Страница 3 от 18

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 2, '09, 13:55
от Satori
Патладжаните като се избират, трябва да са лъскави. Преседелият/презрелият патладжан съдържа повече токсини. Ако се накисне в студена вода със сол и после се изплакне, това вещество се маха. Също така и беленето върши работа. Този зеленчук има много полезни свойства, в това число противоъзпалителни, просто трябва да се гледа да е пресен.

Спанакът е желателно да се яде в деня на приготвянето му - да не остава за следващия ден, заради възможността за образуване на специфични токсини. Най-добре е винаги да се готви с млечен продукт, защото последният неутрализира тия токсини.


Зрелият боб увира по-бързо, ако се накисне през нощта с вода и малко сода. При варенето пак може да се прибави малко сода и/или захар. Чувала съм и за малко ракия. /Пробвала съм всичко - е, има и такива чешити, дето не увират и за половин ден/. Солта се слага към края.

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 2, '09, 14:52
от Blue sky
За боба се сещам - четох едно изследване, за да му се махнат газогонните вещества, трябва не просто да му се хвърлят две води, а като заври да се остави да изстине, после пак така. И незнам дали не си въобразявам, но го правя и доволна съм.

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 2, '09, 20:19
от DOBI
Блу и аз така правя и има ефект определено!

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 2, '09, 22:32
от krema
Аз като хвърля втората вода го заливам със студена и отделям зърната от люспите. Определено си струва труда, а готвя в 4л.тенджера т. е. не малко и за окола 15 мин се справям.

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 3, '09, 14:16
от Satori
От опит съм установила, че средно се пърди по-малко, когато хвърлям първата вода. Къде ти време два пъти да кипвам и да хвърлям водите. За махане на люспи да не говорим.

Ето едно интересно наблюдение - когато можем, взимаме храна от една шофьорска кръчма, където всеки ден се готви боб. На вид и вкус е пикантен, запържен, гъст - образцова боб-яхния. /Едва ли хвърлят две води, за една вече е по-вероятно/. Няколко човека редовно сме яли/ядем там. Единият е с ужасно капризен стомах. Никога не сме имали никакво, дори и най-малкото дискомфортче, за нас или за околните :mrgreen: . Та мисълта ми е, че понякога не зная до какво е с боба.

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 3, '09, 19:44
от zmei4o
тъй като експериментирам в микровълновата какво вкусно мога да направя, мога да кажа че омлета става добре :)
Изображение Изображение
извинявам се ако на някой лука му дойде вповече.
рецепта: бъркате яйце(яйца) слагате сол и това, което ви е на ума, и врътвате няколко минути в микровълновата :mrgreen:

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 4, '09, 08:20
от nel4o
Рибаркитееее, ехооооо, давайте хитрините за рибата че дойде Никулден :hihihi:

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 4, '09, 08:43
от tanya1602
nel4o написа:Рибаркитееее, ехооооо, давайте хитрините за рибата че дойде Никулден :hihihi:
Решила съм този път да панирам рибката или в чипс, или в снакс. :svekurva:

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 4, '09, 09:01
от Blue sky
Аз напоследък доста експериментирам с риба, но за Никулден - традиционното, както мама го прави от както се помня - шаран, пълнен с орехи и фъстъци

Re: Хитринки разни и разнообразни

Публикувано на: Дек 4, '09, 09:05
от nel4o
Абе то и ние всяка година сме по традицията, че си имаме Николай, но на мен лично ми се яде пържена риба :potekoha: та може и да пробвам тази на Таня :nod: (аз ще я правя - така че ако на някой на някой в къщи не му харесва - да си яде ушите :twisted: )