Мак (Papaver) - обща тема
- flora
- Баш кафе майстор
- Получил благодарност: 72 пъти
Re: Мак (Papaver) - обща тема
Момичета, прекрасни са маковете ви. За разлика от вас при мен само оранжево-червените ориенталски растат безгрижно и цъфтят. Поне три пъти съм садила коренчета лилави и розови, а накрая цъфват пак оранжеви. От другите (с гладки листенца) безброй пъти съм пробвала със семена, но дори едно семенце не е поникнало. Не знам какво не им харесва....Преди много години край една опитна станция видях едно поле с макове различни цветове (като на Полин) - беше страхотна гледка, която няма да забравя. Като видя мак все за нея се сещам.

- Skio
- Кафевар/ка/
- Дал благодарност: 421 пъти
- Получил благодарност: 455 пъти
Поли, дано се справиш със събирането на семената, и дано от тези отровно-колекционерски цветове останат 5 общо зрънца и за мен.
Нямам право дори да си мечтая за повече бройка, че не заслужавам, никак даже, защото вече 4-та зима забравям да си посея попитата. Обаче климатът е виновен - какво ти сеене февруари месец в/у снега, тук вече дори капка дъжд не пада от ноември до март.
Тази година само три самозасели се, колкото да имам пресни семена.

Иначе такива разпаднали се и генетично объркали се ги считам за луд късмет - миришат, та се късат! Този буквално го дишах като лепило, до тоталното му измирисване...

Mi sa che un tentativo lo farei volentieri...ma se mi nuoce?
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
"Времето все си тече, независимо дали си заровил някаква изненада в земята, или не". [Mерка]
- Polin
- Кафе машина
- Дал благодарност: 4887 пъти
- Получил благодарност: 2299 пъти
Spoiler
Skio написа: ↑Юни 6, '24, 16:45
Поли, дано се справиш със събирането на семената, и дано от тези отровно-колекционерски цветове останат 5 общо зрънца и за мен.
Нямам право дори да си мечтая за повече бройка, че не заслужавам, никак даже, защото вече 4-та зима забравям да си посея попитата. Обаче климатът е виновен - какво ти сеене февруари месец в/у снега, тук вече дори капка дъжд не пада от ноември до март.
Тази година само три самозасели се, колкото да имам пресни семена.
Иначе такива разпаднали се и генетично объркали се ги считам за луд късмет - миришат, та се късат! Този буквално го дишах като лепило, до тоталното му измирисване...![]()
![]()

Аз засях този мак за сефте есента. Червения се самозася доволно, че и пре-, та се наложи да го редуцирам

Само да узреят семенцата читаво, ... ще се сее мак

-
- Баш кафе майстор
- Дал благодарност: 526 пъти
- Получил благодарност: 309 пъти
При мен маковете се самозасяват сами в местата предвидени за зеленчуци. Понеже ми е жал да ги скубя и те стават цяла поляна.

- Гео, граф
- Наркоман
- Дал благодарност: 1835 пъти
- Получил благодарност: 3296 пъти
Като се изправиха ония ми ти едри, сочни стебла с вид на зъл бурен, Шефа ми направи забележа: абе, няма ли да почистиш тия трънье, глей колко са много? Това са макове, бре, викам му, а той стига бе, бъзикаш се! Ами ето цъфнаха и той пак не вярва, че са макове

Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд