Хляб, баници, закуски за шампиони
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Хващам единия край на триъгълничето с едната ръка, другия край - с другата ръка и извивам все едно изстисквам пране
ето и
Фугас (гръцки хляб)
1/2 кг. брашно
1/2 кубче мая
2 с.л. зехтин
2 с.л.течен мед
1 ч.л. сол
100-150 гр. маслини - черни и зелени, без костилки
Маята се размива с половин чаша топла вода и се прибавя към останалите съставки. После се долива по малко водичка, желателно е да е топла. Количеството е около две чаши за уиски. Омесва се жилаво, но меко тесто. Втасва до удвояване на обема. Аз ползвам найлонов плик за тази работа, за да не губя излишно време. После се премесва с малко брашънце и се разделя на две топки. Едната топка се разстила на кора в намазнена със зехтин тавичка, маже се със зехтин и се нареждат разполовените на две маслини. Разстила се и втората кора и пак се намазва със зехтин и пак втасва. Корите не трябва да бъдат по-дебели от тези за пица. Всъщност доста добро тесто за пица се получава. Пече се на 200 градуса около 20 минути. С вентилация става и по-бързо.
ето и
Фугас (гръцки хляб)
1/2 кг. брашно
1/2 кубче мая
2 с.л. зехтин
2 с.л.течен мед
1 ч.л. сол
100-150 гр. маслини - черни и зелени, без костилки
Маята се размива с половин чаша топла вода и се прибавя към останалите съставки. После се долива по малко водичка, желателно е да е топла. Количеството е около две чаши за уиски. Омесва се жилаво, но меко тесто. Втасва до удвояване на обема. Аз ползвам найлонов плик за тази работа, за да не губя излишно време. После се премесва с малко брашънце и се разделя на две топки. Едната топка се разстила на кора в намазнена със зехтин тавичка, маже се със зехтин и се нареждат разполовените на две маслини. Разстила се и втората кора и пак се намазва със зехтин и пак втасва. Корите не трябва да бъдат по-дебели от тези за пица. Всъщност доста добро тесто за пица се получава. Пече се на 200 градуса около 20 минути. С вентилация става и по-бързо.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Баница
1 пакет кори. Намазва се с олио тавата. В нея се слага кора, отгоресе наръсва сирене. Не се слага нищо друго! Не се ръси мазнина. Така се нареждат всички кори, без последните 2. Между тях не се слага нищо, просто се слагат две поредни кори. Не се притиска баницата. Нарязвасе с остър нож на 8 части. Сгорещява се силно 1 кафяна чашка олио и се налива в нарезите. Разбиват се 4 яйца, 1 щипка сода за хляб и 300 г лимонада или газирана вода. Технологията е следната - държиш щипката сода бикарбонат и отгоре наливаш върху пръстите си лимонадата или газираната вода. Залива се баницата със сместа. Пече се на 200 градуса до хубаво златисто.
След изпичането тавата се вади. Върху баницата се слага вестник и се завива с кърпа. Обръща се тавата наопаки и се поставя върху 2 купички. Така се задушава, не става глетава и изтича излишната мазнина. Сега за поставянето върху купичките: ръбовете на тавата просто се закрепят на две купички, поставени срещуположно, така че на практика тавата да е във въздуха.
1 пакет кори. Намазва се с олио тавата. В нея се слага кора, отгоресе наръсва сирене. Не се слага нищо друго! Не се ръси мазнина. Така се нареждат всички кори, без последните 2. Между тях не се слага нищо, просто се слагат две поредни кори. Не се притиска баницата. Нарязвасе с остър нож на 8 части. Сгорещява се силно 1 кафяна чашка олио и се налива в нарезите. Разбиват се 4 яйца, 1 щипка сода за хляб и 300 г лимонада или газирана вода. Технологията е следната - държиш щипката сода бикарбонат и отгоре наливаш върху пръстите си лимонадата или газираната вода. Залива се баницата със сместа. Пече се на 200 градуса до хубаво златисто.
След изпичането тавата се вади. Върху баницата се слага вестник и се завива с кърпа. Обръща се тавата наопаки и се поставя върху 2 купички. Така се задушава, не става глетава и изтича излишната мазнина. Сега за поставянето върху купичките: ръбовете на тавата просто се закрепят на две купички, поставени срещуположно, така че на практика тавата да е във въздуха.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Млечна баница
1 пакет домашна юфка
100гр. масло
4 яйца
1л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 ванилии
Юфката се пече до златисто с маслото. Отделно се разбиват яйцата със захарта, млякото и ванилията. Залива се юфката със сместа и се пече на 180 градуса до порозовяване.
1 пакет домашна юфка
100гр. масло
4 яйца
1л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
2 ванилии
Юфката се пече до златисто с маслото. Отделно се разбиват яйцата със захарта, млякото и ванилията. Залива се юфката със сместа и се пече на 180 градуса до порозовяване.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Съжалявам, че ще оспамя темата, но прочетох :"Хляб, баници, закуски за шампоани". И си помислих, че нещо сте се бъгнали покрай толкова различни теми
- mileni
- Чист кофеин
- Мнения: 5155
- Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
- Дал благодарност: 253 пъти
- Получил благодарност: 83 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Нелчо,много я хаpесваме у нас тази баничкаБлагодаpя ти,че ми я пpипомни,скоро не съм я правила
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Ох, Пети, аз пък като се притесних, че ще започнеш да месиш...5ia написа:Съжалявам, че ще оспамя темата, но прочетох :"Хляб, баници, закуски за шампоани". И си помислих, че нещо сте се бъгнали покрай толкова различни теми
Ама ми олекна сега!
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
По повод баницата,за която е писала Ида в "благодарности"-и аз я правих вчера,стана разкош,чудо просто.Омете се първа ,за отрицателно време.Умишлено,след като я наредих,оставих повечко да престои,преди да пека,да се напои хубаво.Намазах всяка кора с разт.масло,през кора слагах сирене,нарязах на парчета,посипах в разрезите горещо масло и залях яйчената смес.Голяма вкусотия!
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
- Калина-малина
- Двойно кафе
- Мнения: 179
- Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
- Местоположение: Филибето
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Защо не намирам подобна рецепта нито в "Благодарности", нито тук?al.yank написа:По повод баницата,за която е писала Ида в "благодарности"-и аз я правих вчера,стана разкош,чудо просто.Омете се първа ,за отрицателно време.Умишлено,след като я наредих,оставих повечко да престои,преди да пека,да се напои хубаво.Намазах всяка кора с разт.масло,през кора слагах сирене,нарязах на парчета,посипах в разрезите горещо масло и залях яйчената смес.Голяма вкусотия!
Много сме лудите....но сме пръснати!
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Воала. Дунавски баници
Рецептата на моята приятелка: http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... t=30#p6815
Рецептата на Би: http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... t=75#p6854
Рецептата на моята приятелка: http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... t=30#p6815
Рецептата на Би: http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... t=75#p6854
- Калина-малина
- Двойно кафе
- Мнения: 179
- Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
- Местоположение: Филибето
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Благодаря, Сатори!
Това с обръщането нещо ме притеснява, не че няма да опитам де.
Баницата, която основно приготвям е следната
пакет кори, в Пловдив от година някъде ползвам "Девон", тънки и хубави
3 яйца
1каф.чаша олио
сирене - 350-400, може и повече
1 чаена чаша кисело мляко с чаена лъжица сода
Това се разбърква. Отделно си приготвям пак 1 каф.чашка олио
На всяко кора слагам олио, през две кори плънка. Отгоре заливам с разбито яйце, нарезвам и по нарезите слагам тук, таме бучки масалце.
Ето още една рецепта, която основно ползвам за баницата с дряновите късмети за Васильов ден - вита баница
1 пакет кори
4яйца
1ч.чаша кисело мляко с 1к.л. сода
1/2 ч.чаша олио
250 грама сирене
1 ч.чаша брашно
Разбърква се сместта. Взимам по две кори, мажа със сместта и навивам. Нареждам в тава намазана с мазнина. Отгоре с разтопено масло се залива по заврънтулките.
Това с обръщането нещо ме притеснява, не че няма да опитам де.
Баницата, която основно приготвям е следната
пакет кори, в Пловдив от година някъде ползвам "Девон", тънки и хубави
3 яйца
1каф.чаша олио
сирене - 350-400, може и повече
1 чаена чаша кисело мляко с чаена лъжица сода
Това се разбърква. Отделно си приготвям пак 1 каф.чашка олио
На всяко кора слагам олио, през две кори плънка. Отгоре заливам с разбито яйце, нарезвам и по нарезите слагам тук, таме бучки масалце.
Ето още една рецепта, която основно ползвам за баницата с дряновите късмети за Васильов ден - вита баница
1 пакет кори
4яйца
1ч.чаша кисело мляко с 1к.л. сода
1/2 ч.чаша олио
250 грама сирене
1 ч.чаша брашно
Разбърква се сместта. Взимам по две кори, мажа със сместта и навивам. Нареждам в тава намазана с мазнина. Отгоре с разтопено масло се залива по заврънтулките.
Много сме лудите....но сме пръснати!