Розите - технология за засаждане и грижи
-
- Кана кафе
- Дал благодарност: 13 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Розите - технология за засаждане и грижи
Някой пробвал ли е (предполагам, че не, ама...
) да пръска многогодишни рози в основата със селективен хербицид срещу житни плевели (трева), примерно с Ажил, Пантера и подобни?

- zeleno
- Наркоман
- Дал благодарност: 613 пъти
- Получил благодарност: 1300 пъти
аз пръскам с тотален , но така боря обикновено поветицата
троскота също , но чакам да направи приличен сноп , за да има достатъчно листна маса
паламидата също по тази технология
напъхвам врежа в подходяща бутилка и пръскам вътре в бутилката / без капачка и с отрязано дъно /
отличен резултат
пръскам с пръскалка , като дюзата напъхвам направо в гърлото на бутилката и внимавам да не се разнесе / правя фуния с ръката си
не знам дали го обясних разбираемо
пп житни плевели вероятно можеш не да пръскаш , а да ги минеш с някаква гъба напоена в препарата
троскота също , но чакам да направи приличен сноп , за да има достатъчно листна маса
напъхвам врежа в подходяща бутилка и пръскам вътре в бутилката / без капачка и с отрязано дъно /
отличен резултат
пръскам с пръскалка , като дюзата напъхвам направо в гърлото на бутилката и внимавам да не се разнесе / правя фуния с ръката си

пп житни плевели вероятно можеш не да пръскаш , а да ги минеш с някаква гъба напоена в препарата
- Миша
- Наркоман
- Дал благодарност: 332 пъти
- Получил благодарност: 1579 пъти
- Обратна връзка:
Никакъв проблем няма, препоръчвам Пантера -20 мл на 10 л, след двайсетина дни житните ще изгорят, върху розите не се отразява.stefan_doc написа: ↑Юли 16, '24, 10:31 Някой пробвал ли е (предполагам, че не, ама...) да пръска многогодишни рози в основата със селективен хербицид срещу житни плевели (трева), примерно с Ажил, Пантера и подобни?
-
- Кана кафе
Благодаря, напълно разбираемо е, само това "напъхвам врежа в подходяща бутилка" не го схванах.zeleno написа: ↑Юли 17, '24, 16:34 аз пръскам с тотален , но така боря обикновено поветицата
отличен резултат
Тотален хербицид, предполагам имаш предвид глифозат, ползвам само за тротоара и за плевелите при съседите, които не искам да стигат до мен чрез семена...

В случая писах житни плевели, но става дума за метлица и власатка, които не са точно плевели, а в общия случай желани треви, но при розите - са.
Растат плътно около стеблото, а розата, както знаеш, боде...
Иначе просо и кощрява ги махам ръчно, както и щира и лободата, а паламидата - с лопатка или селективен за широколистни.
Поветица, лепка и детелина също ги преследвам като финикийци из цялата морава със селективен за широколистни.
Имам и това: https://greendesign-sv.com/product/110/ ... otika.html
но никога не съм го ползвал.
А ти си доста изобретателна, признавам.

-
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 813 пъти
- Получил благодарност: 3112 пъти
от речник / тази дума и аз не я бях чувала, но я има
ВРЕЖ, врѐжът, врѐжа, мн. врѐжове, след числ. врѐжа, м. Диал. Стъбло на тиква, диня, краставица и др. пълзящи растения; ластуна, вреже.
- zeleno
- Наркоман
- Дал благодарност: 613 пъти
- Получил благодарност: 1300 пъти

вреж е стъблото на поветицата , тя пуска по няколко много дълги стъбла , както знаете / аз пък друга дума за това не знам , само тази ми се струва подходяща

аз ги събирам на сноп , нагъвам ги на чиле

док , точно глифозат имам в предвид , ползвам го само за тези два-три изброени от мен плевела , като се опитвам да е максимално щадящо за околните растения
аз разбрах , че питаш за житни , затова написах да ги мажеш с гъбичка хваната с

-
- Кана кафе
Туй се сетих, че го имам, но отдавна не съм го ползвал.

Да, за житни питах. Мисля, при това още утре, да приложа предложения от Миша препарат, но ще сложа някакъв пластмасов ограничител, все пак, докато пръскам основата на стеблото, за да не отива много настрани.
А решението ти с глифозата в бутилка е логично, още повече, че той е много по-слабо летлив от селективните за широколистни, особено съдържащите 2.4 Д, които със или без бутилка, като я махнеш само с изпаренията си ще опърлят листа на розата или каквото е там широколистно.