Алина, разбира се, че кефира не е панацея, то едва ли има нещо, което да е.....
Винаги има и изключения от правилото, ако 100 са доволни винаги има и 1-2, на които не са.
Аз мога да споделя само моя опит, за два месеца редовно приемане - всяка вечер по една чаша, се чувствам много добре.
По принцип, досега винаги съм имал проблеми със стомаха -подуване, киселини и др. "екстри".
Като цяло, проблема на днешните продукти, купени от магазина, е че те са "мъртви" :
-приготвят се по нови технологии,"модерни", които спестяват естествените процеси на ферментация, узряване и т.н.
-стабилизирани са с консерванти за да имат рекордно дълъг срок на годност, сигурно сте чували, че всички млечни продукти - сирене, кашкавал, се потапят в разтвор на Натамицин (Е235 олиенов противогъбичен антибиотик), който гарантира, че продукта ще изкара рекордно дълго време в търговската мрежа. Другото, което се ползва масово е калиев сорбат и натриев бензоат. Затова навремето тези продукти имаха срок на годност дни, сега месеци.
Приемайки тази предварително умъртвена храна, вие не доставяте на организма си нищо, само празни калории. Това довежда организма до момент, в който той не усвоява добре храната, появяват се липси от важни елементи за организма. Затова сега, едно от най-масово предлаганите/рекламирани добавки са именно пробиотици и ензими.
Решението е да се приемат натурални, живи продукти, които обогатяват организма с полезни бактерии, ферменти и хр. вещества.
Всеки може да пробва и да реши за себе си, къде е истината, дали в лъскавите етикети на мастити фирми или в простичките неща, които са консумирали нашите предци.
Кефир при мен се добре се вписва много добре като част от новия ми хр. режим, чувствам че работи.
apis написа:gospodinov , от това,което пише Надя Петрова(първия линк,който си дал),
може би е най лесно да се направи матцони ( Matzoni ) :
оставяш на плота за 48 часа прясно мляко = естествено ферментирало кисело мляко.
Без закваска !
Млякото сварено,несварено ( или несварено,а само леко затоплено ) трябва да е ?
Apis, пробвах го, става, наистина след 48 часа млякото(сварено) се сгъсти, но имаше странен вкус и не го ядох. В нашето село по подобен начин правят катък, в глинен съд (стомна) или пластмасово шише наливат мляко и малко сол. После завързват съда с въже и го пускат в кладенеца. След месец два се получава, много вкусен и гъст катък.
Ето един полезен сайт, относно кефира, на руски е.
https://prokefir.ru/