Хляб, баници, закуски за шампиони

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от nel4o »

Хващам единия край на триъгълничето с едната ръка, другия край - с другата ръка и извивам все едно изстисквам пране :lol:

ето и

Фугас (гръцки хляб)

1/2 кг. брашно
1/2 кубче мая
2 с.л. зехтин
2 с.л.течен мед
1 ч.л. сол
100-150 гр. маслини - черни и зелени, без костилки

Маята се размива с половин чаша топла вода и се прибавя към останалите съставки. После се долива по малко водичка, желателно е да е топла. Количеството е около две чаши за уиски. Омесва се жилаво, но меко тесто. Втасва до удвояване на обема. Аз ползвам найлонов плик за тази работа, за да не губя излишно време. После се премесва с малко брашънце и се разделя на две топки. Едната топка се разстила на кора в намазнена със зехтин тавичка, маже се със зехтин и се нареждат разполовените на две маслини. Разстила се и втората кора и пак се намазва със зехтин и пак втасва. Корите не трябва да бъдат по-дебели от тези за пица. Всъщност доста добро тесто за пица се получава. Пече се на 200 градуса около 20 минути. С вентилация става и по-бързо.
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Satori »

Баница
1 пакет кори. Намазва се с олио тавата. В нея се слага кора, отгоресе наръсва сирене. Не се слага нищо друго! Не се ръси мазнина. Така се нареждат всички кори, без последните 2. Между тях не се слага нищо, просто се слагат две поредни кори. Не се притиска баницата. Нарязвасе с остър нож на 8 части. Сгорещява се силно 1 кафяна чашка олио и се налива в нарезите. Разбиват се 4 яйца, 1 щипка сода за хляб и 300 г лимонада или газирана вода. Технологията е следната - държиш щипката сода бикарбонат и отгоре наливаш върху пръстите си лимонадата или газираната вода. Залива се баницата със сместа. Пече се на 200 градуса до хубаво златисто.

След изпичането тавата се вади. Върху баницата се слага вестник и се завива с кърпа. Обръща се тавата наопаки и се поставя върху 2 купички. Така се задушава, не става глетава и изтича излишната мазнина. Сега за поставянето върху купичките: ръбовете на тавата просто се закрепят на две купички, поставени срещуположно, така че на практика тавата да е във въздуха.
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от nel4o »

Млечна баница

1 пакет домашна юфка
100гр. масло
4 яйца
1л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 ванилии

Юфката се пече до златисто с маслото. Отделно се разбиват яйцата със захарта, млякото и ванилията. Залива се юфката със сместа и се пече на 180 градуса до порозовяване.
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
5ia
Кафевар/ка/
Мнения: 992
Регистриран на: Дек 13, '09, 09:06
Местоположение: Русе

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от 5ia »

Съжалявам, че ще оспамя темата, но прочетох :"Хляб, баници, закуски за шампоани". И си помислих, че нещо сте се бъгнали покрай толкова различни теми :lol:
Аватар
mileni
Чист кофеин
Мнения: 5155
Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
Дал благодарност: 253 пъти
Получил благодарност: 83 пъти

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от mileni »

Нелчо,много я хаpесваме у нас тази баничкаБлагодаpя ти,че ми я пpипомни,скоро не съм я правила :tzvetentze:
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
svetla06
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1586
Регистриран на: Ное 29, '09, 19:41
Местоположение: Русе

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от svetla06 »

5ia написа:Съжалявам, че ще оспамя темата, но прочетох :"Хляб, баници, закуски за шампоани". И си помислих, че нещо сте се бъгнали покрай толкова различни теми :lol:
Ох, Пети, аз пък като се притесних, че ще започнеш да месиш... :lol:
Ама ми олекна сега! :ieeee:
Аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 3786
Регистриран на: Ное 27, '09, 23:24
Местоположение: Варна

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от al.yank »

По повод баницата,за която е писала Ида в "благодарности"-и аз я правих вчера,стана разкош,чудо просто.Омете се първа ,за отрицателно време.Умишлено,след като я наредих,оставих повечко да престои,преди да пека,да се напои хубаво.Намазах всяка кора с разт.масло,през кора слагах сирене,нарязах на парчета,посипах в разрезите горещо масло и залях яйчената смес.Голяма вкусотия!
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Аватар
Калина-малина
Двойно кафе
Мнения: 179
Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
Местоположение: Филибето

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Калина-малина »

al.yank написа:По повод баницата,за която е писала Ида в "благодарности"-и аз я правих вчера,стана разкош,чудо просто.Омете се първа ,за отрицателно време.Умишлено,след като я наредих,оставих повечко да престои,преди да пека,да се напои хубаво.Намазах всяка кора с разт.масло,през кора слагах сирене,нарязах на парчета,посипах в разрезите горещо масло и залях яйчената смес.Голяма вкусотия!
:hmmm: Защо не намирам подобна рецепта нито в "Благодарности", нито тук?
Много сме лудите....но сме пръснати!
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Satori »

Воала. Дунавски баници

Рецептата на моята приятелка: http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... t=30#p6815


Рецептата на Би: http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... t=75#p6854
Аватар
Калина-малина
Двойно кафе
Мнения: 179
Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
Местоположение: Филибето

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Калина-малина »

Благодаря, Сатори!
Това с обръщането нещо ме притеснява, не че няма да опитам де. :nod:
Баницата, която основно приготвям е следната
пакет кори, в Пловдив от година някъде ползвам "Девон", тънки и хубави
3 яйца
1каф.чаша олио
сирене - 350-400, може и повече
1 чаена чаша кисело мляко с чаена лъжица сода
Това се разбърква. Отделно си приготвям пак 1 каф.чашка олио
На всяко кора слагам олио, през две кори плънка. Отгоре заливам с разбито яйце, нарезвам и по нарезите слагам тук, таме бучки масалце.

Ето още една рецепта, която основно ползвам за баницата с дряновите късмети за Васильов ден - вита баница
1 пакет кори
4яйца
1ч.чаша кисело мляко с 1к.л. сода
1/2 ч.чаша олио
250 грама сирене
1 ч.чаша брашно
Разбърква се сместта. Взимам по две кори, мажа със сместта и навивам. Нареждам в тава намазана с мазнина. Отгоре с разтопено масло се залива по заврънтулките.
Много сме лудите....но сме пръснати!
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”