Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
wenche , благодаря за отговора ! Стори ми се,че gospodinov е писал.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, ето линк към малцовите продукти за хлебарството
https://www.tehra.com/bg/product/pshenichen-potumnitel
Има и други разновидности, обработени по различен начин.
За брашното Грахам
"Брашно Грахам е специален тип пълнозърнесто пшенично брашно. Носи името на своя създател Силвестър Грахам. Ендоспермът се смила фино, а отделно едро се смилат обвивките и зародиша. Смесват се в нееднородно по текстура брашно, което се меси добре и от него се приготвят хляб и крекери „Грахам"
http://www.kenguru.bg/pshenicata+-+%E2% ... iLcZm-Ytez
Тънкостите на печенето в открита фурна са няколко, според моя крехък опит:
-максимално нагрята фурна - минимум половин час, се включва на максимум градуси, преди да сложиш хляба;
-тавата, в която ще се пече, също е във фурната в този половин час;
-метална купичка с вода на дъното на фурната, под тавата, също се поставя в началото;
-след изтичане на този половин час, се вади тавата, слага се хартията за печене, предварително подготвена;
-хляба се обръща от ратана в нагрятата тава върху предварително сложената хартия за печене;
-максимално бързо се правят разрезите и се връща тавата във фурната;
-фурната се включва само на долен реотан, на максимални градуси за около 15-20 мин в зависимост от фурната. През това време хляба трябва да е достигнал на 90% от издигането си и разтворил разрезите;
-след това превключваме на горен реотан - 10-15 мин. в зависимост колко го искаме да е изпечен. През това време, хляба достига останалите 10% от обема си и трябва да е на 100%;
-след изваждане на хляба, трябва да има добро изпичане отдолу и отгоре. При почукване от долната страна трябва да издава кух, кънтящ звук. Ако звука е плътен, твърде вероятно не е изпечен добре и вътрешността му е сурова;
ВАЖНО:
-по време на печене фурната не се отваря по никакъв повод.
Ако хляба е изцяло бял, печенето става за по кратко време, при пълнозърнестия се добавя още 10-на минути на по-ниски градуси. Ако сте пекли 15 мин на 250 градуса, добавяте още 10 на 200 градуса.
Тъй като фурните са различни, възможно е да има разлика във времената описани по-горе, всичко е въпрос на проба-грешка.
Пека по този начин, от много време и винаги резултата е 100%.
https://www.tehra.com/bg/product/pshenichen-potumnitel
Има и други разновидности, обработени по различен начин.
За брашното Грахам
"Брашно Грахам е специален тип пълнозърнесто пшенично брашно. Носи името на своя създател Силвестър Грахам. Ендоспермът се смила фино, а отделно едро се смилат обвивките и зародиша. Смесват се в нееднородно по текстура брашно, което се меси добре и от него се приготвят хляб и крекери „Грахам"
http://www.kenguru.bg/pshenicata+-+%E2% ... iLcZm-Ytez
Тънкостите на печенето в открита фурна са няколко, според моя крехък опит:
-максимално нагрята фурна - минимум половин час, се включва на максимум градуси, преди да сложиш хляба;
-тавата, в която ще се пече, също е във фурната в този половин час;
-метална купичка с вода на дъното на фурната, под тавата, също се поставя в началото;
-след изтичане на този половин час, се вади тавата, слага се хартията за печене, предварително подготвена;
-хляба се обръща от ратана в нагрятата тава върху предварително сложената хартия за печене;
-максимално бързо се правят разрезите и се връща тавата във фурната;
-фурната се включва само на долен реотан, на максимални градуси за около 15-20 мин в зависимост от фурната. През това време хляба трябва да е достигнал на 90% от издигането си и разтворил разрезите;
-след това превключваме на горен реотан - 10-15 мин. в зависимост колко го искаме да е изпечен. През това време, хляба достига останалите 10% от обема си и трябва да е на 100%;
-след изваждане на хляба, трябва да има добро изпичане отдолу и отгоре. При почукване от долната страна трябва да издава кух, кънтящ звук. Ако звука е плътен, твърде вероятно не е изпечен добре и вътрешността му е сурова;
ВАЖНО:
-по време на печене фурната не се отваря по никакъв повод.
Ако хляба е изцяло бял, печенето става за по кратко време, при пълнозърнестия се добавя още 10-на минути на по-ниски градуси. Ако сте пекли 15 мин на 250 градуса, добавяте още 10 на 200 градуса.
Тъй като фурните са различни, възможно е да има разлика във времената описани по-горе, всичко е въпрос на проба-грешка.
Пека по този начин, от много време и винаги резултата е 100%.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
DM-ското е добро.Екосем имат натурално бяло пшенично брашно без добавки, освен онлайн го има във всички големи вериги.
В Метро в био-секцията има също различни бели без добавки - италиански, на Хармоника.
На Балван също е хубаво.
https://www.zoya.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%82 ... BD_D0_BE-s
Мерси за линка, Господинов, ще прегледам.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, благодаря за инфото.
На Екосем стелажите са доста разпространени ама бяло брашно не зареждат, поне край нас. Ще преверя във веригите.
![Джмок! :tzeluvka:](./images/smilies/tzeluvka.jpg)
На Екосем стелажите са доста разпространени ама бяло брашно не зареждат, поне край нас. Ще преверя във веригите.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Последно купих от Елин-Пелинския Фантастико, който е от от ХХL версията.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ухае ли съботно на хляб?
![Изображение](http://media.snimka.bg/s1/6241/038726423.jpg)
![Изображение](http://media.snimka.bg/s1/6241/038726424.jpg?r=0)
Този път месих с едно ново гръцко брашно от твърда пшеница. Толкова е жълто, че в първия момент се усъмних, че е царевично, но не, пшенично си е. На пипане се усеща по-зърнисто между пръстите, не е като обичайната бяла пудра. 14% протеин ( дано не е допълнително добавен). Пое много вода и хидратацията отиде над 80%, но се измеси много приятно. Мисля, че трябваше да втасва още няколко часа, но купонът не може да ни чака.
![Изображение](http://media.snimka.bg/s1/6241/038726425.jpg)
![Изображение](http://media.snimka.bg/s1/6241/038726423.jpg)
![Изображение](http://media.snimka.bg/s1/6241/038726424.jpg?r=0)
Този път месих с едно ново гръцко брашно от твърда пшеница. Толкова е жълто, че в първия момент се усъмних, че е царевично, но не, пшенично си е. На пипане се усеща по-зърнисто между пръстите, не е като обичайната бяла пудра. 14% протеин ( дано не е допълнително добавен). Пое много вода и хидратацията отиде над 80%, но се измеси много приятно. Мисля, че трябваше да втасва още няколко часа, но купонът не може да ни чака.
![Изображение](http://media.snimka.bg/s1/6241/038726425.jpg)
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1993
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 324 пъти
- Получил благодарност: 263 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Леле, Венче образцова работа
Благородно завиждам.
Аз напоследък съм се специализирала в правенето на тухлички.
Много съм добра.
Меся, разпъвам и какво ли не, а резулатата е тухличка. Утешавам се, че поне знам какво ям и няма набухватели.
Не знам дали кваса не е прецакан
Ще продължавам с опитите обаче.
![Потекоха :potekoha:](./images/smilies/potekoha.jpg)
![Браво! :sclap:](./images/smilies/emoticon-0137-clapping.gif)
Благородно завиждам.
Аз напоследък съм се специализирала в правенето на тухлички.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Ха-ха-ха :srofl:](./images/smilies/emoticon-0140-rofl.gif)
Меся, разпъвам и какво ли не, а резулатата е тухличка. Утешавам се, че поне знам какво ям и няма набухватели.
Не знам дали кваса не е прецакан
![Хммм :hmmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
Ще продължавам с опитите обаче.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, голям красавец!
Днес от останалия квас с хмелова отвара с добавено брашно, направих малки питки, които сложих да се сушат. Както бяха мокри са около стотина грама, някои малко повече, други по-малко. Ако има желаещи мога да изпратя от тях, а имам изсушен и обикновен квас. Днес съм замесила обичайното хлебче бяло/пълнозърнесто. Печенето ще е утре.
Днес от останалия квас с хмелова отвара с добавено брашно, направих малки питки, които сложих да се сушат. Както бяха мокри са около стотина грама, някои малко повече, други по-малко. Ако има желаещи мога да изпратя от тях, а имам изсушен и обикновен квас. Днес съм замесила обичайното хлебче бяло/пълнозърнесто. Печенето ще е утре.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Венче, отново образцов хляб.
Отпуските свършиха и да запрятаме ръкави хлебари
Моя твърд квас, от оставено тесто, след три седмици престои в хладилника е "хванал пътя".
Сега замесих едно хлебче, което не можах да изпека снощи........с мая
Отлежава в хладилника и довечера ще го пекна.
Така, че рестартирам кваса продължаваме с хлебарстването.
Отпуските свършиха и да запрятаме ръкави хлебари
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Моя твърд квас, от оставено тесто, след три седмици престои в хладилника е "хванал пътя".
Сега замесих едно хлебче, което не можах да изпека снощи........с мая
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Отлежава в хладилника и довечера ще го пекна.
Така, че рестартирам кваса продължаваме с хлебарстването.