Дългочакана мечта

То че се знаем, знаем се, ама все пак :)...
Публикувай отговор
Аватар
Лавандулов залез
Виенско кафе
Дал благодарност: 159 пъти
Получил благодарност: 739 пъти

Re: Дългочакана мечта

Мнение от Лавандулов залез »

Мислех сега да ви показвам розите, ама няма. Първо божурите, че тук не съм. Бях писала, че миналата есен си поръчах 5 в края на сезона, нямаше голям избор. но съм доволна. Та пристигнаха те есента, огромни корени и аз предварително бях изчистила една леха около пътеката към къщичката. ММ мрънка малко ама няма избор :mrgreen: . Когато ги садих той слагаше изолация на северната стена на къщата, че градушката я отнесе. Той маже, аз копам. Голямо копане падна, не очаквах толкова големи корени, наистина. Някои не успях да ги заровя добре и малко от шийката стърчеше, че там бяха и очичките. Тревожех се дали няма да измръзнат ама явно не. В моя случай нямаше опасност да ги заровя повече от препоръчаното. Тогава онзи уикенд беше голям зор докато изкопая такива големи дупки в тая корава пръст, а хем беше валяло. А и около тях после местих ириси и лукове, че и старите ми от предната есен (3 броя). Нали ме знаете, че не съм много по планирането и реших да ги редувам цветен-бял, защото от новите имаше цели 3 бели.
От новите не цъфна само един (баш от цветните), а от старите - два. Но сезона е повече от обилен, много много се радвам. Бях писала в божурената тема, че Лимон шифон ми цъфти за втори пореден сезон с 3 цвята, а е на три години вече. И е дребен. Дали не му харесва мястото, наесен май ще го местя и даже вече реших къде. Защото единия от Лидъл, миналата година имаше 1 цвят, тази два, но на маса е троен в сравнение с миналата година. А и е от Лидъл :mrgreen:
Чакам още само един да цъфне - Duchesse de Nemours, почти се е разтворил
Всички много ми харесват, но най-мнохо Ma petit cherie и Orchid Annie, ооооо какъв аромат особено от шерито. Чакам дукесата, защото няа как толкова стар божур да се продава от толкова време, а и да се купува, ако не е хубав.
Ще почна от кораловия от Лидъл, тая година пак е коралов, не е Карл Розенфилд. Другия пък не цъфна

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

По-миналата есен Мечтица подаряваше някакъв обикновен според нея божур и аз си поисках, защото тогава нямах. Миналата година естествено нямаше цвят, тази заложи 10 пъпки, но явно измръзнаха от късните снегове и цъфнаха 2. Като поличка на балерина е, аз го кръстих розовата балерина Оля :lol: Тази пролет ми подари още един

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Лавандулов залез
Виенско кафе

Ma petit cherie
Толкова сладка и ароматна

Изображение

Изображение

Изображение

Новите все са с по 3 цвята, изключение е Fringed ivory, но той има странични пъпки и нали съм алчна и нетърпелива оставих всички, че да им се любувам повече

Orchid Annie
В началото на сезона изникна с прекрасни лилавообагрени листенца, силно накъдрени (ама може да е и Gardenia)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Лавандулов залез
Виенско кафе

Продължавам с божуреното ревю
Нали бях насадила първите на брега на зеленчуковата градина, та есента след ваденето явно от единия е останало парче. И пролетта абе показало се едно стръкче и листенцата ама много приличат на божурени, ама то много дребно стръкче. Разручках с лопатката и без да искам отрязах стръкчето, ама си личеше че идва от дълбоко. Взех аз голямата лопата и го изкопах и се оказа коренище - част де - и то две парчета намерих. Явно се е отчупило по време на ваденето есента и тези са били надълбоко и са изкарали стъбла. Май са от Цитереа, защото тя беше там, сложих едното на тротоарната градина, а другото сред новите ама наесен трябва да го преместя. Да ама пак изби ново листо :lol: - не съм извадила всичко, няма да го пипам сега и наесен ще го обявя за подаряване (или още сега го предлагам, пък наесен давам). Вчера като плевих намерих и два семенака от фломиса, и тях ще предлагам. Ще попитате защо - пролетта бяха изникнали два и ги посях на тротоара, а вкъщи просто няма къде да освободя място за още един такъв внушителен дзвер. Абе има ама ММ ще :aspm: Тази пролет когато започна да изкарва новите листа (никога не опадат старите напълно, остават като мъхеста розетка и новите почистват старите като излизат пролетта, никога аз не съм я чистила, защото туфата е хотел за всякакви насекоми, буболечки, щипалки, бръмбарчета и такива) забелязах, че - как да ги опиша - не са стъбла,(хоризонтални), абе сякаш бяха започнали да вдървеняват и се разрастват настрани. Та продължава да си нараства на ширина и вече пъпли по бетонната основа на оградата (даже я е покрил), а настрани зае цялото място между две туи - навярно над метър. Есента преместих една розова непета по-напред, защото беше започнал да я задушава, и сега тя също е пораснала доста и ще цъфти.
Отплеснах се

Ето белите, бели са но различно бели
Fringed Ivory - не мирише

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Gardenia - страхотен аромат, не толкова чисто бяла като предния, с красиви розовеещи ивици по дължината на някои от листенцата. Не можа обаче да изхрани страничните пъпки, както Айворито

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Лавандулов залез
Виенско кафе

Вчера се захванах да вадя луковете, поне част от тях, за да ги разчесна най-вече. Та извадих първо тези от северната дълга леха и продължих с Глобмастър, който е в божурения нов бордюр. И ме хвана работното около 2 следобед, преди това сутринта плевих навсякъде, садих един уж бабешки божур, който си взех от една жена във фейсбук (взех два, другия ще садя после - пак към 2 часа :lol: ), та вчера така - излязох рано сутринта да разгледам къде мога да ги наместя. За първия извадих една целина, която беше до Бартзелата, защото не я берях а само заема място и като не я полея лятото клепва. За другия обаче ще трябва да копам от тревата и ще чакам ММ да излезе :mrgreen:
В петък племенницата на ММ доведе правнучето (такова се пада на бабата и дядото) и ние с ММ уж сме вуйна и вуйчо. Да ама веднъж водеха спор зет ми и неговия зет :lol: (хич не съм в час с тези роднински истории) - на сестра му мъж - че след като малкия е внук на сестрата на ММ, значи и той му е дядо, а нашия син му е чичо :lol: Сигурно е така. Та дадох на лапетата по една топка от глобмастъра да играят, аз вадя луци в големия пек а те играят къде на сянка, къде не, само крякат и се гонят из целия двор.

Сега ще показвам Бартзела
Голямо чакане - три години я чакам да цъфне, заслужаваше си, но много бързо окапаха. А как мирише :chchaa: Цъфна с два цвята, големи но все още не толкова, колкото ги дават. Много интересно се разпуква - като черупка на шамфъстък някак си

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Elatior