Домашно консервиране
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5777
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2083 пъти
- Получил благодарност: 2494 пъти
Re: Домашно консервиране
Чудна лютеничка, Грийни.
А ние направихме 52 буркана по 370 мл. Цял един ден, с 20 кг чушки, 20 кг домати и 10 кг патладжан. Сега мисля, че 20 години няма да правим. Ха,ха...ММ има от барбекюто два изгорени пръста, с мехури, а моите ръце все протестират от няколко дни.
Иначе стана страхотна лютеница. Сгъстихме доматите предварително, после добавихме чушките и патладжана, само една лъжица захар за цялата лютеница, сол на вкус, стерилизирахме и вече са на рафта.
Този сезон над 300 големи буркана разни вкусотии с домати направихме, раздавах за зимнина на приятели. Сега ме болят ръцете, акъла ми е дефицит. Догодина умната.
А ние направихме 52 буркана по 370 мл. Цял един ден, с 20 кг чушки, 20 кг домати и 10 кг патладжан. Сега мисля, че 20 години няма да правим. Ха,ха...ММ има от барбекюто два изгорени пръста, с мехури, а моите ръце все протестират от няколко дни.
Иначе стана страхотна лютеница. Сгъстихме доматите предварително, после добавихме чушките и патладжана, само една лъжица захар за цялата лютеница, сол на вкус, стерилизирахме и вече са на рафта.
Този сезон над 300 големи буркана разни вкусотии с домати направихме, раздавах за зимнина на приятели. Сега ме болят ръцете, акъла ми е дефицит. Догодина умната.
Re: Домашно консервиране
Мамоууу 300. !Тутти написа:Сеп 26, '20, 19:09 ....
Този сезон над 300 големи буркана разни вкусотии с домати направихме, раздавах за зимнина на приятели. Сега ме болят ръцете, акъла ми е дефицит...
Аз си мислех, че ние сме се побъркали само!
Ще дам отчет :
35 бурканчета сладко от круши с печени орехчета, 15 смокини, 17 вишни, 10-на бели череши.
11 компота от круши, още толкова ябълково сокче и не помня колко с ментов сироп, който почти свърши.
17 шишета доматен сок с босилек и риган по 0,7л.
21 буркана лютеничка по 0,7л.
8 буркана апетитка по 0,7л.
Снощи направихме две бидончета по 5 литра с маринованите чушки на Грийни. Дано всичко е наред, че ММ вместо аспирин купил аналгин. Голям късмет, че прочетох блистера. Цяла нощ стоя така, днес на обяд сложих начукан аспирин.
Сега правя две бидончета по 5 литра чорбаджийски чушки.
Остават ни малко кисели краставички, люти рибки, царската туршия и киселото зеле.
А, да ! 240 кг грозде, наполовина бяло и червено, ферментират в мазето.
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Re: Домашно консервиране
Ммммммм, нещо се абонирах за тази тема.
Ако имате желание, може да си приготвите още една зимнина - Гръцка салата с патладжан и ябълки:
чушки - 2 кг зелени и червени
патладжани - 2 кг
ябълки - 1 кг (аз използвах по-кисели и твърди - сорт Грейни Смит, ако имате по-сладки, намалете количеството на захарта)
олио - 1 ч.ч.
оцет - 1/2 ч.ч.
захар - 1/2 ч.ч.
чесън - 5-6 скилидки
магданоз - 1/2 връзка
сол (около 2 супени лъжици максимум)
по желание други подправки (аз сложих риган и босилек)
Обелете патладжаните и ги нарежете на кубчета като за мусака. Осолете и изцедете горчивия сок. Опечете ги във фурна.
Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете предварително обелените, почистени и нарязани на същия размер кубчета ябълки. Когато плодовете омекнат, добавете оцета, захарта и пресования чесън, спрете огъня и захлупете.
Изпечените и почистени чушки също нарязвате.
Смесете всички продукти, объркайте добре, пробвайте на вкус за сол и оцет, при необходимост добавете и разпределете в буркани. Стерилизирайте за 10 минути.
Ако имате желание, може да си приготвите още една зимнина - Гръцка салата с патладжан и ябълки:
чушки - 2 кг зелени и червени
патладжани - 2 кг
ябълки - 1 кг (аз използвах по-кисели и твърди - сорт Грейни Смит, ако имате по-сладки, намалете количеството на захарта)
олио - 1 ч.ч.
оцет - 1/2 ч.ч.
захар - 1/2 ч.ч.
чесън - 5-6 скилидки
магданоз - 1/2 връзка
сол (около 2 супени лъжици максимум)
по желание други подправки (аз сложих риган и босилек)
Обелете патладжаните и ги нарежете на кубчета като за мусака. Осолете и изцедете горчивия сок. Опечете ги във фурна.
Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете предварително обелените, почистени и нарязани на същия размер кубчета ябълки. Когато плодовете омекнат, добавете оцета, захарта и пресования чесън, спрете огъня и захлупете.
Изпечените и почистени чушки също нарязвате.
Смесете всички продукти, объркайте добре, пробвайте на вкус за сол и оцет, при необходимост добавете и разпределете в буркани. Стерилизирайте за 10 минути.
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15972
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 981 пъти
- Получил благодарност: 1916 пъти
Re: Домашно консервиране
Като обрахме ябълките през октомври, за сефте сложих да правя ябълков оцет. Кисел е вече, мътен е, обаче не знам дали е готов ? Очаквах по повърхността да се образува значително по-сериозен слой от тази оцетна гъба, казвайте дали така трябва да бъде, дали да чакам още преди да прецедя, да не объркам нещо
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10123
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 782 пъти
- Получил благодарност: 1390 пъти
Re: Домашно консервиране
На този етап на дъното на буркана трябва да има оцетна гъба, извади я и я съхранявай в бурканче с оцет. Останалото прехвърляш в стъклена бутилка , без да прецеждаш и хвърляш повече материал. Гъстото се утаява на дъното, преди да ползваш оцета, разбъркваш бутилката и това е.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15972
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 981 пъти
- Получил благодарност: 1916 пъти
Re: Домашно консервиране
Чаках те, Грийни ! Значи оцетната гъба всъщност е мътилката на дъното, така ли да разбирам? Или е нещо, което не се вижда ? И още нещо - как така да съхранявам в ''бурканче с оцет'' ? Та нали полученото е оцетgreeneyed написа: ↑Яну 21, '21, 10:51 На този етап на дъното на буркана трябва да има оцетна гъба, извади я и я съхранявай в бурканче с оцет. Останалото прехвърляш в стъклена бутилка , без да прецеждаш и хвърляш повече материал. Гъстото се утаява на дъното, преди да ползваш оцета, разбъркваш бутилката и това е.
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10123
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 782 пъти
- Получил благодарност: 1390 пъти
Re: Домашно консервиране
Изсипи всичко в разлато съдче, оцетната гъба е като желе, компактна е, вадиш я и си я пазиш за есента, в бурканчето доливаш оцет , за да не изсъхне и почернее. Останалата смес е за ползване като оцет .
- desunie
- Кана кафе
- Мнения: 587
- Регистриран на: Ное 30, '09, 11:07
- Дал благодарност: 238 пъти
- Получил благодарност: 114 пъти
Re: Домашно консервиране
Гео, оцетната гъба е подобна на медуза. Когато е жива е прозрачна и мирише хубаво на оцет. Аз съхранявах успешно една такава 2 години в буркан с вода и малко оцет в хладилника. Не знам дали толкова бързо твоя оцет е успял да я образува, но не съм експерт. Имай предвид, че дори след прецеждането и избистрянето на течността, трябва да съхраняваш в НЕ плътно затворен съд/шише, защото ферментацията продължава и има опастност от бум
Да ти е сладка(киселка) салатката!
Да ти е сладка(киселка) салатката!
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15972
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 981 пъти
- Получил благодарност: 1916 пъти
Re: Домашно консервиране
Ей, благодаря ви, момичета ! Притеснила се бях да не проваля опита, вече съм спокойна. Ще си запазя гъбата за наесен. Тогава ще си направя повече, сега беше само за проба
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Re: Домашно консервиране
От мен- малко вдъхновение с бъдещия сушен врат, който предстои да кайзеровам.