Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Еличка
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Мар 21, '16, 14:39
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Еличка »

Еййййййй, много се радвам, Дим :ieeemyzh:
Забравих да напиша нещо, дето установих. При втората доза, накрая леко "изпуснах" (заради по-силна фурна) зеленчуците и се запекоха малко отгоре. Амиииииии, стана по-вкусно и по-ароматно ;)
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Аватар
Дим
Кана кафе
Мнения: 646
Регистриран на: Фев 22, '19, 10:27
Местоположение: София-Д.Камарци
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Дим »

Еличка ,понеже имах и друга работа та като завряха хубаво превключих само на долен нагревател и махнах фолиото.Те си се пекаха сами и накрая като сколасах само ги пасирах още врели.Чудесно стана :lol: :lol: :lol: :lol:
Ако имаш още такива леснотии давай рецептите за догодина :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5297
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 129 пъти
Получил благодарност: 124 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Сладкото става уникално!Не е трудно- щом аз го правя :angelche:
Apis -че,рецептата е проста и търпи натъманяване по вкус :
обелвам една част патладжани,нарязвам на едри парчета/ако готвя нещо подходящо -
изрязвам семките и използвам/,посолявам добре и прибирам в хладилника .
На другия ден измивам добре и кипвам в тенджерка - около 5 мин да ври.
Изцеждам.В тенджерката слагам захар - същата част като патладжана ,една чаша
/чаена за 2 кг плод/вода и сока от 2 лимона .
Като заври добавям патладжаните,настъргана кората на лимоните и настърган
джинджифил- коренче с големина на палеца ми.2пръчки канела и 5-6 карамфилчета.
Вари се на бавен огън с прекъсване/ тук вадя канелата / ,до готовност за сладко,отпенването ,насипването
в бурканчета е стандартно :daaa:
Използвам за директно хапване, или за гарнитура на патешко и пр.
- тук вадя само парченце и го поръсвам със
сусам
Правя го и в други варианти- търпи вариации :daaa:
Аватар
мечтица
Чист кофеин
Мнения: 5047
Регистриран на: Юли 4, '13, 08:31
Дал благодарност: 929 пъти
Получил благодарност: 1727 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от мечтица »

Daniela Pargu написа: Сеп 25, '19, 10:46 Сладкото става уникално!Не е трудно- щом аз го правя :angelche:
Apis -че,рецептата е проста и търпи натъманяване по вкус :
обелвам една част патладжани,нарязвам на едри парчета/ако готвя нещо подходящо -
изрязвам семките и използвам/,посолявам добре и прибирам в хладилника .
На другия ден измивам добре и кипвам в тенджерка - около 5 мин да ври.
Изцеждам.В тенджерката слагам захар - същата част като патладжана ,една чаша
/чаена за 2 кг плод/вода и сока от 2 лимона .
Като заври добавям патладжаните,настъргана кората на лимоните и настърган
джинджифил- коренче с големина на палеца ми.2пръчки канела и 5-6 карамфилчета.
Вари се на бавен огън с прекъсване/ тук вадя канелата / ,до готовност за сладко,отпенването ,насипването
в бурканчета е стандартно :daaa:
Използвам за директно хапване, или за гарнитура на патешко и пр.
- тук вадя само парченце и го поръсвам със
сусам
Правя го и в други варианти- търпи вариации :daaa:
Това е много интересно,ще го пробвам,благодаря за споделянето Дани :daaa:
Ние си мислим, че Бог ни гледа отгоре, но той всъщност ни гледа отвътре - ЖИЛБЕР СЕСБРОН
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5297
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 129 пъти
Получил благодарност: 124 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

И ще останеш много доволна! :dovolen:
А може да се прави от едни много дребни патладжанчета-
цели се варят - надупчени на няколко места :daaa:
Може да се добавят и орехови ядки за разкош :daaa:
Правила съм го и с портокалови корички ,но е по- въртеливо :daaa:
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

Не разбрах,това първото кипване за 5 мин. - кипваш в чиста вода, и я изхвърляш ?
И вече след това със захарта и т.н.
apis
Баш кафе майстор
Мнения: 2323
Регистриран на: Мар 1, '13, 23:41

Re: Домашно консервиране

Мнение от apis »

А и за семките - желателно ли е да се отстрани вътрешната част на патладжана ?
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5297
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 129 пъти
Получил благодарност: 124 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Daniela Pargu »

Да ,мила- след хубавото измиване от солта- доизлиза и черния горчив сок - в кипналата вода пускам
измитите парченца - завира наново и да врят 5 мин - и изхвърлям водата и изцеждам добре в гивгир :daaa:
пп. Семките се вадят - става по-елегантно :daaa:
Вчера не изрязвах вътрешното- със семките стана ,не се влошава вкуса:daaa:
Аватар
Еличка
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Мар 21, '16, 14:39
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Еличка »

Имаме един приятел, според който домашното консервиране е най-голямата идиотщина, която човек сам може да си причини, защото на пазара има всичко. От няколко години го убеждаваме, че не може да сравни домашно сладко от боровинки с желето от супермаркета. Отговорът е: "Ако ми се прияде, ще си купя от бабите! Туршията на размерване също се намира в плод и зеленчук...". Тц, има си мнение. Преди няколко седмици ни идват на гости и към основното слагам чинийка люти чушлета. След по-малко от минута ги е изял сам. Ставам, напълвам отново чинийката, отново изчезват, ама аз този път съм пропуснала този момент. Той плахо пита: "Абееее, извинявай, ама то сигурно вече няма от чушчиците, поне да кажеш от къде са, да си купуваме и ние, м?!?". Ставам, донасям две бурканчета от детско пюре и му викам: "Отваряй едното сега, другото си го пиши купено за вкъщи.". По едно време малкият ни син ме засича в кухнята:" Абе, мамо, к'во му става на Мариян, изяде и двете бурканчета? ".
:lol:
Та, после обеща да ми купи продуктите за три дози, ама да му дам малко за зимата. Е, магарето, не се предаде! Няма да си сложат сами!
Та, рецептата си е моя лична, сглобена от двадесет различни, като във всяка нещо не ми харесваше. Като сваря боба за салата "Ропотамо" и обеля печените чушки, ще ивадя тефтера и ще я напиша тук.
Daniela Pargu написа: Сеп 25, '19, 15:49 Семките се вадят - става по-елегантно :daaa:
Хахахаха, Дани! Много ми хареса определението. Тъкмо се чудех, как да излъжа домашните да опитат сладко от патладжан, без лъжи. Ами, да! Просто казвам, че е от Solanum елегантисимус.
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6610
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Lizi »

[quote=Еличка post_id=916694 time=1569326561 user_id=5508

Много ми се ще да си сложа и няколко бурканчета кьопоолу, та ще съм благодарна на рецепти :gush:
[/quote]
zeleno написа: Окт 28, '13, 13:02 Най - хубавата рецепта за кьопоолу , на която съм попадала , изпитана
5 кг чушки /половината зелени , другата половина червени /
5 кг патладжан
1-2 глави чесън
1 ч ч ябълков оцет
5 сл захар
5 сл сол
опичат се , белят се , нарязват се в голяма тенджера и се добавят солта и захарта
престоява едно денонощие
пълни се в буркани , като се добавят скилидките обелен чесън , на вкус и се вари не повече от 10 минути , защото има достатъчно сок , който да отстрани въздуха
когато ги отворя , добавям олио , още чесън и пресен магданоз
става върховно :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”