Как се прави хубав козунак?
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5790
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2151 пъти
- Получил благодарност: 2527 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Готови са и моите козунаци.Станаха както винаги на конци и впечатляващо високи и вкусни.ММ както винаги не можа да чака до неделя.Ей този,малкия козунак,който виждате,го преполови и добре,че се спря по едно време.Много го хареаса.Да си призная като видях,и аз опитах.Еми много е хубав,на конци,и не ме е изморил.
В други години и аз ги правех в събота,но сега се налага да ги изпека днес.
![Изображение](http://i1042.photobucket.com/albums/b422/Tutti22/Mobile%20Uploads/image_zpsvniyyryn.jpg)
Оформени преди второто втасване.Направих ги с локум,стафиди,малкия с шоколад и орехи,отгоре с белени бадеми.
![Изображение](http://i1042.photobucket.com/albums/b422/Tutti22/Mobile%20Uploads/image_zpswixxvsie.jpg)
Току що извадени от фурната,вече работата е свършена докрай.
Ili.ko,Радвам се,че се е получило добре при теб.
Jozefin,много е майсторски твоят козунак.Изглежда чудесно.
Ако е трудно да се плете,може да се увеличи брашното на 1,2 кг.Това обаче в самото начало,че нали не се меси втори път.Така няма да е толкова мекичко и ще се плете лесно.Ако яйцата са големи,става наистина по-течно.Аз го харесвам така,защото дни наред козунака остава влажен,увит с прозрачното фолио.
Бъркането не е нормаджийско,прави се бавно,за да се образуват нишките,които правят конците не е нужно да се утрепаме от работа.Аз тези три килограма ги бърках около десет минути методично,после още пет минути с постепенното добавяне на мазнината и това беше.Ако е необходимо малко повече време,няма да е много повече,все пак.Всеки има ритъм.
На всички пожелавам слънчеви и весели празници,вкусна храна,споделена с любими хора и добро настроение.![Цветенце за теб :tzvetentze:](./images/smilies/tzvetentze.jpg)
В други години и аз ги правех в събота,но сега се налага да ги изпека днес.
![Изображение](http://i1042.photobucket.com/albums/b422/Tutti22/Mobile%20Uploads/image_zpsvniyyryn.jpg)
Оформени преди второто втасване.Направих ги с локум,стафиди,малкия с шоколад и орехи,отгоре с белени бадеми.
![Изображение](http://i1042.photobucket.com/albums/b422/Tutti22/Mobile%20Uploads/image_zpswixxvsie.jpg)
Току що извадени от фурната,вече работата е свършена докрай.
Ili.ko,Радвам се,че се е получило добре при теб.
![Любов :liubov:](./images/smilies/liubov.gif)
Jozefin,много е майсторски твоят козунак.Изглежда чудесно.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Ако е трудно да се плете,може да се увеличи брашното на 1,2 кг.Това обаче в самото начало,че нали не се меси втори път.Така няма да е толкова мекичко и ще се плете лесно.Ако яйцата са големи,става наистина по-течно.Аз го харесвам така,защото дни наред козунака остава влажен,увит с прозрачното фолио.
Бъркането не е нормаджийско,прави се бавно,за да се образуват нишките,които правят конците не е нужно да се утрепаме от работа.Аз тези три килограма ги бърках около десет минути методично,после още пет минути с постепенното добавяне на мазнината и това беше.Ако е необходимо малко повече време,няма да е много повече,все пак.Всеки има ритъм.
На всички пожелавам слънчеви и весели празници,вкусна храна,споделена с любими хора и добро настроение.
![Цветенце за теб :tzvetentze:](./images/smilies/tzvetentze.jpg)
Re: Как се прави хубав козунак?
Съжалявам, че нямам време да погледна темата. Весел празник!
" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%BD%D0%B0" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%BD%D0%B0" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Ето моя козунак, адаптиран и осъвременен от стара готварска книга на баба ми от 1937 г. В скоби съм си сложила попроменените количества. Извън скобите е оригиналът.
Когато се намали количеството, може да се ползва и хлебопекарната за тестото и да се прави не само за Великден. Аз обикновено замесвам в събота и пека в неделя. Втасва в хладилника през нощта
Не че е нещо уау, но не е трудно и е с добър резултат
Който го ял, го хвали и повтаря
Козунак
Продукти:
1 кг брашно (повече)
1 кубче мая
6 яйца
200 г олио или 150 г мас
½ л прясно мляко (по-малко)
200 г захар (повече)
Сол
Ванилия
Стафиди (и/или други сухи плодове)
Сурови бадеми
Приготвяне:
Маята се раздробява в чаша или паничка и се разбърква с около 100 г леко затоплено (най-много до 45градуса) мляко и лъжичка захар. Оставя се да шупне.
През това време в дълбок съд се смесват 5 яйца, захарта, мазнината, останалото мляко и ванилията. Разбива се с бъркалка или миксер по-добре, докато стане гладка смес.
В голям съд се слага брашното и в средата му се оформя вдлъбнатина, в която се сипва вече надигналата се мая и се разбърква леко с малко брашно. След няколко минути се прибавя малко по малко яйчената смес, като се бърка ( с миксера с бъркалки за тесто, с дървена лъжица или с ръце, ама е много мърляво). Става рядко тесто, към което постепенно се добавя още брашно и няколко щипки сол, докато започне да се отлепва от съда. После се меси, докато стане гладко и започне да прави едва забележими мехури.
Тестото се наръсва с брашно и се слага в поне 2 пъти по-голям съд да втаса, завито с кърпа, фолио или в голям плик. Втасва няколко часа в стая или една нощ в хладилник. Трябва да стане поне два пъти по-голямо, да има видими мехури и на пипане да е меко. Като го ръчкаш с пръст да е еластично и да тръгва да си връща формата.
Втасалото тесто се разделя на 3-4 части, които се премесват пак, като им се добавят стафидите. Слагала съм и череши, боровинки, годжи бери, каквото има. Отделните парчета се моделират в дълги ивици и се оплитат кой както може, но рехаво. Козунакът се пренася в намаслена и набрашнена тава и се оставя да втаса на топло, пак завит. Когато нарасне двойно (във фурната ще нарасне още), се намазва с жълтъка на шестото яйце, смесен с малко олио. Поръсва се със захар и отгоре се нареждат предварително обелени бадеми. (Най-лесно се белят , като се пуснат в кипяща вода и веднага се изключи котлона. Като изстинат малко, лесно се сваля ципата.)
Пече се на 150 градуса поне 1-1 ½ час. Проверява се с дървено шишче. Боде се и ако по шишчето няма сурово тесто, а трохи, е готово.
Чака се да изстине и се яде
![Изображение](http://i64.tinypic.com/15s28wj.jpg)
Когато се намали количеството, може да се ползва и хлебопекарната за тестото и да се прави не само за Великден. Аз обикновено замесвам в събота и пека в неделя. Втасва в хладилника през нощта
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Козунак
Продукти:
1 кг брашно (повече)
1 кубче мая
6 яйца
200 г олио или 150 г мас
½ л прясно мляко (по-малко)
200 г захар (повече)
Сол
Ванилия
Стафиди (и/или други сухи плодове)
Сурови бадеми
Приготвяне:
Маята се раздробява в чаша или паничка и се разбърква с около 100 г леко затоплено (най-много до 45градуса) мляко и лъжичка захар. Оставя се да шупне.
През това време в дълбок съд се смесват 5 яйца, захарта, мазнината, останалото мляко и ванилията. Разбива се с бъркалка или миксер по-добре, докато стане гладка смес.
В голям съд се слага брашното и в средата му се оформя вдлъбнатина, в която се сипва вече надигналата се мая и се разбърква леко с малко брашно. След няколко минути се прибавя малко по малко яйчената смес, като се бърка ( с миксера с бъркалки за тесто, с дървена лъжица или с ръце, ама е много мърляво). Става рядко тесто, към което постепенно се добавя още брашно и няколко щипки сол, докато започне да се отлепва от съда. После се меси, докато стане гладко и започне да прави едва забележими мехури.
Тестото се наръсва с брашно и се слага в поне 2 пъти по-голям съд да втаса, завито с кърпа, фолио или в голям плик. Втасва няколко часа в стая или една нощ в хладилник. Трябва да стане поне два пъти по-голямо, да има видими мехури и на пипане да е меко. Като го ръчкаш с пръст да е еластично и да тръгва да си връща формата.
Втасалото тесто се разделя на 3-4 части, които се премесват пак, като им се добавят стафидите. Слагала съм и череши, боровинки, годжи бери, каквото има. Отделните парчета се моделират в дълги ивици и се оплитат кой както може, но рехаво. Козунакът се пренася в намаслена и набрашнена тава и се оставя да втаса на топло, пак завит. Когато нарасне двойно (във фурната ще нарасне още), се намазва с жълтъка на шестото яйце, смесен с малко олио. Поръсва се със захар и отгоре се нареждат предварително обелени бадеми. (Най-лесно се белят , като се пуснат в кипяща вода и веднага се изключи котлона. Като изстинат малко, лесно се сваля ципата.)
Пече се на 150 градуса поне 1-1 ½ час. Проверява се с дървено шишче. Боде се и ако по шишчето няма сурово тесто, а трохи, е готово.
Чака се да изстине и се яде
![Потекоха :potekoha:](./images/smilies/potekoha.jpg)
![Изображение](http://i64.tinypic.com/15s28wj.jpg)
Никога не е късно да засадиш клематис...
- kangel (Камелия)
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1352
- Регистриран на: Апр 7, '13, 22:56
- Местоположение: София
Re: Как се прави хубав козунак?
Страхотни козунаци. Само седя и чакам утрешният ден и аз да ги почвам
Тобо, а кора от лимон слагаш ли?
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Тобо, а кора от лимон слагаш ли?
Re: Как се прави хубав козунак?
Не слагам. Ако имам случайно домашни лимони, ще сложаkangel (Камелия) написа:Страхотни козунаци. Само седя и чакам утрешният ден и аз да ги почвам![]()
Тобо, а кора от лимон слагаш ли?
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Никога не е късно да засадиш клематис...
- ra4eto
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1034
- Регистриран на: Мар 1, '11, 14:49
- Местоположение: Габра,София
Re: Как се прави хубав козунак?
Почвам с козунаците!!! Пожелайте успех,по рецептата на Тути ще действам
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Стискам :stiskam:](./images/smilies/paltzi.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31883
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1231 пъти
- Получил благодарност: 3117 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Успех, Раче!
![Йеее! :ieeee:](./images/smilies/ieeee.gif)
![Йеее! :ieeee:](./images/smilies/ieeee.gif)
![Йеее! :ieeee:](./images/smilies/ieeee.gif)
![Йеее! :ieeee:](./images/smilies/ieeee.gif)
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- ra4eto
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1034
- Регистриран на: Мар 1, '11, 14:49
- Местоположение: Габра,София
Re: Как се прави хубав козунак?
Снимки нямам все още, но споделям.На вид са супер, на вкус и конци, по-късно.Спазих рецептата на Тути, промених само печенето,като започнах с не загрята фурна, 40 Мин. На 150 градуса и завърших 10 Мин. На 180 да се зачервят.Сега си почиват!
Тел. Ме редактира и точки на всякъде![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Тел. Ме редактира и точки на всякъде
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)