Корнус / Cornus / Дрян
- flora
- Баш кафе майстор
- Получил благодарност: 72 пъти
Re: Корнус / Cornus / Дрян
Нещо ми отряза половината текст и снимки, та ето и тях:
Cornus Controversa 'Variegata' с хоризонтално разположени клони.

- Breda
- Баш кафе майстор
- Дал благодарност: 1 път
- Получил благодарност: 301 пъти

-
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 942 пъти
- Получил благодарност: 586 пъти
Във връзка с получения вчера дрян Cornus Kousa 'Celestial Shadow', да поизтупам тази тема с един въпрос - виждам, че дрянът е на присадка, която е над почвата, при пресаждане в по-голям съд или засаждане, би трябвало това място да остане над земята, както е в момента, правилно ли разсъждавам? И понеже разстоянието до първото разклонение е малко, как и кога трябва да започна да формирам растението като дърво? И дали трябва да защитя по някакъв начин мястото на връзка между подложката и горната част? Ще съм много благодарна за някакви насоки, за да не съсипя от безгрижие, или с прекалени грижи , растението. Слагам снимка на мястото на присадката:

Ето и цялото растение:

Ето и цялото растение:

-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 1485 пъти
- Получил благодарност: 1299 пъти
Дрянът се засажда точно на същата дълбочина, както е в контейнера, не по- повече. При подготовката за засаждане, може дупката да я направиш и 20-30см по -дълбока, а настрани 3-4 пъти по-широка от контейнера. После си връщаш почвата в дупката, да разчоплиш странично кореновата бала, за да освободиш корените и засаждаш така, че равнището на почвата и това от контейнера, да сана едно положение.Di_Va написа: ↑Юни 21, '24, 13:54 Във връзка с получения вчера дрян Cornus Kousa 'Celestial Shadow', да поизтупам тази тема с един въпрос - виждам, че дрянът е на присадка, която е над почвата, при пресаждане в по-голям съд или засаждане, би трябвало това място да остане над земята, както е в момента, правилно ли разсъждавам? И понеже разстоянието до първото разклонение е малко, как и кога трябва да започна да формирам растението като дърво? И дали трябва да защитя по някакъв начин мястото на връзка между подложката и горната част? Ще съм много благодарна за някакви насоки, за да не съсипя от безгрижие, или с прекалени грижи , растението. Слагам снимка на мястото на присадката:
Ето и цялото растение:
![]()
Този вид дрян е дърво, а не храст, т.е. няма какво да формираш, това са млади клони на дърво и не се режат. Това е новият прираст за сезона и е още невдървен. Осигури адекватни подпори за основното стъбло и за клончетата да не се валят по земята.
В заключение отнасяш се все едно засаждаш фиданка на плодно дърво, но понеже е лято не скъсяваш корени и клони.

-
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 942 пъти
- Получил благодарност: 586 пъти
Боби, благодаря ти, мило момиче
, дето хем ни подкукоросваш (така ли се пише?) за интересни растения, хем провеждаш обучение по отглеждането им! 

-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 1485 пъти
- Получил благодарност: 1299 пъти
Di_Va, за нищо! Това е много красиво, рядко и здраво растение при избрани подходящи условия и адекватни грижи. И си заслужава да се направи необходимото навреме. Сигурно две години го гледам в полския градинарски форум и само въдишам тежко, тежко. А там освен снимки, хората споделят през годините опит, развитие, особености при отглеждане. Като го видях в офертата нямаше никакъв размисъл от моя страна. Веднага жертвах 50см райграс за неговото настаняване.

Ух, тоз термин ми е сложен, предлагам литературния "вдъхновявам ви", че смисъла същия и правописа му е ясен.

- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 5802 пъти
- Получил благодарност: 3849 пъти
На тези които миналата година си поръчаха Cornus 'Celestial Shadow' - как са ви дренчетата? Моя май си е заминал. Никакви наченки на живот.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"