Амарилис (Amaryllis/Hippeastrum)
- Elatior
- Кана кафе
- Дал благодарност: 767 пъти
- Получил благодарност: 333 пъти
Re: Амарилис (Amaryllis/Hippeastrum)
Поли,честита радост!
Дълги години да те радва!
Амарилисите са наистина цветя,които можем да отглеждаме години...Първият,който си купих беше найй-обикновен,често срещан сорт.Впечатли ме много с огромния си цвят.Видях го на пазар в Горна Оряховица,един възрастен дядо го продаваше със саксията,казваше му "Рицарска звезда"(в основата вътре на цвета има украса,като звезда и от там),изобщо не се поколебах да си го взема и от тогава се запалих...
Пепеляшче,това което споделяш и аз съм го забелязала...В стаите по-бързо прецъфтяват,навън са свежи дълго време.Гледам максимално по-дълго време да спят,за да ми цъфтят навън

Пепеляшче,това което споделяш и аз съм го забелязала...В стаите по-бързо прецъфтяват,навън са свежи дълго време.Гледам максимално по-дълго време да спят,за да ми цъфтят навън

- пери
- Кана кафе
- Дал благодарност: 2337 пъти
- Получил благодарност: 663 пъти
Първият от поръчката на Lilly и aurelija

Още един се е приготвил да цъфти. Другите два са само на листа.
Вярно ли е, че за да цъфтят, освен специфичното посаждане в подходяща почва, амарилисите трябва да се поливат обилно. Един вид - почвата постоянно да е влажна?

Още един се е приготвил да цъфти. Другите два са само на листа.
Вярно ли е, че за да цъфтят, освен специфичното посаждане в подходяща почва, амарилисите трябва да се поливат обилно. Един вид - почвата постоянно да е влажна?
- Polin
- Кафе машина
- Дал благодарност: 4887 пъти
- Получил благодарност: 2299 пъти
Spoiler

- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 5802 пъти
- Получил благодарност: 3849 пъти
Лелеее, 5 цвята и една пъпка още 

"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- pepelqshka71
- Чист кофеин
Мария Николова написа: ↑Яну 5, '18, 11:29 Рових назад заключената тема и ето това ще бъде много полезно.![]()
Амарилисите произхождат от тропическите гори на Южна Америка и имат ботаническо име Hippeastrum. Рода Amaryllis има един единствен вид Amaryllis belladonna. Той е есенно цъфтящ, с родина Южна Африка . Големите цветове и лекотата , с която те могат да бъдат доведени до цъфтеж ги прави популярни и търсени в световен мащаб. Съществуват много красиви сортове, с различни нюанси на червено, бяло, розово, жълто и оранжево. Има и много шарени и многоцветни хибриди.
Подготовка за засаждане
Корените на новозакупената луковица трябва да бъдат поставени в хладка вода за няколко часа. Самата луковица не трябва да се мокри. Аз лично това не го правя, а направо засаждам, като напудрям корените и половината луковица с някакъв прахообразен фунгицид. Ако не искате да я садите веднага, за да може да цъфне по-късно, я съхранявайте на хладно при температура около 10°С.
Засаждане
Време за засаждане: от октомври до края на април. Садят се в не много широки саксии, достатъчно е да има 2 пръста между луковицата и ръба на саксията, но е желателно да са по-дълбоки. Аз поради липса на място(и наличие на много луковици) ги садя по 3 в една голяма саксия, така че почти се опират една в друга. Не се заравят целите, 1/3 от луковицата трябва да остане от горе. Лятото развиват голяма коренова система, която расте от долу на луковицата, затова саксията трябва да е дълбока. Задължителни са няколко широки отвори за отводняване и добър дренаж(аз слагам керамзид). На много места пише че почвата трябва да е лека, но аз съм привърженик на по-тежката, т.е. слагам много пясък и малко перлит.
Разположение и поливане
Растенията се слагат на топло място с пряка светлина, тъй като топлинната енергия е необходима за развитието на луковицата. Идеалната температура е около 20°С. След засаждането не се полива. Започва се внимателно, с малко вода едва когато изкара листа. Да се полива не повече от веднъж седмично, за предпочитане отдолу в паничката. Никога не поливам отгоре, за да не се мокри луковицата и да не се получи загниване. Луковицата си развива корени, за да достигне влагата. Преполиването в началото на растежа е основната причина за провал. При мен докато цъфтят и не пуснат ли поне една педя листа, почти не им се отпуска вода. Цъфтежа не зависи от водата, цветоноса е заложен в луковицата още от лятото и се изхранва изцяло от нея. Затова като прецъфтят луковиците се стопяват наполовина.
Цъфтеж
От всички луковици амарилисите най-лесно цъфтят. Това може да се постигне вътре или вън и в течение на продължителен период от време, от декември до края на юни. Луковицата ще цъфне в рамките на 7-10 седмици като общо правило (зависи от условията). През зимата периода ще бъде по-дълъг, отколкото през пролетта. За да се постигне постоянен цъфтеж, засаждайте на интервали от 2 седмици. При стари не сега закупени луковици, това си е вече въпрос на късмет, всяка си се буди когато реши.След като цъфне е добре да е на по-хладно(18°С) и без пряко слънце, това ще удължи живота на цветовете. Могат да цъфтят едновременно или последователно с 2-3 и повече цветоноса.
След прецъфтяване
Саксията може да стои на прозорец, тераса или на земята. Гарантирайте оттичане на водата и не я оставяйте да подгизва, за да не изгние луковицата. Лятото амарилисите могат да се насадят и директно в градината. Най-добре им е когато са навън на въздух и слънце. Издържат на жега, колкото повече слънце, толкова по-добре им е. Като добавим и редовното торене всяка седмица, то е почти сигурно, че на следващата година ще ви радват пак с цветове. Тори се на всяко поливане с тор с повече калий.
След като са се вкоренили добре, имат големи листа и времето е топло, се поливат по-обилно и редовно. Така продължавате до есента, или най-малко 5-6 месеца, което позволява на листата и луковицата да се развият и наедреят отново. Аз поливам до началото на ноември (ако е топло разбира се) и после никаква вода докато не изкарат цветоноси. Листата могат да пожълтеят и паднат. Изчистете мъртвите листа в горната част на луковицата. Нека всички живи листа останат. Съхранявайте луковицата в саксията. Ако тя е била извадена от саксията, за да бъде насадена на открито, отново я насадете в саксията. В този момент луковицата има голяма коренова система за разлика от новозакупената луковица. Третото важно условие, за да цъфтят пак, е да изпаднат в покой. След спиране на поливането те постепенно заспиват, дори и да си имат еднометрови листа (губят ги само ако са на по-хладно). Поставете амарилисите на хладно (10°С), слабо осветено място за минимум 6 седмици. Моят личен опит опровергава това твърдение. Оказа се, че не им е нужно нито хладно, нито тъмно, за да са в покой, а само да се спре поливането. Всичките ми амарилиси вече трета зима ще зимуват на топло( 22-25°С ) и това въобще не им попречи да цъфнат всичките, че някои лятото и за втори път. Трите условия за цъфтеж са: слънце, торене и да не се поливат около 2 месеца.
Спокойно издържат температури до 0°С, но НЕ трябва да измръзват!
Внимание: Да не се съхраняват в хладилник, който съдържа ябълки , това ще стерилизира луковиците. Съхранявайте растенията при стайна температура. Не забравяйте, че благодарение на своя тропически произход, не се нуждаят от охлаждане.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
- пери
- Кана кафе
- Дал благодарност: 2337 пъти
- Получил благодарност: 663 пъти
Мери, Пепеляшка, благодаря! Ще се съобразя с написаното.
Поли, нямам никакви заслуги. Тази луковица и другата, която започна да цъфти, си дойдоха напъпили. Не знам с какво са ги форсирали, но са огромни. Втората е с два цветоноса. Другите две са по-малки и се надявам, че ще цъфтят по-късно.

Поли, нямам никакви заслуги. Тази луковица и другата, която започна да цъфти, си дойдоха напъпили. Не знам с какво са ги форсирали, но са огромни. Втората е с два цветоноса. Другите две са по-малки и се надявам, че ще цъфтят по-късно.

- greeneyed
- Наркоман
- Дал благодарност: 1441 пъти
- Получил благодарност: 2534 пъти
След като са се вкоренили добре, имат големи листа и времето е топло, се поливат по-обилно и редовно.
Пери, твоите амарилиси нито са се вкоренили, нито имат листа, нито времето е топло, така че следи почвата да поизсъхне и поливай внимателно , даже само в подложката.
Пери, твоите амарилиси нито са се вкоренили, нито имат листа, нито времето е топло, така че следи почвата да поизсъхне и поливай внимателно , даже само в подложката.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
Amadeus Candy

-
- Кана кафе
- Дал благодарност: 326 пъти
- Получил благодарност: 247 пъти
Привет! Страхотни са ви амарилисите! Пълнят и очите, и сърцето.
Моят досега беше на югозападен прозорец, в най-върлото слънце му спусках щорите. Сега, като попрочетох тук го изнесох навън. Изложението е южно. Малко ме е страх да не го опърли слънцето, но....ще рискувам. В момента е само с втория цветонос, първия прецъфтя и го отрязах. Правилно ли е?

Струва ми се, че е Striped - виждам на Пепеляшка.
Моят досега беше на югозападен прозорец, в най-върлото слънце му спусках щорите. Сега, като попрочетох тук го изнесох навън. Изложението е южно. Малко ме е страх да не го опърли слънцето, но....ще рискувам. В момента е само с втория цветонос, първия прецъфтя и го отрязах. Правилно ли е?

Струва ми се, че е Striped - виждам на Пепеляшка.