. Досега не съм видяла измръзнал кукуряк. Тази година по време на късните студове покрих саксиите с агривело и дори и такъв кратковременен ефект нямаше. А имаше нощи с -13.
това е снимка от февруари, когато беше много топло
Изображение
Как да определим подходящото време за цъфтеж, при положение , че и януари , и февруари вече имаме температури от по 20 градуса ?
А германците са
https://alpine-peters.de/start-en/
Само че сайта е така направен, че липсващите сортове не се виждат. и няма какво да гледаш в момента. Есенес ще гледаме. Казвала съм го често - от много места съм купувала кукуряци и този разсадник е много класи над всички останали /поне в рамките на моя опит/.
mj77
Виенско кафе
Дал благодарност: 299 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Мнение от mj77 »

Здравейте!Имам много семеначета около кукуряците и искам да ги разсадя.На колко листа е удачно да ги извадя,за да оцелеят колкото може повече?И за за да не е гол въпрос снимки от тази година.Много ги харесвам,но засега имам само тези.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Polin
Кафе машина
Дал благодарност: 4887 пъти
Получил благодарност: 2299 пъти

Мнение от Polin »

Spoiler
mj77 написа: Апр 27, '25, 07:51 Здравейте!Имам много семеначета около кукуряците и искам да ги разсадя.На колко листа е удачно да ги извадя,за да оцелеят колкото може повече?И за за да не е гол въпрос снимки от тази година.Много ги харесвам,но засега имам само тези.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Здравей, mj77!
Според мен броя на листата няма значение. Аз съм разсаждала различни по големина растения.
Тази година реших да направя така
Изображение

На снимката се виждат различни по големина растения. Чашките са от кафе, картонените, по две коренчета. На дътното съм направила
големи дупки, че ако пропаснат корените, да не им е тясно. За сега ще си стоят там, пък на пролет ще видя дали
ще ги местя. Имам и в две по-големи саксийки.
Но нека и някой друг се включи със съвет :tzvetentze:
Аватар
nadin
Чист кофеин
Дал благодарност: 40 пъти
Получил благодарност: 705 пъти
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

Това е сайта на германците:
https://alpine-peters.de/

В момента асортимента на кукуряци е много изчерпан. Трябва да изчакаш до есента тогава попълват каталога и пускат новите растерния.
Това за мен е най-добрия доставчик на кукуряци в Европа.
Те имат и други интересни раствения. Аз от тях съм си купувала разни неща за алпинеуми също бяла рамонда която тази година ще цъфти и хепатики. Те са колекционери на хепатики и примули и имат много интересни неща освен кукуряците.
Аватар
nadin
Чист кофеин
Дал благодарност: 40 пъти
Получил благодарност: 705 пъти
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

Значи първата година семенаците имат по две до три малки листа. След първата година може да ги разсаждаш когато поискаш стига да не им нараниш корените. Те в началото не са толкова дълбоки както по-късно стават. И моят е съвет е да не пипаш кукураците в момента когато почнат да изкарват новите листа до момента в който те станат твърди като старите.
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 5802 пъти
Получил благодарност: 3849 пъти

Мнение от pepelqshka71 »

Ето това разкошество ми е подарък от aurelija. Семеначета, няколко на брой засадени в малка саксийка. Така от саксийката прехвърлих семенаците без да ги разделям и (тази им е трета година) е това великолепие. Покрай тях сега имам семенаци (виждат се), които не съм пипала, да ги видя същите ли ще са, а и ще стане малка полянка от кукурячета. Майката на тези, които ми изпрати аурелия не е с бяло ръбче, а чисто лилав.
Изображение
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Lilly
Чист кофеин

Мнение от Lilly »

Polin написа: Апр 28, '25, 07:42
Здравейте!Имам много семеначета около кукуряците и искам да ги разсадя.На колко листа е удачно да ги извадя,за да оцелеят колкото може повече?И за за да не е гол въпрос снимки от тази година.Много ги харесвам,но засега имам само тези.

Според мен броя на листата няма значение. Аз съм разсаждала различни по големина растения.
И аз съм съгласна с Поли . Преди 2-3 седмици пресадих семеначета , поникнали тази пролет . Високи са по 1-2 см, но поникнаха на много неподходящо място и са от сорт, за който се бях поболяла , като умря. След пресаждането всички растат видимо по-добре от старото място и нито едно не е загинало.
Позната миналото лято пресади по необходимост големи кукуряци през август на 40 градуса . С редовно поливане и грижи всички растения оживяха. Не че това е за предпочитане , но е показателно за разпространеното мнение , че кукуряците не понасят пресаждане. Със сигурност не е така.
mj77
Виенско кафе
Дал благодарност: 299 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Мнение от mj77 »

Много благодаря на всички за мненията и съветите.Ще помисля и ще реша какво да ги правя.Изкаше ми се да подарявам и да разсадя няколко на други места.Ще опитам да засея и семена в саксийки,така ще знам какви са.
Lilly
Чист кофеин

Мнение от Lilly »

Ето я илюстрацията на предишното ми мнение
ето толкова големи растенийца разсаждам
Изображение

Изображение
ето толкова пораснаха за 2 седмици
Изображение

За семената мога само да споделя чужд опит - от сорта на горните семеначета /pacific frost/ , раздавах семена 2 г на различни хора и никъде не поникнаха. А в градината сами са се насяли върху камъните. Извод обаче не мога да направя , освен че това със семената на кукуряците не е лесна работа :D
Публикувай отговор

Обратно към “Градински цветя и растения”