Re: Природосъобразно земеделие
Публикувано на: Окт 20, '18, 00:54
Готов съм да и повярвам на тая рускиня,а вече купих семена...
За нашите настоящи и бъдещи хобита - да разкажем, да покажем, да намерим ново хоби, или просто да си поговорим.
https://hobbykafe.com/forum/
И на какво да и повтаряш?Тази жена нещо не е добре, смее се , като откачена.Тя няма хал хабер от биология и агрономство.Тя е микробиолог, а не биолог.Може да има познания по микробите и тем подобни , но не и в биологията.Едно е да гледаш под микроскоп нещо. Съвсем друго е това нещо да е в природата . Защото нещата не са бакалски сметки.Живота на Земята е сложно нещо, и не може да гледаме на нещата елементарно едностранчиво.Тази говори,че примерно горицата- синапа изтощавал азота.Но никой не е казал,че може да се засява само по един сидерат.Казано е, че трябва да се сеят по няколко различни сисерати.Ами ако се сее горцица и някакъв представител на бобовите. Тогава какво става. Няма ли да има равновесие, единия използва азот , другия го създава в почвата извличайки го от атмосферата.И най смешното е,че от дадено растение няма никакъв ефект. Нито да бъде оставено на повърхност на почвата , нито да бъде закопано, да не говорим заровено на 30- 40 см. Да сисерат може да бъде всяко едногодишно растение. Да плевелите и те са вид сидерати.Тази жена не спомена, как се образува хумусния слой в почвата.Та нали ако не го създаваме с културите, постепенно този слои намалява.А от там се влошава структурата на почвата, а в последствие се влошават и условията на микроорганизмите.Така ,че не я слушай ами си засей семената, които си закупил.А ако искащ прочети какво са написали хората под видеото..
Етоооо,не съм само аз..И не че отричам сидератите,а мисля,че ако спазваме правилото-колко килограма зеленчуци и плодове вземем от земята,толкова килограма органика трябва за върнем,то тогава колко зелена маса ще ни трябва..И аз съм привърженик на компостирането и мулчирането..Ако вземем например есенното завиване на лехите..Аз ще го направя с прегорял тор,талаш,пепел и слама и мисля,че ще е в пъти по-добре на червейте отколкото с един сантиметър зелена маса..И за бобовите се съмнявам,че ще имат време да направят капсулите с азот за тоя кратък срок.Ама ще сея и аз..Пролетта..Нали не трябва да се цепя от колектива,защото колектива ще ми го нацепи-колективно..Daniela Pargu написа: ↑Окт 20, '18, 08:52 Аз, пък , съм съгласна с жената!Е,не е най-профи поднесено,но си е права !
Но...темата е интересна и ви чета с удоволствие!Различните мнения са полезни- пък всеки сам
да решава
Привърженик съм на мулчиране и компостиране- но не ви се ядосвам,че го отричате
Благодарна съм на споделения тук опит ,защото аз нямам тези познания и научавам
много неща от вас
Не е съвсем така , целта на сидератите не е толкова да поддържат баланса взети-върнати вещества, а да се върне естественото плодородие на почвата, тогава вече няма да има нужда да се смята колко взели, колко дали и дали, кога и как, почвата е жив организъм и съвсем не се поддава на математични уравнения, колкото и да ни се иска. Дори дадена почва да е много добре запасена, растенията понякога не могат да извлекат нужното им, защото липсва определен компонент във веригата, прост пример- приемаме, че почвата е ок, има си всичко, азот, фосфор , калий + всичките микроелементи, всичко расте добре, но идва студена вълна и по пипера се появяват лилаво-черни оцветявания, пипера се деформира и почват въпроси "Мише, какво му има на пипера, болен ли е, до сега си растеше супер" Не, не е болен пипера, но при рязкото застудяване фосфорът става недостъпен и растението веднага реагира, тези черно-лилави оцветявания са типичния признак на фосфорен глад, обаче ако имаме нещо, което да е задържало почвата по-топла, ако имаме и бактерии, които бързо преобразуват наличния фосфор в по-достъпна форма, малките температурни колебания се преодоляват по-лесно.ivko69 написа: ↑Окт 20, '18, 09:15Етоооо,не съм само аз..И не че отричам сидератите,а мисля,че ако спазваме правилото-колко килограма зеленчуци и плодове вземем от земята,толкова килограма органика трябва за върнем,то тогава колко зелена маса ще ни трябва..И аз съм привърженик на компостирането и мулчирането..Ако вземем например есенното завиване на лехите..Аз ще го направя с прегорял тор,талаш,пепел и слама и мисля,че ще е в пъти по-добре на червейте отколкото с един сантиметър зелена маса..И за бобовите се съмнявам,че ще имат време да направят капсулите с азот за тоя кратък срок.Ама ще сея и аз..Пролетта..Нали не трябва да се цепя от колектива,защото колектива ще ми го нацепи-колективно..Daniela Pargu написа: ↑Окт 20, '18, 08:52 Аз, пък , съм съгласна с жената!Е,не е най-профи поднесено,но си е права !
Но...темата е интересна и ви чета с удоволствие!Различните мнения са полезни- пък всеки сам
да решава
Привърженик съм на мулчиране и компостиране- но не ви се ядосвам,че го отричате
Благодарна съм на споделения тук опит ,защото аз нямам тези познания и научавам
много неща от вас
При високи почвени температури усвояването на фосфора също може да се затрудни , получава се по-често при доматите в оранжериите при засушаване , листата стават сиво.зелени, стъблата полилавяват , върховете се извиват , често недостигът на фосфор се бърка с вирусно заболяване и обратното