Дворът на Люб, и още работи...
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1101
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Получил благодарност: 562 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Пищен! Хапвате ли го или само тайни маносани краставици консумирате Как ми се прияде гръцка щирена салатка с маслинки, чесън и доматки... Пролетта имах малко щир, див де - не като твоя, в доматите. Обрах го един път, пък той се обиди и изчезна.
-
- Наркоман
- Мнения: 11647
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 100 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Какво му се яде на това нещо? Щир в наше село е друго, но чак салата.. А, киноа същото ли е или подобно ?
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1101
- Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
- Получил благодарност: 562 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Това, за което говоря са листа и млади стръкове, леко сварени. Киноа е друго. Семената на щира се ядат също под името амарант, но не е вариант сам да си ги чепкаш.
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7444
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 884 пъти
- Получил благодарност: 1731 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Не го ядем, за хубост е само. Обичам такива нахални цветя, които искат само скубане, а не да им бая
Баба ми правеше баница с щир, зелник иначе му е името, ама много ми жулеше небцето, не ща. Един ден стана въпрос, и леля ми каза, че сигурно го е обрала дърт. Но на мен вече нещо не ми се дояжда.
Иначе си отглеждам на "тротоара" коприва, баш под нектарината, та ефекта е две в едно, втория е да не налитат на нектарината минувачите
И лапада от тротоара е по-добър от моя, дето го ядат охлюви.
Баба ми правеше баница с щир, зелник иначе му е името, ама много ми жулеше небцето, не ща. Един ден стана въпрос, и леля ми каза, че сигурно го е обрала дърт. Но на мен вече нещо не ми се дояжда.
Иначе си отглеждам на "тротоара" коприва, баш под нектарината, та ефекта е две в едно, втория е да не налитат на нектарината минувачите
И лапада от тротоара е по-добър от моя, дето го ядат охлюви.
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7444
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 884 пъти
- Получил благодарност: 1731 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Да ви кажа една хитрост за голите охлюви, която научих в ютуб. След като сме заложили разните му капани, най-добрият от които обикновено е стара гнила дъска,под която се крият, изтръскваме охлювите в съд със солена вода. Така те загиват и нямат шанса да се изкачат по съда и да се върнат откъдето са дошли, докато ние си проверяваме останалите капани.
Тези дни Ютуб постоянно ми предлага канал с името "Градинарските истории на баба Данче", където на пръв поглед се вижда жена в пенсионна възраст, която най-често обяснява нещо на камерата. Много пъти го подминавах, още повече, че нищо в градината не ме привлече визуално, но все пак се реших да цъкна и да сложа слушалките. Първо ме порази лошото качество на звука.
Темата беше за естрагона, което също ми е безинтересно, защото не я понасям тази подправка. Обаче при все , че операторът на баба Данче е мноооого зле, се заслушах в информацията, която ни поднася тази жена, и бях силно впечатлена от компетентността, интелигентния разказ и естественото й поведение пред камера.
Та реших да изгледам и още нещо, и започна да ме хваща срам, че така пренебрежително се отнесох в началото.
След малините вече бях пленена! реших да прочета и описанието на канала, нещо, което обикновено не правя. Оказва се, че той е на професор Йорданка Станчева, агроном, преподавател, селектирала първият български чери домат. И още много за нея, което, ако искате , ще прочетете.
Заглавията са другия недостатък - номерирани епизоди. Сега ще ги качвам в пинтерест с мое синтезирано описание аз съдържанието, защото как иначе ще знам кога се варосват дръвчетата и защо, и кога се пръска с варов разтвор, за да отложим с няколко дни цъфтежа и го спасим от сланите, и колко пъти се пръска ябълката в конвенционалното земеделие и т.тн. и т.н. все много интересни и полезни неща.
Надявам се от пролетта да продължи с видеата за работата в градината, ще я следя редовно!
Тези дни Ютуб постоянно ми предлага канал с името "Градинарските истории на баба Данче", където на пръв поглед се вижда жена в пенсионна възраст, която най-често обяснява нещо на камерата. Много пъти го подминавах, още повече, че нищо в градината не ме привлече визуално, но все пак се реших да цъкна и да сложа слушалките. Първо ме порази лошото качество на звука.
Темата беше за естрагона, което също ми е безинтересно, защото не я понасям тази подправка. Обаче при все , че операторът на баба Данче е мноооого зле, се заслушах в информацията, която ни поднася тази жена, и бях силно впечатлена от компетентността, интелигентния разказ и естественото й поведение пред камера.
Та реших да изгледам и още нещо, и започна да ме хваща срам, че така пренебрежително се отнесох в началото.
След малините вече бях пленена! реших да прочета и описанието на канала, нещо, което обикновено не правя. Оказва се, че той е на професор Йорданка Станчева, агроном, преподавател, селектирала първият български чери домат. И още много за нея, което, ако искате , ще прочетете.
Заглавията са другия недостатък - номерирани епизоди. Сега ще ги качвам в пинтерест с мое синтезирано описание аз съдържанието, защото как иначе ще знам кога се варосват дръвчетата и защо, и кога се пръска с варов разтвор, за да отложим с няколко дни цъфтежа и го спасим от сланите, и колко пъти се пръска ябълката в конвенционалното земеделие и т.тн. и т.н. все много интересни и полезни неща.
Надявам се от пролетта да продължи с видеата за работата в градината, ще я следя редовно!
- Kakichka
- Виенско кафе
- Мнения: 463
- Регистриран на: Юли 7, '20, 20:28
- Дал благодарност: 221 пъти
- Получил благодарност: 435 пъти
- Обратна връзка:
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Люб, благодаря ти, страхотна находка е тази баба Данче. Ей затова обожавам и форума, къде иначе ще попадна на толкова полезни канали. Сподели моля те линк към твоя пинтерест, като почнеш да описваш епизодите. Аз сега ги пуснах поред и много ми допада бабата....точно сега разказва и за гурбетчиите градинари, за които аз обичам да слушам.... Мисля че ще има полезни съвети, а изказът, думите, интонацията...ех вече не се чуват често такива ерудити.ljuboznatelna написа: ↑Ное 18, '23, 16:04
Тези дни Ютуб постоянно ми предлага канал с името "Градинарските истории на баба Данче", .....
След малините вече бях пленена! реших да прочета и описанието на канала, нещо, което обикновено не правя. Оказва се, че той е на професор Йорданка Станчева, агроном, преподавател, селектирала първият български чери домат. И още много за нея, което, ако искате , ще прочетете. ...
Благодаря отново!
Добрата фея, която понякога се превръща в луда кравичка. Обичам шарено в розови нюанси, пролетта и вярвам в доброто приятелство.
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7444
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 884 пъти
- Получил благодарност: 1731 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Ето тук им пиша едно кратичко описание, по което да се ориентирам за какво говори, разбира се, като съм ги гледала е по-лесно. За гурбетчиите беше в епизода за цветята в градинатаKakichka написа: ↑Ное 19, '23, 20:12 Люб, благодаря ти, страхотна находка е тази баба Данче. Ей затова обожавам и форума, къде иначе ще попадна на толкова полезни канали. Сподели моля те линк към твоя пинтерест, като почнеш да описваш епизодите. Аз сега ги пуснах поред и много ми допада бабата....точно сега разказва и за гурбетчиите градинари, за които аз обичам да слушам.... Мисля че ще има полезни съвети, а изказът, думите, интонацията...ех вече не се чуват често такива ерудити.
Благодаря отново!
https://www.pinterest.com/ljuboznatelna ... %B2%D0%B0/
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7444
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 884 пъти
- Получил благодарност: 1731 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Заформи се във ФБ една дискусия За и Против мултикукъра, а аз се сетих като садихме първите китки, как си опекохме македонската наденица с помощта на захвърлените железа от строежа отсреща Така де, бели хора сме, ядем топло ядене
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7444
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
- Дал благодарност: 884 пъти
- Получил благодарност: 1731 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Снощи късно заваля сняг. О, щастие! Като дете се радвах!
Не съобразихме да изтръскаме снега на всички, дърветата са с листа, много им натежа, и разполови това плачещо дърво в ляво, и по-голямата част от нара. Западната част на пауловнията и тя е натрошена, цвят няма да видя.
Сутринта снегът вече се топеше, и набързо изтъркалях две топки сняг. Те минаха по падналите през нощта листа на брезата, по голата трева, закачиха и малко кал, и засияха колкото може върху една плочка до голямото менче, останало без копривките и ипомеите си.
Снегът беше лепкав и тежък, затова се щурах като луда и бързах да измисля очи. Въглените в камината бяха изгорели до пепел. Хрумна ми първо да му сложа паунски очи. Заприлича на азиатец. Като му сложих и тенджерата, съвсем на узбек заприлича, при това със зелени пламъчета в очите
Затова пък в профил много мило пърхаха тези дълги мигли! И усмивката завъртях, нищо, че докато го тъкмих, бях смазала с ботите червената чушка.
Свалих му шапката, той пък на тибетски монах заприлича!
После се сетих, че и камъчетата минават за въглени, особено като са мокри. Сигурно щях да се сетя по-рано, но снегът е затрупал баластрата, а до нея поляната си беше гола. Така вече си заприлича на нашенец, тенджерата и тя си е наше производство
И гологлав го снимах, разбира се! И откъм прозореца изглеждаше прекрасно, но докато нахраня домочадието, вече започна да се топи, и му изпадаха очите. Иначе и още щях да досадя
Не съобразихме да изтръскаме снега на всички, дърветата са с листа, много им натежа, и разполови това плачещо дърво в ляво, и по-голямата част от нара. Западната част на пауловнията и тя е натрошена, цвят няма да видя.
Сутринта снегът вече се топеше, и набързо изтъркалях две топки сняг. Те минаха по падналите през нощта листа на брезата, по голата трева, закачиха и малко кал, и засияха колкото може върху една плочка до голямото менче, останало без копривките и ипомеите си.
Снегът беше лепкав и тежък, затова се щурах като луда и бързах да измисля очи. Въглените в камината бяха изгорели до пепел. Хрумна ми първо да му сложа паунски очи. Заприлича на азиатец. Като му сложих и тенджерата, съвсем на узбек заприлича, при това със зелени пламъчета в очите
Затова пък в профил много мило пърхаха тези дълги мигли! И усмивката завъртях, нищо, че докато го тъкмих, бях смазала с ботите червената чушка.
Свалих му шапката, той пък на тибетски монах заприлича!
После се сетих, че и камъчетата минават за въглени, особено като са мокри. Сигурно щях да се сетя по-рано, но снегът е затрупал баластрата, а до нея поляната си беше гола. Така вече си заприлича на нашенец, тенджерата и тя си е наше производство
И гологлав го снимах, разбира се! И откъм прозореца изглеждаше прекрасно, но докато нахраня домочадието, вече започна да се топи, и му изпадаха очите. Иначе и още щях да досадя
Последно промяна от ljuboznatelna на Ное 26, '23, 15:53, променено общо 1 път.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5790
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2151 пъти
- Получил благодарност: 2527 пъти
Re: Дворът на Люб, и още работи...
Как хубаво ги правиш тези Снежковци, ljuboznatelna! Все интересни. Тенджерата е като етно-шапка. Тъкмо си помислих, че някой друг Снежко му я е взел, разбрах че ти си му я свалила. А с очите от пера също ми хареса.