Страница 3 от 17

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 20:43
от Di_Va
Ето и Седна е прихванала "кефирния вирус" и се е задействала вече! :lol: :lol: :lol: Браво!
Аз се връщам към края на април и до тогава трябва експериментално да сте отработили процесите и да е избистрена всяка стъпка от технологията и точните продукти. В тази връзка да питам за млякото - трябва да не е от магазина, нали? Това понякога е препъникамък, ама ще мисля и по този въпрос.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 20:47
от gospodinov
Di_Va написа:Ето и Седна е прихванала "кефирния вирус" и се е задействала вече! :lol: :lol: :lol: Браво!
Аз се връщам към края на април и до тогава трябва експериментално да сте отработили процесите и да е избистрена всяка стъпка от технологията и точните продукти. В тази връзка да питам за млякото - трябва да не е от магазина, нали? Това понякога е препъникамък, ама ще мисля и по този въпрос.
Di_va технологията е ясна. :daaa:
Много хора го правят с мляко от магазина и пак става.
Разбира се домашното е в пъти по-добро, но при липса на такова и купеното върши работа.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 20:50
от Di_Va
О, това е добра новина, не че няма да опитам да намеря и истинско мляко.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 4, '18, 21:34
от dar
Господинов, много ти благодаря. Ще чакам като е подходящ момента, а в замяна мога да ти предложа домашно сирене- собствено производство. Ще узрее към края на март 2018.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 5, '18, 08:02
от venetka70
Аз от много време пия в Узбекистан нещо наричащо се био кефир.
Четох, четох, хич не можах да разбера как е направено - с кефирна гъба ли или с дрожди?
На вид като гъст айрян, много леко киселее. На мен ми допада.
Като се върна в БГ ще взема да потърся кефирна гъба и да пробвам и аз домашно производство на кефир.
То като не мога с питите и хлябовете, да взема да пробвам с кефира. Като ви чета кулинарните постижения и творения взех да се чувствам много изостанала. Шапка ви свалям за ентусиазма и уменията.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 5, '18, 08:15
от gospodinov
dar написа: Мар 4, '18, 21:34 Господинов, много ти благодаря. Ще чакам като е подходящ момента, а в замяна мога да ти предложа домашно сирене- собствено производство. Ще узрее към края на март 2018.
Дар, супер звучи :daaa:
Venetka, при добро желание всеки може да се научи.

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 5, '18, 08:20
от Deleted User 2919
Кефир в Русия , който продават по магазините и този от рекламите са различни .Този е тибетски, с други кисело -млечни бактерии. Той е полезен, но не панацея. Сестра ми целия хладилник запълваше с тези кефири тибетски.Уф....Тибетски кефир подобрява храносмилането, но същото прави и киселото мляко. и кефир, който продава по магазините в Русия.
Тибетски кефир става опасен, ако е стар или заразен с болезнетворни бактерии. Той е не панацея.и има доста противопоказания. Имам мнение, че киселото мляко, ако без консерванти, свърши същата здравословна работа . :dovolen:

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 5, '18, 09:10
от apis
gospodinov , от това,което пише Надя Петрова(първия линк,който си дал),
може би е най лесно да се направи матцони ( Matzoni ) :
оставяш на плота за 48 часа прясно мляко = естествено ферментирало кисело мляко.
Без закваска !
Млякото сварено,несварено ( или несварено,а само леко затоплено ) трябва да е ?

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 5, '18, 09:21
от gospodinov
Алина, разбира се, че кефира не е панацея, то едва ли има нещо, което да е.....
Винаги има и изключения от правилото, ако 100 са доволни винаги има и 1-2, на които не са.
Аз мога да споделя само моя опит, за два месеца редовно приемане - всяка вечер по една чаша, се чувствам много добре.
По принцип, досега винаги съм имал проблеми със стомаха -подуване, киселини и др. "екстри".

Като цяло, проблема на днешните продукти, купени от магазина, е че те са "мъртви" :
-приготвят се по нови технологии,"модерни", които спестяват естествените процеси на ферментация, узряване и т.н.
-стабилизирани са с консерванти за да имат рекордно дълъг срок на годност, сигурно сте чували, че всички млечни продукти - сирене, кашкавал, се потапят в разтвор на Натамицин (Е235 олиенов противогъбичен антибиотик), който гарантира, че продукта ще изкара рекордно дълго време в търговската мрежа. Другото, което се ползва масово е калиев сорбат и натриев бензоат. Затова навремето тези продукти имаха срок на годност дни, сега месеци.
Приемайки тази предварително умъртвена храна, вие не доставяте на организма си нищо, само празни калории. Това довежда организма до момент, в който той не усвоява добре храната, появяват се липси от важни елементи за организма. Затова сега, едно от най-масово предлаганите/рекламирани добавки са именно пробиотици и ензими.
Решението е да се приемат натурални, живи продукти, които обогатяват организма с полезни бактерии, ферменти и хр. вещества.
Всеки може да пробва и да реши за себе си, къде е истината, дали в лъскавите етикети на мастити фирми или в простичките неща, които са консумирали нашите предци.
Кефир при мен се добре се вписва много добре като част от новия ми хр. режим, чувствам че работи.
apis написа:gospodinov , от това,което пише Надя Петрова(първия линк,който си дал),
може би е най лесно да се направи матцони ( Matzoni ) :
оставяш на плота за 48 часа прясно мляко = естествено ферментирало кисело мляко.
Без закваска !
Млякото сварено,несварено ( или несварено,а само леко затоплено ) трябва да е ?
Apis, пробвах го, става, наистина след 48 часа млякото(сварено) се сгъсти, но имаше странен вкус и не го ядох. В нашето село по подобен начин правят катък, в глинен съд (стомна) или пластмасово шише наливат мляко и малко сол. После завързват съда с въже и го пускат в кладенеца. След месец два се получава, много вкусен и гъст катък.
Ето един полезен сайт, относно кефира, на руски е.
https://prokefir.ru/

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Публикувано на: Мар 5, '18, 09:34
от gospodinov
Ето цитат от Биопоглед, показващ разликите между киселото мляко и кефира

"Според статия на сайта на Медицинския Институт Cenegenics, Джаксънвил, кефирът съдържа между 7-10 милиарда, образуващи колонии, единици от полезни бактерии. Някои от тези бактерии, като Leuconostoc, Lactobacillus caucasus, Torula kefir и Saccharomyces kefir, не могат да бъдат намерени в кисело мляко, докато бактериите, които кефирът споделя с киселото мляко са по-мощни в кефира. Тези важни микроорганизми помагат за подобряване здравето на храносмилателната система, като често реколонизират полезните бактерии в стомашно-чревния тракт на нашите системи и чрез предотвратяване растежа на вредните бактерии в чревния тракт. Освен това, тези култури могат да подпомогнат производството на витамини В12 и K, които се съдържат в кефира."
https://biopogled.com/%D0%BA%D0%B5%D1%8 ... %B8%D0%BA/