Имам вкусни домашни ябълки (подарък
) и реших да направя една торта, наречена "Най-хубавата на света". Рецептата знам от Нели Йосефсен и съм я правила няколко пъти. Много вкусна, сравнително лесна за изпълнение. Дано не се повтарям, но заслужава особено внимание. Днес я направих, като една от съставките нямах и замених, и пак стана ммм, приказка! Давам линк към Фб, макар че рецептата имам доста преди да се появи в списанието
Копирам цялото описание на Нелка за по-голяма прегледност:
Самата торта тук (в Норвегия) си има име по названието на един фиорд - вероятно от това място е поела някога пътя си към известността. Наричат я обаче и по още един начин, а именно
“Най-хубавата на света“
Преди няколко години обявиха гласуване за любима торта на норвежците и точно тази спечели първото място като най-обичаната в Норвегия. Тук едва ли има събитие, при което тя да не присъства на масата със сладкишите.
По местните правила блатовете се съединяват с яйчен (ванилов) крем и със слой бита сметана.
Аз предлагам вариант, в който използвам ябълки.
Те успешно могат да се заменят с ягоди, като се пропусне процесът на задушаване на плода.
Или човек може да избере своя собствена вариация за пълнеж на тортата.
Ето рецептата на
Най-хубавата на света
Основа на блата:
100 г чисто масло
100 г кристална захар
4 жълтъка
100 г бяло брашно
3-4 с.л. мляко
бакпулвер
ванилия
Втори, целувчен слой на блата:
4 белтъка
200 г кристална захар
Ябълков пълнеж:
800 - 900 г ябълки (за предпочитане “Грани Смит“)
1-2 с.л. захар
60-70 г стафиди
настъргана лимонова кора
канела
400 мл млечна сметана (38%)
натрошени печени бадеми
Разбийте маслото със захарта до бяло.
Добавете жълтъците един по един, разбивайте до хомогенност след всеки.
Добавете брашното, млякото, бакпулвера и ванилията, и размесете тестото добре.
Разстелете го равномерно върху пекарска хартия или силиконова подложка.
***Ако ползвате две форми за печене със свалящ се обръч, облечете дъната им с фолио преди да разпределите тестото в тях.
Разбийте до гъст сняг белтъците с предвидената за тях захар.
Разстелете ги на равномерен слой върху тестото (съответно разделени на две части ако ползвате две кръгли форми).
Изпечете на 175 С около 30 минути и след това, ако е необходимо, печете още известно време, докато белтъците добият приятен леблебиен цвят.
След охлаждане до стайна температура поставете блата така, както е печен, в хладилника. След добро охлаждане той лесно бива освобождаван от хартията и е по-удобен за работа.
Ако сте пекли един голям блат, след престоя му в хладилника го разрежете на две равни части.
Междувременно подгответе ябълките.
Почистете ги и ги нарежете на не твърде малки парченца.
Добавете към тях останалите съставки и задушете на слаб огън, без добавка на вода. Разбърквайте периодично.
Не задушавайте ябълките до състояние на каша, нека сърцевината им да остане “al dente". Сортът “Грани Смит“ има плътност и здравина, позволяващи на парченцата ябълка да запазят формата си, което в случая е желано качество.
Оставете ябълките да се охладят.
Получения сок отцедете, той не ни е необходим.
Поставете единия блат с целувките отдолу, т.е. поставете го легнал на слоя целувки.
Разнесете върху него половината разбита сметана.
Посипете с бадеми, разпределете ябълковата смес и върху нея разпределете останалата сметана.
Върху сметаната положете втория блат, с целувките нагоре.
Заб.: Ако тортата ще бъде покрита с фондан или друг вид захарно покритие, е по-удачно горният блат да се постави с целувките надолу. Така повърхността на тортата ще бъде равна и по-удобна за по-нататъшна обработка. В такъв случай е препоръчително цялата торта да бъде облечена отстрани със специално изпечен за целта пандишпанов – или друг, според вашите предпочитания, блат.
.........................................................
Нямах сметана и направих Домашна Сгущенка (200 г захар + 200 г прясно мляко + 20 г масло + малко ванилена захар се варят около 20 минути на среден огън, след охлаждане трябва да е сгъстено до желаната консистенция, а ако е рядко, може да се вари още).
Снимах блата след изпичане, разрязах на две и сглобих тортата. Долният, бисквитен слой на блата, не се вижда, но на другата снимка ги има и двата слоя на блата - от маслено-бисквитеното тесто и целувчения слой. Правила съм тортата със заквасена сметана и с всчики други сметани, които са ми попадали. Лично на мене със заквасена сметана ми допадна най-много. Днешният вариант също е много вкусен.