drago написа: ↑Окт 10, '23, 18:17
Някаква идея колко кубика инжектира в житото?Щото не казва нищо за това ,а и видевото е с ниско качество и не виждам к'во пише на спринцовката.А е много важно,сега и ще обясня защо.-преди 2 дни докато бях на работа отделих цели 10(
десет)часа в четене за проблемите с отглеждане на трих. на жито. Готови отговори не намерих ,но стигнах до извода,че неуспехите(появата на нежелани гости"извънземни") СА свързани със стерилизацията и влажността на житото.Проблемът е там,че при използванито на фурна(каквато и да е тя) за стерил. се променя неизвестно с колко % влажността.После се вкарва течен разтвор с триходерма и получаваме преовлажнено или сухо жито.И е възможно като при моя първи опит да получите паве от жито в разбиването на което огънах няколко вилици. И какъв е изводът-търсим метод за стерилизация,който не променя първоначалната (точната според нас)степен на влажност.А тя е много важна,защото ако е сухо-ще получим слабо(само на някои зърна)прорастване на трих.,-ако е много влажно-ще получим трих. само в гония слой,а долу ще започнат гнилостни процеси и поява на нежелани гости. Горното в клипа е точно това(стерилизация,която не променя влажността),но дори при 100*С (температура на врящата вода) доста гадинки оцеляват.Както писах по-горе вече имам 2 идеи за комбинирано стерилизиране.Помислете
и дайте педложения.Излизам в
и да погледна кацата дали се е задула или утре да се ориентирам към търсене на бидон с голяма дупка ,та да мога да сложа машнката за мелене отгоре.
За мен този проблем не съществува. Купил съм си автоклав 20 литра, преди това си направих автоклав от тенджера под налягане 15 литра - събира 3 буркана. Описал съм ги как стават във фейсбук групата.
Методиката на Ивко не ми пасна. Пробвах на времето няколко пъти и не ми се получаваше в повторенията. За това си направих моя технология която е по-сложна, но има 100% успеваемост и повторяемост. Мен ме устройва.
Мисля, че съм я споделял тук, но не се възпре, за това не настоявам да се прилага. По-сложна е от неговата.
Накратко ще повторя основните моменти:
0. Измерваме примерно 1,2 кг. жито.
1.
12-24 часа намокряне. Задължително!
2. Прецеждане в сито. Претегляне.
3. Слагане прецеденото жито във фурна/тавичка на 150 гр. и го сушим. Периодично разбъркваме и претегляме междинно. Тук е разковничето за влажността на материала. Това не е стерилизация а докарване до определена влажност.
4.Сушим докато стане по тегло 1,560 кг. Така влажността му е 1,3 пъти по-висока от първоначалното тегло.
5. Може да добавим малко - около 5 гр. греда с гипс, но не е задължително. Разбъркваме добре.
6. Разпределяме по буркани 800 мл. за компоти - 8 броя.
В един буркан се насипва 180-195 грама жито.
7. Буркана от горе се покрива с
алуминиево фолио и над него амбалажна хартия - не друга а амбалажна. Завързва се с връв.
8. Поставя се в автоклава или в тенджера под налягане и се
стерилизира 120 минути. Това е за жито, просо, но не и за ориз.
9. Оставя се да изстине и в стерилен бокс и във всеки буркан се инакулира с 8-10мл. течност състояща се от 5% гликоза от аптеката в която има спори на триходерма - колкото повече спори, толкова по-добре. Качеството зависи от чистотата на тази триходерма. Ако има аспергил или др. значи тя не е чиста.
10. Бурканите се завиват отново с фолиото и хартията. Слагат се в термобокс при температура 24-26 гр за 2-4 дена, докато започнат вътре да стават бели. Не се разбъркват. Вътре в бокса влажността не се променя.
11. Когато видимо побелеят вътре (житото), се изваждат и се маха алуминиевото фолио. Заменя се с една салфетка и над нея се оставя амбалажната хартия. Разбърква се чрез разтрисане - яко. Така има възможност вече леко да диша. Сега влажността вътре в бокса става 70-85%. Стои вътре докато започва да позеленява - 2-3 дена. На вторият ден се разтриса.
12. Когато започне да позеленява повече, се маха амбалажната хартия от горе и остава само салфетката. Разтриса ежедневно. Не е задължително да е на светло. Температура 25-27 гр. В следващите дни започва силно спороносене и позеленява добре вътре.
13. Продължаваме докато материала вътре видимо изсъхне. Разтриса ежедневно. В бокса влажността започва да намалява и се изравнява с външната. (Ние не влияем на влажността, тя се влияе от излизащата влага от бурканите)
14. Прехвърляме в алуминиева кесия с цип от горе.
15. Съхраняване във фризер 1-2 години.
Успехи.