Домашно консервиране
Re: Домашно консервиране
Еййййййй, много се радвам, Дим
Забравих да напиша нещо, дето установих. При втората доза, накрая леко "изпуснах" (заради по-силна фурна) зеленчуците и се запекоха малко отгоре. Амиииииии, стана по-вкусно и по-ароматно
Забравих да напиша нещо, дето установих. При втората доза, накрая леко "изпуснах" (заради по-силна фурна) зеленчуците и се запекоха малко отгоре. Амиииииии, стана по-вкусно и по-ароматно
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
- Дим
- Кана кафе
- Мнения: 646
- Регистриран на: Фев 22, '19, 10:27
- Местоположение: София-Д.Камарци
- Получил благодарност: 3 пъти
Re: Домашно консервиране
Еличка ,понеже имах и друга работа та като завряха хубаво превключих само на долен нагревател и махнах фолиото.Те си се пекаха сами и накрая като сколасах само ги пасирах още врели.Чудесно стана
Ако имаш още такива леснотии давай рецептите за догодина
Ако имаш още такива леснотии давай рецептите за догодина
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5297
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 129 пъти
- Получил благодарност: 124 пъти
Re: Домашно консервиране
Сладкото става уникално!Не е трудно- щом аз го правя
Apis -че,рецептата е проста и търпи натъманяване по вкус :
обелвам една част патладжани,нарязвам на едри парчета/ако готвя нещо подходящо -
изрязвам семките и използвам/,посолявам добре и прибирам в хладилника .
На другия ден измивам добре и кипвам в тенджерка - около 5 мин да ври.
Изцеждам.В тенджерката слагам захар - същата част като патладжана ,една чаша
/чаена за 2 кг плод/вода и сока от 2 лимона .
Като заври добавям патладжаните,настъргана кората на лимоните и настърган
джинджифил- коренче с големина на палеца ми.2пръчки канела и 5-6 карамфилчета.
Вари се на бавен огън с прекъсване/ тук вадя канелата / ,до готовност за сладко,отпенването ,насипването
в бурканчета е стандартно
Използвам за директно хапване, или за гарнитура на патешко и пр.
- тук вадя само парченце и го поръсвам със
сусам
Правя го и в други варианти- търпи вариации
Apis -че,рецептата е проста и търпи натъманяване по вкус :
обелвам една част патладжани,нарязвам на едри парчета/ако готвя нещо подходящо -
изрязвам семките и използвам/,посолявам добре и прибирам в хладилника .
На другия ден измивам добре и кипвам в тенджерка - около 5 мин да ври.
Изцеждам.В тенджерката слагам захар - същата част като патладжана ,една чаша
/чаена за 2 кг плод/вода и сока от 2 лимона .
Като заври добавям патладжаните,настъргана кората на лимоните и настърган
джинджифил- коренче с големина на палеца ми.2пръчки канела и 5-6 карамфилчета.
Вари се на бавен огън с прекъсване/ тук вадя канелата / ,до готовност за сладко,отпенването ,насипването
в бурканчета е стандартно
Използвам за директно хапване, или за гарнитура на патешко и пр.
- тук вадя само парченце и го поръсвам със
сусам
Правя го и в други варианти- търпи вариации
- мечтица
- Чист кофеин
- Мнения: 5047
- Регистриран на: Юли 4, '13, 08:31
- Дал благодарност: 929 пъти
- Получил благодарност: 1727 пъти
Re: Домашно консервиране
Това е много интересно,ще го пробвам,благодаря за споделянето ДаниDaniela Pargu написа: ↑Сеп 25, '19, 10:46 Сладкото става уникално!Не е трудно- щом аз го правя
Apis -че,рецептата е проста и търпи натъманяване по вкус :
обелвам една част патладжани,нарязвам на едри парчета/ако готвя нещо подходящо -
изрязвам семките и използвам/,посолявам добре и прибирам в хладилника .
На другия ден измивам добре и кипвам в тенджерка - около 5 мин да ври.
Изцеждам.В тенджерката слагам захар - същата част като патладжана ,една чаша
/чаена за 2 кг плод/вода и сока от 2 лимона .
Като заври добавям патладжаните,настъргана кората на лимоните и настърган
джинджифил- коренче с големина на палеца ми.2пръчки канела и 5-6 карамфилчета.
Вари се на бавен огън с прекъсване/ тук вадя канелата / ,до готовност за сладко,отпенването ,насипването
в бурканчета е стандартно
Използвам за директно хапване, или за гарнитура на патешко и пр.
- тук вадя само парченце и го поръсвам със
сусам
Правя го и в други варианти- търпи вариации
Ние си мислим, че Бог ни гледа отгоре, но той всъщност ни гледа отвътре - ЖИЛБЕР СЕСБРОН
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5297
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 129 пъти
- Получил благодарност: 124 пъти
Re: Домашно консервиране
И ще останеш много доволна!
А може да се прави от едни много дребни патладжанчета-
цели се варят - надупчени на няколко места
Може да се добавят и орехови ядки за разкош
Правила съм го и с портокалови корички ,но е по- въртеливо
А може да се прави от едни много дребни патладжанчета-
цели се варят - надупчени на няколко места
Може да се добавят и орехови ядки за разкош
Правила съм го и с портокалови корички ,но е по- въртеливо
Re: Домашно консервиране
Не разбрах,това първото кипване за 5 мин. - кипваш в чиста вода, и я изхвърляш ?
И вече след това със захарта и т.н.
И вече след това със захарта и т.н.
Re: Домашно консервиране
А и за семките - желателно ли е да се отстрани вътрешната част на патладжана ?
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5297
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 129 пъти
- Получил благодарност: 124 пъти
Re: Домашно консервиране
Да ,мила- след хубавото измиване от солта- доизлиза и черния горчив сок - в кипналата вода пускам
измитите парченца - завира наново и да врят 5 мин - и изхвърлям водата и изцеждам добре в гивгир
пп. Семките се вадят - става по-елегантно
Вчера не изрязвах вътрешното- със семките стана ,не се влошава вкуса:daaa:
измитите парченца - завира наново и да врят 5 мин - и изхвърлям водата и изцеждам добре в гивгир
пп. Семките се вадят - става по-елегантно
Вчера не изрязвах вътрешното- със семките стана ,не се влошава вкуса:daaa:
Re: Домашно консервиране
Имаме един приятел, според който домашното консервиране е най-голямата идиотщина, която човек сам може да си причини, защото на пазара има всичко. От няколко години го убеждаваме, че не може да сравни домашно сладко от боровинки с желето от супермаркета. Отговорът е: "Ако ми се прияде, ще си купя от бабите! Туршията на размерване също се намира в плод и зеленчук...". Тц, има си мнение. Преди няколко седмици ни идват на гости и към основното слагам чинийка люти чушлета. След по-малко от минута ги е изял сам. Ставам, напълвам отново чинийката, отново изчезват, ама аз този път съм пропуснала този момент. Той плахо пита: "Абееее, извинявай, ама то сигурно вече няма от чушчиците, поне да кажеш от къде са, да си купуваме и ние, м?!?". Ставам, донасям две бурканчета от детско пюре и му викам: "Отваряй едното сега, другото си го пиши купено за вкъщи.". По едно време малкият ни син ме засича в кухнята:" Абе, мамо, к'во му става на Мариян, изяде и двете бурканчета? ".
Та, после обеща да ми купи продуктите за три дози, ама да му дам малко за зимата. Е, магарето, не се предаде! Няма да си сложат сами!
Та, рецептата си е моя лична, сглобена от двадесет различни, като във всяка нещо не ми харесваше. Като сваря боба за салата "Ропотамо" и обеля печените чушки, ще ивадя тефтера и ще я напиша тук.
Та, после обеща да ми купи продуктите за три дози, ама да му дам малко за зимата. Е, магарето, не се предаде! Няма да си сложат сами!
Та, рецептата си е моя лична, сглобена от двадесет различни, като във всяка нещо не ми харесваше. Като сваря боба за салата "Ропотамо" и обеля печените чушки, ще ивадя тефтера и ще я напиша тук.
Хахахаха, Дани! Много ми хареса определението. Тъкмо се чудех, как да излъжа домашните да опитат сладко от патладжан, без лъжи. Ами, да! Просто казвам, че е от Solanum елегантисимус.
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Re: Домашно консервиране
[quote=Еличка post_id=916694 time=1569326561 user_id=5508
Много ми се ще да си сложа и няколко бурканчета кьопоолу, та ще съм благодарна на рецепти
[/quote]
Много ми се ще да си сложа и няколко бурканчета кьопоолу, та ще съм благодарна на рецепти
[/quote]
zeleno написа: ↑Окт 28, '13, 13:02 Най - хубавата рецепта за кьопоолу , на която съм попадала , изпитана
5 кг чушки /половината зелени , другата половина червени /
5 кг патладжан
1-2 глави чесън
1 ч ч ябълков оцет
5 сл захар
5 сл сол
опичат се , белят се , нарязват се в голяма тенджера и се добавят солта и захарта
престоява едно денонощие
пълни се в буркани , като се добавят скилидките обелен чесън , на вкус и се вари не повече от 10 минути , защото има достатъчно сок , който да отстрани въздуха
когато ги отворя , добавям олио , още чесън и пресен магданоз
става върховно